Zadnji večji potres, ki je stresel Slovenijo, je bil leta 1998, ko se je treslo Posočje. Foto: MMC RTV SLO
Zadnji večji potres, ki je stresel Slovenijo, je bil leta 1998, ko se je treslo Posočje. Foto: MMC RTV SLO

Generalni sekretar mednarodnega združenja za seizmologijo in fiziko notranjosti Zemlje je ob 50. obletnici moderne seizmologije na Slovenskem še izrazil prepričanje, da potresa nikoli ne bo mogoče napovedati.

Pri potresih ne iščemo negotovosti, pač pa moramo določiti potresno ogrožena področja, da lahko spremenimo in prilagodimo potresno varno gradnjo, v prvi vrsti za zaščito človeških življenj in varnost pred posledicami potresov, pa je na observatoriju na Golovcu poudaril generalni direktor Agencije RS za okolje (Arso) Silvo Žlebir.

Arso je v okviru dejavnosti Urada RS za seizmologijo in geologijo v letih med 2001 in 2006 posodobil državno mrežo potresnih opazovalnic. "Zaradi zahtev evropske skupnosti smo začeli najprej z mrežo okoli jedrske elektrarne Krško, ki obsega štiri nove potresne opazovalnice in je začela delovati leta 2001, leta 2003 je začela delovati primorska mreža, leta 2004 mreža okoli Ljubljane," je pojasnil Žlebir.

Ob obletnici so na observatoriju na Golovcu odkrili spominsko ploščo Vladimirju Ribariču, utemeljitelju in ustanovitelju moderne seizmološke službe v Sloveniji.