Marko Filli je pojasnil, da bo dokončen prehod v digitalno tehniko se bo zgodil 1. decembra, do takrat pa se bo cena pretvornika zaradi večje konkurence najverjetneje znižala. Foto: MMC RTV SLO
Marko Filli je pojasnil, da bo dokončen prehod v digitalno tehniko se bo zgodil 1. decembra, do takrat pa se bo cena pretvornika zaradi večje konkurence najverjetneje znižala. Foto: MMC RTV SLO
Digitalna TV za telebane

Dokončen prehod v digitalno tehniko se bo zgodil 1. decembra, do takrat pa se bo cena pretvornika zaradi večje konkurence najverjetneje znižala. Trenutno je cena 80 evrov, za socialno ogrožene so predvidene tudi subvencije za nakup, a način še ni znan.

Kot je še povedal Marko Filli, pomočnik generalnega direktorja RTV SLO za tehniko, investicije in inženiring, da je bila oznaka DIGI TV zamišljena za zaščito potrošnikov, da bi torej kupcu zagotavljal, da je sprejemnik ustrezen za slovensko digitalni sistem. A ker oznaka ni obvezna, lahko mnoge zmede, saj je tudi sprejemnik brez nalepke lahko ustrezen.

Celoten klepet si preberite
tukaj

.

MPEG-4 do 2012 obvezen v celotni EU
Pomembno pa je, da podpira sistem MPEG-4. In zakaj ne MPEG-2, ki je v uporabi v sosednjih državah? Ker je Slovenija pozneje vstopila v digitalizacijo, je začela uvajati novejši sistem, ki bo po direktivah EU-ja do leta 2012 obvezen v vseh TV-spejemnikih.

Digitalno televizijo bo mogoče spremljati tako po kablu kot tudi anteni na televiziji starejše izdelave, le vmes bo potrebno postaviti pretvornik iz digitalnega v analogni signal. Za vse, ki imate kabelsko televizijo, naj bi za to poskrbeli kabelski operaterji.

MMC je o digitalnem oddajanju pripravil tudi
poseben portal

.

Olimpijske igre in nogometno prvenstvo bo v HD
TV Slovenija že oddaja svoj HD kanal, na katerem bodo med drugim prenašali tako Olimpijske igre kot svetovno nogometno prvenstvo. Do 11. junija pa nameravajo vzpostaviti tudi surround zvok.

Aprila bo začel delovati studio HD
Sicer pa bo od aprila začel delovati prvi studio HD, v katerem med drugim delajo oddaje Spet doma, novo oddajo Parada in Tarčo. V ponudbi bo tudi nekaj filmov, dokumentarcev in športa. Vsebine bodo postopoma dodajane, o tem pa bodo z oznako "HD" sproti obveščeni tudi gledalci.

Prav tako je tudi velika večina programa že prešla v format slike 16:9, informativni programi pa še ne predvsem zaradi velikega števila kamer, ki jih je potrebno zamenjati in predstavljajo velik finančni zalogaj. To naj bi se sicer zgodilo do novembra.

Digitalna TV za telebane