Sistem IJS-ja uporablja 2 senzorja za pospeške: eden na prsih, drugi na stegnu. Foto:
Sistem IJS-ja uporablja 2 senzorja za pospeške: eden na prsih, drugi na stegnu. Foto:
Mladi raziskovalci IJS-ja s svetovnim uspehom

Prepoznavanje aktivnosti je pomembno za vse sisteme, ki skrbijo za ljudi, npr. inteligentni dom, pomoč starejšim, ambientalna inteligenca itd. Svetovno tekmovanje v prepoznavanju aktivnosti, letos že tretje po vrsti, organizira EU in je odprto za ekipe z vsega sveta. Poleg evropskih tekmovalcev se tekmovanj najpogosteje udeležujejo Američani, Japonci in Rusi.

Ekipa Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan (Simon Kozina, Hristijan Gjoreski, Matjaž Gams in Mitja Luštrek) je zmago dosegla s kombinacijo natančnega in hitrega prepoznavanja aktivnosti v oblačila všitih brezžičnih senzorjev in odprtokodne programske opreme, ki jo je razvila.

Na finalno srečanje so ekipe pripeljale svoje sisteme za prepoznavanje aktivnosti in jih namestile na testno osebo v laboratoriju, opremljenem kot stanovanje. Igralka je izvedla predpisano zaporedje aktivnosti, sistemi pa so morali čim bolje prepoznati aktivnosti in hkrati čim manj ovirati igralko. Poleg tega so sodniki ovrednotili njihovo hitrost, prijaznost do uporabnika ter odprtost v smislu dokumentacije, dostopnosti programskih vmesnikov in kode.

Mladi raziskovalci IJS-ja s svetovnim uspehom