Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kdo so ključni športni funkcionarji, ki odločajo o prodaji tujim kupcem? Je šport izključno velik posel, so posamični interesi pred nacionalnim?

"V čigavih rokah bo končala družbena lastnina, ki izvira še iz časa Jugoslavije, iz igre Podarim dobim, namenjene zbiranju denarja za slovenske športnike? Športna loterija je predmet poželenja že dolga leta, omogoča visoke prihodke vodstva, dividende lastnikom, milijone iz koncesijskih dajatev in sponzorske pogodbe. Zato ne preseneča, da so v povezavi s to družbo omenjali celo podkupnine in nagrade za poslanske glasove," je v uvodu povedala voditeljica Erika Žnidaršič.

Gostje v studiu: Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, minister za gospodarstvo in šport Matjaž Han, zdajšnji in prejšnji predsednik uprave Športne loterije Luka Steiner in Edvard Kolar, predsednik fundacije za šport Branko Zorman.

Gostje v studiu. Foto: TV Slovenija
Gostje v studiu. Foto: TV Slovenija

Kdo bo imel od prodaje tujcem največ koristi?

Se spomnite legendarne, izjemno priljubljene nagradne igre Podarim dobim? Z nakupom darilne kartice ste lahko sodelovali v žrebanju za avtomobil, hišo ali celo dosmrtno rento, s tem pa prispevali za slovenske smučarje. Iz akcije, ki je združila vso Slovenijo, je leta 1995 ob močni politični podpori nastala Športna loterija, monopolist za športne stave. Osnovna ideja pa je bila še naprej podpirati slovenski šport, je v uvodu v prispevku povedala novinarka Anja Šter.

Zdaj naj bi to državno srebrnino, po 20-odstotni delež v Športni loteriji imajo smučarska zveza, olimpijski komite, Pošta Slovenije in Loterija Slovenije, 17-odstotnega pa nogometna zveza, prodali tujcem.

Kdo so ključni ljudje, zbrani okoli Športne loterije, ki posredno odločajo tudi o usodi slovenskega športa? Eden od ključnih ljudi je Enzo Smrekar, direktor družbe Atlantic Droga Kolinska, predsednik Smučarske zveze Slovenije, nadzornik v Športni loteriji, podpredsednik olimpijskega komiteja in tudi član Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija. Brez njega se v športu redko kaj zgodi.

Še en ključni človek pri zagovarjanju te prodaje je Franjo Bobinac, lani decembra izvoljen za predsednika olimpijskega komiteja, nekdanji prvi mož Gorenja, zdaj na predlog vlade nadzornik v SDH-ju. Tam bedi nad delom svojega nekdanjega sodelavca v velenjski družbi, Žige Debeljaka, oba sta iz ozkega kadrovskega kroga premierja Goloba. Do pred kratkim je bil Bobinac predsednik Rokometne zveze Slovenije, zdaj je, tako kot Zoran Janković, njen častni predsednik.

Bobinac je iz rokometne zveze na OKS na mesto direktorja za področje športa pripeljal tudi Uroša Mohoriča, ki je bil januarja letos imenovan za predsednika strokovnega sveta vlade za šport. Organa, ki deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki ga vodi SD-jev Matjaž Han.

Novembra 2021 je vodenje Športne loterije prevzel Luka Steiner, sicer tudi podpredsednik Smučarske zveze Slovenije, novi član državnega sveta. Zasedal je že številne druge funkcije: bil je v olimpijskem komiteju, Atletski zvezi Slovenije in v strokovnem svetu za šport. Kot predsednik uprave Športne loterije je lani mesečno prejel v povprečju 11 tisoč evrov fiksne bruto plače in variabilnega dela. Tudi nadzorniki so si lani razdelili visoka nadomestila: dobrih 70 tisoč evrov, največ predsednik Uroš Pogačnik, sicer zaposlen v odvetniški pisarni Čeferin.

Lobiranje, nezakonite prakse, podkupovanje?

Še pri nobeni družbi in nobenem zakonu se ni tako javno govorilo o lobiranju, nezakonitih praksah podkupovanja, obljubah in nagradah kot prav pri Športni loteriji, je izpostavila v prispevku Anja Šter.

Še pred letom in pol so vodilni v smučarski zvezi, olimpijskem komiteju in nogometni zvezi, treh lastnikih Športne loterije, ostro nasprotovali Šircljevi spremembi zakona o igrah na srečo, ki bi državo odprl tujim loterijskim družbam. Iz smučarske zveze in Športne loterije so takrat večkrat obiskali poslance in svetnike, pa tudi pisali kabinetu Janševe vlade, da bi ohranili monopolni položaj loterije.

