Keisuke Suga, Zlatko Matjačić in Eiichi Saitoh. Foto: MMC RTV SLO
Keisuke Suga, Zlatko Matjačić in Eiichi Saitoh. Foto: MMC RTV SLO

Sporazum o sodelovanju so podpisali predstavniki ljubljanske univerze in univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča ter medicinske univerze Fudžita z Japonskega in podjetja Toyota Motors. Razvoj robotov, ki olajšujejo in pospešujejo rehabilitacijo bolnikov, je eno od najhitreje razvijajočih se področij robotike.

Bolniki, ki okrevajo po možganski kapi, imajo pogosto težave z ravnotežjem in koordinacijo gibov. Inženirji na inštitutu Soča so razvili več robotov, med njimi je tale, ki pomaga pri učenju korakov. Prototip je navdušil njihove japonske kolege.

"Soča je inštitut, kjer se zlivata medicina in robotika, zato je najprimernejši partner za nas pri prihodnjem razvoju rehabilitacijskih robotov," je za TV Slovenija dejal Keisuke Suga, generalni direktor oddelka za robotiko pri korporaciji Toyota.

Največje avtomobilsko podjetje na svetu Toyota se širi tudi na področju robotike. Foto: MMC RTV SLO
Največje avtomobilsko podjetje na svetu Toyota se širi tudi na področju robotike. Foto: MMC RTV SLO

Toyoto zanima robotika

Največje avtomobilsko podjetje na svetu se namreč širi tudi na področju robotike. S slovenskimi partnerji bo razvoj še hitrejši. "Njihov pristop v smislu robotike je eksoskelet, naš pristop pa je bolj usmerjen na področje medenice, kjer lahko z različnimi tehnikami dosežemo urjenje ravnotežja in koordinacije. Če bi ta dva pristopa združili, bi lahko prišli do preboja na področju rehabilitacijske robotike," je pojasnil vodja službe za raziskave in razvoj v Soči Zlatko Matjačić.

Njihov skupni cilj je združiti robotsko tehnologijo in načine zdravljenja ter razviti izdelek za trg. "Ena plus ena je dve, a mi smo prepričani, da je združitev naših robotov več kot dve," pa je pristavil Eiichi Saitoh, predsednik univerze za medicino Fudžita na Japonskem.

V zadnjih letih je Japonska Slovenijo prepoznala kot dobrega partnerja, kar se pozna tudi pri naložbah. "Še posebej pa me veseli, da tu ne gre le za sodelovanje v blagovni menjavi, logistiki, ampak dejansko za sodelovanje ne raziskovalnem, znanstvenem področju. V tem primeru imamo sicer Toyoto, japonskega partnerja, ampak verjamem, da bo tudi nekaj slovenskih manjših, prebojnih podjetij, ki delujejo na tem področju, lahko videlo priložnost za uveljavljanje svojih idej," je sklenil Aleš Cantarutti, sekretar na ministrstvu za gospodarstvo.

Z nadaljevanjem sodelovanja pa bi Slovenija lahko postala vhod, skozi katerega se z Daljnega vzhoda vstopa v Evropo.

Slovenija in Japonska bosta razvijali robote