Zenfone 3 Max je  prišel na trg že pred več kot pol leta, a je značilen predstavnik preprostih pametnih telefonov, ki za razmeroma nizko ceno ponujajo vse, kar nezahteven uporabnik potrebuje. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Zenfone 3 Max je prišel na trg že pred več kot pol leta, a je značilen predstavnik preprostih pametnih telefonov, ki za razmeroma nizko ceno ponujajo vse, kar nezahteven uporabnik potrebuje. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Oblikovno pri tem telefonu ne gre za kak presežek. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
false
Takole je videti posneta slika.
false
Pogled na zaslon v modrem ozadju in z uro

Mnogi proizvajalci mobilnih telefonov imajo ta cenovni segment zelo dobro razvit, med njimi pa je vsekakor tudi tajvansko podjetje Asus.

Asus je sicer bolj znan po svojih cenovno dostopnih prenosnih računalnikih, a je že dolgo prisoten tudi na trgu mobilnih telefonov in tablic. Podjetje je na ta trg stopilo s serijo Padfone, zadnja leta pa ponujajo le še serijo Zenfone. Zenfone 3 Max je sicer na trg prišel že pred več kot pol leta, a je značilni predstavnik preprostih pametnih telefonov, ki za razmeroma nizko ceno ponujajo vse, kar nezahteven uporabnik potrebuje.

Solidno ohišje
Oblikovno pri tem telefonu ne gre za kak presežek. Pravzaprav bi lahko govorili o generični obliki, in če ne bi bilo velikega loga na spodnjem delu sprednje strani, telefona ne bi mogli ločiti od številnih podobnih, ki so na trgu. Ker gre za srednje-nižji cenovni razred, so tudi lastnosti telefona temu primerne. Zaslon je sicer velik 13,21 cm (5,2 palca) po diagonali, a prikaže sliko ločljivosti "le" 720 x 1280 slikovnih točk (gostota je 282 slikovnih točk), kar je v primerjavi z visokoločljivostnimi zasloni takoj opazno. Za vsakdanjo uporabo je to seveda čisto dovolj, le pri kakšnih grafično zahtevnejših aplikacijah je to morda malo premalo. Prav tako ni videti, da bi za zaslon uporabili kakšno zaščito.

Ohišje je narejeno iz kovine, kar v srednjem cenovnem razredu ni zelo običajno. Ohišje je lepo zaobljeno, tako da telefon lepo sedi v roki. Na zadnji strani je pri vrhu dokaj velika leča fotoaparata, verjetno zato, da se ujema s čitalnikom prstnih odtisov pod njo. Čitalnik je enostavno dosegljiv in hiter, prepozna pa do pet prstnih odtisov. Štirijedrni procesor dobro opravi svoje delo, a pri kakšnih zahtevnih operacijah (beri grafično zahtevnih igricah) skupaj z dvema GB delovnega pomnilnika ne zadostuje za delovanje brez zastojev.

Ena izmed odlik tega telefona naj bi bila baterija, zmogljivost 4100 mAh. To je za povprečnega uporabnika več kot dovolj. Dejansko pri skromni uporabi (klici, sporočila, tu in tam kakšno brskanje in poslušanje glasbe) zdrži vsaj dva dni, z nastavitvami varčevanja pa še več. A če ste zahteven uporabnik, se kmalu pokaže, da baterija zdrži le povprečno dolgo. Pri uporabi, opisani na koncu članka, je baterija zdržala ravno en dan, največ je izgubljala pri ogledu videoposnetkov in presenetljivo pri klicih.

Povprečen fotoaparat
Fotoaparat zmore posneti fotografije do velikosti 13 MP. Fotografije so precej povprečne, še najbolj moti ravnovesje beline in barvna neusklajenost. To je še najopazneje ob svetlih prizorih, medtem ko v senčnatih prizorih brez vklopljenjega HDR-a tako rekoč ni mogoče posneti dobrih fotografij. Kamera lahko posname videoposnetke ločljivosti HD (1080p) pri 30 sličicah na sekundo. Posnetki so prav tako precej povprečni. Ostrina je še kar zadovoljiva, a spet je tu opazno barvno neskladje. Uporabniški vmesnik fotoaparata je dokaj preprost, z nekaj načini zajema slike (panorama, prepoznava obraza in HDR). Fotoaparat za sebke na sprednji strani lahko zajame fotografije do velikosti 5 MP. Za povprečnega uporabnika je to čisto dovolj, za zahtevnejše pač ne.
Telefon ima naložen operacijski sistem Android, različica 6.0.1, prek katerega je naložen uporabniški vmesnik ZenUI 3.0. Prilagoditve so kar obsežne, predvsem kar se videza tiče. Naloženih je tudi kar nekaj dodatnih Asusovih aplikacij, ki naj bi olajšale delo s telefonom, a so večinoma le odveč (Nega ZenFone, PhotoCollage, MiniMovie itd.). Najuporabnejša je vsekakor aplikacija Mobile Manager, ki pomaga uporabniku optimizirati delovanje sistema. Na telefon so dodali še brskalnik Puffin, ki deluje precej hitreje od običajnega brskalnika. Zvok iz zvočnikov je podpovprečno glasen in povprečno jasen, prek slušalk se kakovost zvoka celo še malo poslabša.

Sklepne misli
Asus Zenfone 3 Max je povsem povprečen telefon za povprečnega uporabnika. Za okoli 200 evrov, kolikor stane pri nas, daje dovolj, čeprav se za ta denar da dobiti zmogljivejše telefone. Največja težava tega telefona pa je ravno povprečnost, saj v ničemer ne izstopa iz ponudbe podobnih telefonov, ki jih je na trgu v tem segmentu res veliko.

Uporaba modela Asus Zenfone 3 Max na testu:
1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 1 ura igranja igric (grafično srednje zahtevnih), zajem desetih fotografij najvišje ločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje ločljivosti, nekaj daljših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.
Čas trajanja baterije na testu: 24 ur