Porova pita. Foto: Z vrta na mizo
Porova pita. Foto: Z vrta na mizo
Piščančja obara. Foto: Z vrta na mizo

Zamesimo testo. Gnetemo tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne oprijema rok in deske. Razvaljamo ga čim tenkeje in pustimo, da se nekoliko posuši.

Por narežemo in operemo. V ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo por. Premešamo, solimo in dodamo timijan. Pokrijemo s pokrovko in dušimo 10-15 minut.

Skuto zmešamo s kislo smetano in dvema jajcema ter soljo. Nekaj kisle smetane zmešamo z enim jajcem in jo prihranimo. Dve jajci zamešamo v por in dodamo še malo kisle smetane. Premešamo. Pekač namastimo in vanj položimo prvi list testa ter ga premažemo s plastjo skute, prekrijemo z drugim listom, na katerega naložimo por. Tako naredimo še dve plasti, prekrijemo z listom in ga premažemo s kislo smetano, ki smo jo prihranili. Odvečno testo obrežemo in damo pito v pečico, kjer jo pečemo 20 minut na 180 stopinjah, nato pa še 30 minut na 160 stopinjah. Tik pred koncem pečenja pito posujemo še z naribanim sirom. Pito nekoliko ohladimo, da jo lahko lepo narežemo in postrežemo.


PIŠČANČJA OBARA

Sestavine: rdeča čebula, korenje, gomolj zelene, česen, por, ohrovt, piščančje perutnice ter kračke, oljčno olje, sol, svež drobnjak, 3 jajca, moka, sol, sladka smetana in sveži majaron.

Zelenjavo operemo in narežemo. V loncu segrejemo oljčno olje in dodamo najprej meso, nato čebulo ter vse skupaj nekoliko popražimo, dodamo še korenje, narezano na majhne palčke, zeleno in česen. Zalijemo z vodo in solimo. Kuhamo. Po 20 minutah dodamo še ohrovt in por ter zalijemo s kislo smetano. Kuhamo. Dodamo žličnike, ki smo jih naredili iz jajc, moke, soli in drobnjaka. Ko žličniki priplavajo na vrh obare, so kuhani. V obaro natresemo še majaron, premešamo in postrežemo.

Dober tek!