File postrvi z ješprenom. Foto: Z vrta na mizo
File postrvi z ješprenom. Foto: Z vrta na mizo
Svinjski vrat v medeno gorčični omaki. Foto: Z vrta na mizo
Kločevi nudelni. Foto: Z vrta na mizo

Ješprenj skuhamo na zob. Fižol in stročji fižol skuhamo in ju skupaj z rdečo čebulo, ješprenjem popražimo na oljčnem olju. Dodamo svež timijan.

Gobe narežemo in jih na hitro popražimo na oljčnem olju. Svežo redečo peso narežemo na tenke trakce. File postrvi posolimo, pomokamo s koruzno moko ter popražimo na oljčnem olju.

Na krožniku postrežemo ješprenj z gobami, fižolom in svežo rdečo peso, na vrh pa položimo file postrvi.


Svinjski vrat v medeno-gorčični omaki

Sestavine: svinjski vrat, panceta, jabolka, korenje, česen, šalotka, krompir, svež timijan, svež majaron, med, gorčična semena, oljčno olje.

Svinjski vrat zarežemo v debelini 2 cm, vendar ne do konca, in ga posolimo. Med zareze zataknemo krhlje jabolk ter meso položimo v naoljen pekač. Okrog njega položimo korenje, česen ter šalotko v en kot pekača svež timijan, v drugega pa svež majaron ter vse skupaj zalijemo s 3 dcl belega suhega vina. Pekač prekrijemo s folijo in jo damo za pol ure v pečico na 200 stopinj Celzija. Po pol ure pekač odkrijemo in v kozico odlijemo omako, ki se je naredila. Omaki dodamo gorčična semena ter med in vse skupaj med mešanjem segrevamo približno. 5 minut. Omako prelivamo čez meso vsakih 20 minut v naslednjih dveh urah, ko ga pečemo na temperaturi 160 stopinj Celzija. Zadnje pol ure meso prekrijemo s panceto.

Krompir narežemo na krhlje, ga skuhamo in popečemo v ponvi na oljčnem olju.

Na krožniku postrežemo meso, ki ga prelijemo z medeno-gorčično omako, čezenj položimo panceto in zraven položimo krompir, česen, šalotko ter korenje.


Kločevi nudeljni

Sestavine: pol ostre, pol gladke moke, 1 jajce na 100 g moke, sol, kloce (suhe tepke), drobni ocvirki, rumenjak.

Zamesimo testo in pustimo, da pol ure počiva, nato pa ga zelo na tanko razvaljamo ter s kozarcem razrežemo na poljubno velike kroge.

Hruške kuhamo pol ure, da se omehčajo. Odstranimo jim peške in peclje ter jih v strojčku za mletje na fino zmeljemo. Če je masa preredka, dodamo malo krušnih drobtin ter naredimo kroglice s premerom približno 2 cm, ki jih polagamo na testo v obliki kroga, robove namažemo z rumenjakom, ter prekrijemo z drugim okroglim kosom testa, ter pritisnemo s prsti, da se testo lepo sprime. Tako narejene "nudeljne" v slanem kropu kuhamo 7 minut.

Na krožniku postrežemo "nudeljne", prelite s segretimi ocvirki.

Dober tek!