Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Lainšček je bil do zdaj vršilec dolžnosti direktorja ARRS-ja, kar je postal po odhodu Roberta Repnika.

Takratni upravni odbor agencije je sicer za v. d. direktorja predlagal Lidijo Tičar Padar, a se vlada s tem predlogom ni strinjala. Nato je vlada v upravnem odboru razrešila štiri člane (Jano Kolar, Emilijo Stojmenova Duh, Justino Erčulj in Toneta Kregarja), ki so se pritožili na upravnem sodišču. To jim je pritrdilo in zahtevalo nov postopek.

Čez dva meseca je vlada znova razrešila iste člane in imenovala nadomestne člane: Tino Tomažič, Gabrijelo Horvat, Fidela Krupića in Igorja Emrija.

Razrešeni člani dejanja vlade vidijo kot politično motivirana, saj da niso dovolj vodljivi, in se bodo znova obrnili na sodišče.

Kandidata sta bila dva

Novi upravni odbor pa je v ponedeljek odločal o dveh kandidatih za direktorja agencije. Po predstavitvi obeh kandidatov, Matjaža Bevka in Mitje Lainščaka, se je upravni odbor odločil vladi v potrditev predlagati dosedanjega vršilca dolžnosti Lainščka, 48-letnega specialista kardiologije in vaskularne medicine iz Murske Sobote.

Vlada pa ga je zdaj imenovala za direktorja s polnim mandatom.

Ker medtem intenzivno tečejo usklajevanja glede nove vlade, so se v Visokošolskem sindikatu Slovenije že obrnili na prihodnje odločevalce s pozivom, naj uredijo razmere na ARRS-ju.