Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Foto: TV Slovenija
Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Foto: TV Slovenija

V Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) in Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) v skupni izjavi za javnost pod naslovom Dovolj imamo institucionalizirane korupcije ter neresnega odnosa ARRS do raziskovalk in raziskovalcev! pozivajo ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, ki opravlja tekoče posle, k zavrnitvi predloga novega starega direktorja Agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) Jozsefa Györkösa.

Sindikalisti so prepričani, da se je upravni odbor agencije z njegovo izvolitvijo odločil za vzdrževanje "statusa quo" v raziskovalni dejavnosti, predvsem za neizpolnjevanje pristojnosti agencije, nedelovanje v javnem interesu in za nadaljevanje netransparentnega upravljanja javnih sredstev za raziskovanje. S tem se uveljavitev temeljnega poslanstva agencije, to je financiranje odlične znanosti, še naprej odmika v nedoločeno prihodnost, so poudarili.

Spomnili so, da so raziskovalci v zadnjih petih letih, ko je bil na čelu agencije Györkös, argumentirano opozarjali na številne pomanjkljivosti v delovanju agencije, denimo na pomanjkljivo evalviranje raziskovalnih projektov in programov, na nedodelane pravilnike, ki zanesljivim kadrom dopuščajo veliko svobode pri podeljevanju javnih sredstev, in predvsem na površne in neustrezne recenzije prijav na vsakoletnih projektnih razpisih.

Sorodna novica Po Zoisovi nagradi hladna prha in ukinitev raziskovalnega programa

Opozorili so tudi na razpisna obdobja za ključne projektne razpise, ki so se umeščala v čas počitnic in praznikov. Ob po njihovem mnenju neresnem in podcenjujočem odnosu vodstva agencije pa so se bili raziskovalci prisiljeni soočiti tudi "z elementi institucionalizirane korupcije". S prirejanjem meril domnevne znanstvene uspešnosti so nekatere programske skupine z dobrimi zvezami v strukturah agencije izjemno povečale obseg pridobljenih raziskovalnih ur, so še izpostavili.

Obtožbe sindikatov so po mnenju agencije izjemno resne in jih zavračajo. "V postopkih odločanja o prijavnih vlogah odloča obsežen mednarodni ekspertni sistem, za pripravo seznama recenzentov pa skrbijo znanstvenoraziskovalni sveti ved. Delovanje agencije je z vidika učinkovitosti izvajanja raziskovalnih programov in raziskovalnih projektov pred kratkim pregledalo tudi Računsko sodišče," so pojasnili za Slovensko tiskovno agencijo.

Prav tako je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da ima agencija dobro urejen institut nasprotja interesov, so zapisali in dodali, da so izvajali javne posvete in vpeljali vsakoletni dogodek Dan ARRS-ja, na katerem se odpirajo strokovna vprašanja in v sodelovanju z mladimi raziskovalci predstavijo odlični uveljavljeni raziskovalci.

Z ministrstva pa so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili, da vlada o potrditvi Györkösa za direktorja agencije še ni razpravljala, argumente obeh sindikatov pa bo minister Pikalo natančno proučil.

"Dovolj institucionalizirane korupcije"