Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sloveniji gre najbolje na področju dostopnosti spleta za prebivalce, kjer je 12. na svetu.

Pri kakovosti spletne povezave je Slovenija dosegla 21. mesto, pri varnosti elektronskih naprav 23., pri razvitosti elektronske infrastrukture 33., najslabše pa se je uvrstila na področju digitaliziranosti državne uprave (38. mesto), je razvidno iz lestvice, ki jo izračunava ponudnik varnostne programske opreme Surfshark.

Najboljša Danska, presenetila Hrvaška

V skupnem seštevku se je najbolje odrezala Danska, sledijo Švedska, Kanada, Francija, Norveška, Nizozemska, Združeno kraljestvo, Izrael, Japonska in Poljska.

Sorodna novica "Le 35 odstotkov uporabnikov ima popolnoma svoboden dostop do interneta"

Na področju dostopnosti spleta za prebivalce so na prvih treh mestih Izrael, Kanada in Azerbajdžan. Kakovost spleta je najvišja v Singapurju, na Švedskem in na Nizozemskem, elektronsko infrastrukturo pa imajo najrazvitejšo v Združenih arabskih emiratih, na Švedskem in na Danskem.

Varnost elektronskih naprav je najvišja v Združenem kraljestvu, v Franciji in v Litvi, najbolj digitalizirano državno upravo pa imajo Singapur, Združeno kraljestvo in ZDA.

Rezultate, kot jih je pokazala Slovenija, so pri Surfsharku očitno sicer pričakovali. Med države, ki so pozitivno presenetile, so namreč uvrstili Azerbajdžan, Bolgarijo, Kitajsko, Hrvaško, Grčijo, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Malezijo, Poljsko, Romunijo, Slovaško in Urugvaj. Več pa bi pričakovali od Bahrajna, Kuvajta in Savdske Arabije, so zapisali.