Foto:
Foto:

Papež je v petek na dogodku, ki ga je organizirala Pontifikatska akademija znanosti, opisal znanost kot prizadevanje za vednost o Božjem stvarstvu. "Med verskim razumevanjem stvarstva in dokazovanjem v empiričnih znanostih ni nasprotij," je dejal ter dodal, da je Galileo videl naravo kot knjigo, katere avtor je Bog. Zadeve se torej premikajo naprej, saj je Galilea Cerkev obtoževala zaradi trditev, da Zemlja kroži okoli Sonca, rehabilitiral pa ga je šele prejšnji papež Janez Pavel II. leta 1992.

Katoliška cerkev naj bi učila "teistično evolucijo", ki sprejema evolucijo kot znanstveno teorijo, zagovorniki teorije pa ne vidijo razloga, zakaj Bog ne bi pri oblikovanju človeške vrste uporabljal evolucijskega procesa.

Na sedemdnevnem dogodku bo Hawking nastopil s temo "Znanstveni vpogledi v evolucijo vesolja in življenja". Ravno on je lani dejal, da veruje v vesolje, ki mu vladajo znanstveni zakoni, pri čemer so lahko ti zakoni določeni od Boga, vendar v nobenem primeru Bog ne posega vanje tako, da bi jih prekršil.

C. R.