Primerek, ki so ga odkrili, je bil pri svojih dobrih treh metrih še mladič in bi lahko dosegel še večjo dolžino, če ga ne bi prej nekaj pokončalo. Foto: EPA
Primerek, ki so ga odkrili, je bil pri svojih dobrih treh metrih še mladič in bi lahko dosegel še večjo dolžino, če ga ne bi prej nekaj pokončalo. Foto: EPA

Ekipa brazilskih raziskovalcev je v petek predstavila svoje novo odkritje: 115 milijonov let star fosil, ki pripada doslej neznani vrsti dinozavra. Odkopali so ga v severovzhodni zvezni državi Ceara. Gre za srednje veliko vrsto, ki spada v podred teropodov (gr. zverinska stopala): to pomeni, da je imela žival na vsaki okončini po tri kremplje in pa votle kosti. Fosil živali, ki je poginila, še preden je dosegla odraslo velikost, je tehtal 34,25 kilograma, dolg pa je bil 3,12 metra.

Paleontologinja Juliana Sayao je na tiskovni konferenci pojasnila, da bo odkritje stroki pomagalo bolje razumeti evolucijo mesojedih teropodov. Obenem je to tudi jasen znak, da so po današnji Braziliji pred milijoni let verjetno lomastile še druge vrste mesojedih dinozavrov.

"Ugotovili smo, da znotraj podreda teropodov Aratazever spada v taksonomsko kategorijo (tj. klad) Coelurosauria, tako kot tudi še en brazilski dinozaver, ki so ga našli v tej regiji, Sanatanaraptor, in pa tudi slavni tiranozaver in velociraptorji ter celo ptice, kakršne poznamo še danes."

Na fosil so paleontologi naleteli že leta 2008, a je bilo izkopavanje zaradi prisotnosti morske vode v zemlji kompleksen podvig. Foto: EPA
Na fosil so paleontologi naleteli že leta 2008, a je bilo izkopavanje zaradi prisotnosti morske vode v zemlji kompleksen podvig. Foto: EPA

"Sestrska linija" kitajske vrste
Fosil je v petek skupaj predstavila ekipa znanstvenikov z Univerze v Pernambucu, Narodnega muzeja in Muzeja v Rio de Janeiru, ki je najstarejša znanstvena ustanova v Braziliji.

O prednikih aratazavra še ne vemo veliko, priznava Sayao. So pa iz novoodkritega fosila razbrali, da vrsta izvira iz starodavne linije, še starejše od tiste, iz katere so se razvili tiranozavri. "Aratazaer indicira, da je del njegove bogate zgodovine povezan s severovzhodom Brazilije in Južno Ameriko. V tej evolucijski sestavljanki nam še vedno manjka precej delcev, ampak počasi časovnico razumemo vse bolje."

Paleontolog Šin Čeng sklepa, da je aratazaver "sestrska linija" zuolonga, vrste iz jurske dobe v današnji Kitajski. Starejši primerki iz klada coelurosauria so bili bolj razširjeni po celem planetu in so mu tudi vladali daljše obdobje.

In še maketa
In še maketa "novega teropoda". Včasih so večino dinozavrov upodabljali z luskami, a znanost ocenjuje, da so bile te vrste najverjetneje dlakave. Foto: EPA
Sorodna novica Brazilski narodni muzej zajel požar, v katerem je uničen večji del eksponatov

Lahko bi izginil v katastrofalnem požaru, a ni
Znanstveniki so na fosil pravzaprav naleteli že leta 2008, v depresiji Araripe na stičišču zveznih držav Pernambuco, Piaui in Ceara. V zemljo, kjer je bil zakopan fosil, je pronicala jezerska voda, v katero so sčasoma zašle tudi sledi morske vode. Preiskave so dolgih 12 let torej trajale tudi zato, ker je bilo treba pred izkopavanji zavarovati območje in odstraniti vse krhke kamnine v neposredni bližini fosila.

Leta 2016 so ostanke preselili v Narodni muzej, kjer so se lotili mikroskopskih analiz in vizualne rekonstrukcije živali.

Vsi se še spomnimo, da je bil brazilski Narodni muzej leta 2018 skoraj popolnoma uničen v katastrofalnem požaru. Naključje je hotelo, da ravno tisti del stavbe, kjer je bil shranjen fosil, ni imel usodne škode.