Vulkan se noče pomiriti. Foto: EPA
Vulkan se noče pomiriti. Foto: EPA
Vulkan
Izbruhi vulkanov na otoku niso redki. Foto: EPA
Vulkan
Takole se sveti delovanje ognjenika sredi snega. Foto: EPA

Znanstveniki poudarjajo, da je v preteklosti izbruhu ognjenika Eyjafjallajokull sledil izbruh Katle, edino vprašanje za zdaj pa je, kdaj se bo to zgodilo. Katla se namreč razprostira pod velikim ledenikom, ki grozi, da bo po izbruhu povzročil velike poplave in eksplozijo.

V soboto je bil izbruh ognjenika Eyjafjallajokull kriv, da so morali evakuirati vsaj 500 ljudi. Večina se jih je že vrnila na svoje domove, vlada pa še čaka na strokovno oceno, ali je varno ostati v bližini ognjenika. Prebivalci 14 bližnjih kmetij morajo za zdaj ostati od doma.

Izbruhi ognjenikov na Islandiji niso redek pojav, večkrat pa jih sprožijo potresi in premiki tektonskih plošč, ko magma iz zemeljskih globin prihaja na površje. Kdaj bo izbruhnila Katla, znanstveniki ne morejo napovedati, izbruh pa bi za Islandijo pomenil katastrofo.

Leta 1783 izbruh ognjenika povzročil večjo lakoto
Leta 1783, ko je izbruhnil ognjenik Laki, so na površje prišli tudi plini in se pretvorili v mešanico megle in dima, ki je potovala z zračnim tokom in spremenila vremenske vzorce. Na britanskih otokih so mnogi umrli zaradui zastrupitve s plinom. V Zahodni Evropi se je močno okrnil pridelek in razširila se je lakota. Nekateri pa izbruh ognjenika, ki je povzročil še večjo lahkoto, povezujejo s francosko revolucijo.

Zima leta 1784 je bila ena najdaljših in najbolj mrzlih v zgodovini Severne Amerike. Iz Nove Anglije so poročali o rekordnih temperaturah pod ničlo, v New Jerseyju pa so nastajali snežni zameti. Misisipi je v New Orleansu celo zmrznil.

Pomembno je, kam potuje lava
Geolog z univerze v Durhamu Colin Macpherson je dejal, da so katastrofalni scenariji povsem mogoči. Njegov kolega Magnus Tomi Gudmundsson z univerze na Islandiji, ki je v ponedeljek preletel ognjenik, pa je dejal, da je bil sobotni izbruh neznaten in so ga geološki inštrumenti komaj zaznali. Zdaj preverjajo, kam potuje lava. Ali polzi po soteski in se ne premika proti ledeniku, zaradi česar bi obstajala nevarnost poplav.

Andy Russel iz Raziskovalne skupine za preučevanje Zemeljskega površja na univerzi Newcastle je dejal, da se bo zaradi izbruha Eyjafjallajokulla povečala razpoka in bo zato obstajalo večje tveganje, da se razširi še pod ledenike in pospeši izbruh Katle.

Russel je opozoril, da je izbruh Katla v preteklosti povzročil velike poplave. Nazadnje je izbruhnil leta 1918 in eno uro pozneje je bilo območje že poplavljeno. Takšen izbruh bi pomenil nevarnost za bližnje prebivalce, a na srečo večina Islandcev živi na zahodni strani otoka. Južna stran otoka je namreč prav zaradi ognjenikov in ledenikov, ki predstavljajo uničevalno kombinacijo, redko poseljena. Na Islandiji so večji ognjeniški izbruh doživeli leta 2004, ko je izbruhnil Grimsvotn.