Pri finančnem ministru Širclju pa so takrat intenzivno lobirali predstavniki avstrijskega igralniškega velikana Novomatic, ki so ga povezovali s korupcijsko afero Ibiza, ki je pred štirimi leti odnesla avstrijsko vlado. Takrat se je nepovezana poslanka Janja Sluga spraševala: "Kaj je torej v ozadju, da si minister za finance in največja vladna stranka SDS tako prizadevata za sprejetje izrazito škodljivih rešitev? So bile dane obljube ministra in delo lobistov pri SDS-u že finančno ali kako drugače nagrajeni?"

Šircelj na to odgovarja: "Nikoli in nikdar. Nihče ni bil za mano in ničesar niso ponudili."
Še bolj krčevito so lastniki Športne loterije ščitili svoj položaj pred petimi leti, ko je nekdanji poslanec SMC-ja Branko Zorman predlagal liberalizacijo trga športnih stav. V državnem zboru so takrat zgolj v prvih treh mesecih prijavili 46 lobističnih stikov, 43 iz Športne loterije in tri iz olimpijskega komiteja.

K temu, da so si v SMC-ju premislili, je največ prispeval obisk premierja Mira Cerarja v poslanski skupini SMC-ja tik pred ponovnim glasovanjem po vetu državnega sveta. Zažugal naj bi mu kar dolgoletni predsednik olimpijskega komiteja Janez Kocijančič.

Miro Cerar se bežno spomni te seje, natančno ne ve, kaj je bilo, zanika pa, da bi prejel kakšno ponudbo ali nagrado, verjame pa, da so pritiski bili. Zorman je takrat dejal: "Se je dejansko glasove kupovalo. Usluga pa ni nujno povezana s finančnimi sredstvi. Lahko ti omogočijo položaj, delovno mesto ali pa pogledajo stran pri svojih grehih."

"Mi kot Športna loterija tega denarja nimamo in se s tem nismo mogli ukvarjati, je pa bilo veliko govora, da je na drugi strani lobiranje pri poskusu liberalizacije potekalo na podoben način," je za Tarčo v prispevku povedal Smrekar.

Na to Zorman le skopo: "V ozadju ni bilo nobene družbe in nihče me ni plačeval."

Kako smo prišli do diametralno nasprotne zgodbe?

Zgodba je zdaj diametralno nasprotna: Steiner, Smrekar in Bobinac skupaj s predsednikom nogometne zveze Radenkom Mijatovićem podpirajo prodajo deležev v Športni loteriji tujemu skladu.

Presenetljivo, tudi Zorman, ki je prej navijal za liberalizacijo, zdaj kot novoizvoljeni predsednik Fundacije za šport, ki koncesijske dajatve Športne loterije deli panožnim zvezam, prodaji nasprotuje. Ploščo je obrnila tudi desnica, ki je še pred dvema letoma tujce vabila, zdaj pa je kar naenkrat postala zagovornik državne lastnine. Na levici pa bi, čeprav zagovarjajo drugo, prodajali tujcem.

"Lahko bi se vprašal, ali niso morda isti botri, ki so se zavzemali za odprtje trga, danes proti temu, ker niso oni tisti, ki so dali ponudbe za nakup … Mi postopek vodimo odprto," je še v prispevku povedal Smrekar.

Netransparenten postopek?

Član izvršnega odbora olimpijskega komiteja iz Nove Gorice Miran Mullner je prepričan, da je postopek voden netransparentno. Od kod ta zasuk? Olimpijski komite je še pred kratkim krčevito branil monopolizacijo športnih stav, zdaj pa strastno zagovarja prihod tujcev.

"O tem ne bi špekuliral, imamo novega predsednika, ki je vrhunski menedžer, eno tako podjetje je že prodal, ampak mogoče je ta njegov zasuk, da preveč razmišlja o denarju, premalo pa o športnih vrednotah … Ve pa se, kako tujci ravnajo, ko pridejo v Slovenijo, njim je pomemben samo denar, meni in meni podobnim pa šport," je v prispevku povedal Mullner.

Tudi v Fundaciji humanitarnih in invalidskih organizacij, ki prejema sredstva od Športne loterije, pozivajo, da "pri morebitni prodaji ne sme priti do znižanja sredstev za najranljivejše posameznike".

"Verjetno tega zaustavili ne bomo, navsezadnje smo že vse prodali v tej Sloveniji, bomo pa še Športno loterijo, ki je nekaj manjšega, ampak v šport bi se morala vrniti," pa je na koncu prispevka povedal nekdanji predsednik odbora za smučarske skoke in nordijske kombinacije Ljubo Jasnič.

Vabljeni k ogledu oddaje Tarča v videu spodaj.

Igra na srečo