DNA, ki so ga vzeli mumiji, zdaj primerjajo z DNA mumije faraonkine babice. Foto: EPA
DNA, ki so ga vzeli mumiji, zdaj primerjajo z DNA mumije faraonkine babice. Foto: EPA
Hačepsut je vladala 20 let v 15. stoletju pred našim štetjem, egiptologi pa njeno vladavino opisujejo kot eno najbolj uspešnih obdobij faraonov. Foto: RTV SLO

Analiza DNA namreč napreduje zelo počasi in stvar sploh ne bi bila sporna, če ne bi Discovery Channel že posnel dokumentarca o mumiji in jo razglasil za Hačepsut. Egipčanski arheologi so 3.500 let staro mumijo odkrili junija in na podlagi rentgenskih slik, ki so jih primerjali s poznanimi mumijami faraonkinih sorodnikov, objavili prve sklepe.

Egipt prvič sam dela takšne analize
Ali so res našli Hačepsut, niso prepričani niti vsi v ekipi, a pozitivno je to, da Egipt končno takšne raziskave opravlja sam, saj so izkopavanja in analize egiptovske zgodovine desetletja delali tuji znanstveniki.

Skupina znanstvenikov, ki dela na tem primeru, se pritožuje, da so pod velikim pritiskom, saj se od njih, predvsem zaradi dokumentarca, pričakuje, da bodo potrdili najdbo Hačepsut. Antropologinja Angelique Corthals je povedala, da so na Discovery Channelu vse skupaj predstavili kot "preiskovanje kraja zločina" in da ljudje sedaj pričakujejo, da bodo v nekaj urah že lahko dobili potrebne "dokaze".

Na končna dognanja bo treba počakati
A pot do dokončnih izsledkov je še dolga, saj mora analize egiptovskega laboratorija potrditi še en laboratorij, ki mora priti do istih rezultatov, da bo mumija zagotovo spoznana kot faraonka.