Mimoidoči si ogledujejo fotografije na panojih na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Zavod Uvid
Mimoidoči si ogledujejo fotografije na panojih na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Zavod Uvid

Kolesari lahko vsak – tudi nekdo, ki je slep ali na invalidskem vozičku. Obstajajo namreč prilagojena kolesa, ki so zasnovana tako, da se uskladijo z vsako invalidnostjo, kompenzirajo telesne oviranosti in dopolnjujejo posameznikove prednosti. In takšnih koles je veliko! Toda dostop do njih je v Sloveniji skop, posamezniki pa si jih težko privoščijo, saj so izredno draga. Problem predstavlja tudi pomankanje primerne kolesarske infrastrukture. Kolesarske steze, poti in ceste pogosto niso zasnovane z dostopnostjo v mislih - niso dovolj široke za širša prilagojena kolesa, niso ustrezno vzdrževane in ravne, nimajo dovolj obračališč, poleg tega pa so za kolesarje invalide še toliko bolj nevarne, če niso ločene od glavne ceste in s tem prometa.

Ravno to sta poglavitna vzroka, da na kolesarskih stezah opazite tako malo kolesarjev invalidov – pa čeprav ima določeno obliko telesne in/ali duševne oviranosti med 10 in 15 % ljudi.

Otvoritev razstave Kolesarske sledi na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Zavod Uvid
Otvoritev razstave Kolesarske sledi na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Zavod Uvid

Projekt »Kolesarjenje za vse«

V Zavodu Uvid Rogaška Slatina so se zato lotili projekta »Kolesarjenje za vse« v okviru programa IMPACT4VALUES, ki ga financira Evropska Unija. S projektom opozarjajo na izključenost oseb z invalidnostjo iz kolesarjenja, ki je zanje izjemnega pomena. V primerjavi z neinvalidi so namreč bolj nagnjeni k bolezenskim stanjem, ki jih telesna aktivnost preprečuje, ravno invalidi pa so populacija, ki je najmanj telesno dejavna. Poleg tega so športne aktivnosti odlična platforma za vključenost v družbo in občutek pripadnosti ter enakovrednosti, s prezrtostjo invalidov pa se poglablja njihova socialna izključenost. Kolesarjenje ni samo oblika rekreacije, ampak tudi način (zelene) mobilnosti, hkrati pa je za mnoge invalide zaradi drugačnega prenosa sil in drugačne obremenitve sklepov ter hrbtenice celo lažje od hoje.

Kolesarjenje v dvoje na prilagojenem kolesu. Foto: Zavod Uvid
Kolesarjenje v dvoje na prilagojenem kolesu. Foto: Zavod Uvid

Cilji projekta »Kolesarjenje za vse«

Zavod Uvid Rogaška Slatina v okviru projekta spreminja prevladujoče družbeno prepričanje, da je kolesarjenje aktivnost, primerna samo za zdrave ljudi ali profesionalne športnike invalide; si prizadeva za boljše sodelovanje invalidnih skupnosti z lokalnimi odločevalci in posledično vključenost invalidov v debate o načrtovanju kolesarske infrastrukture in nakupu koles v sistemih javne izposoje oz. nasploh za dostopnejša prilagojena kolesa in ustrezno infrastrukturo; se zavzema za večje vključevanje invalidov v organizirane kolesarske dogodke in želi narediti konec izključujočim grafičnim podobam, ki prikazujejo skoraj izključno kolesarje neinvalide in standardne bicikle.

Prilagojeno kolo: invalidski voziček je pritrjen na prilagojeno kolo, ki ga poganja kolesar. Kolesar in oseba na invalidskem vozičku, ki s evozi spredaj, mahata.  Foto: Zavod Uvid
Prilagojeno kolo: invalidski voziček je pritrjen na prilagojeno kolo, ki ga poganja kolesar. Kolesar in oseba na invalidskem vozičku, ki s evozi spredaj, mahata. Foto: Zavod Uvid

Otvoritev razstave »Kolesarske sledi«

V okviru projekta je v torek, 14. maja 2024, na Kongresnem trgu potekala otvoritev razstave »Kolesarske sledi«, ki si jo bo mogoče ogledati še cel mesec, do sredine junija. Na fotografijah najdete prav posebne kolesarje – takšne, ki so navadno prezrti, ki jih na slikah ni. Ovekovečeni obrazi, na katerih so kolesarske čelade, pripadajo lokalnim kolesarjem invalidom, ki za sabo puščajo vsak svojo sled. Na fotografijah so Lea, ki tako rada kolesari, da jo je težko spraviti s kolesa; Roman, ki je po možganski kapi pristal na invalidskem vozičku in strašno rad pripoveduje vice; Štefan, ki obožuje pisanje besedil, poezije in glasbo z dobrim sporočilom; Jernej, ki ima obširno znanje o športnikih; Natalija, ki zaradi cerebralne paralize potrebuje pomoč pri večini aktivnosti, a je to ne ustavi in gre strašno rada na kolo; Ladi, ki je v prometni nesreči pri 6. letih izgubil vid in je državni reprezentant v showdownu ter lanskoletni državni prvak; najstnica Jona, ki rada obiskuje tekme košarkarskega kluba Rogaška Slatina in jo na vožnje s kolesom spremlja pes Bobi; Patricija, ki ima ogromno srce in je svoji sestri Samanthi največji vzor ter Simon, ki uživa izjemno polno življenje in je naravni talent za poziranje pred fotoaparatom.

Na fotografijah sta tudi glavna ambasadorja kampanje »Kolesarjenje za vse«, Primož Jeralič in Lena Gabršček. Lena je kapetanka slovenske reprezentance odbojke sede, za katero bomo letos navijali na paraolimpijskih igrah v Parizu, Primož pa je Slovenijo kot prvi ročni kolesar zastopal na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. Primož je bil tudi glavni govorec na dogodku na Kongresnem trgu.

Lena Gabršček v družbi kolesarja in kolesarke. Prilagojena kolesa. Foto: Zvod Uvid
Lena Gabršček v družbi kolesarja in kolesarke. Prilagojena kolesa. Foto: Zvod Uvid

Fotografije, ki so delo lokalnih fotografov Blaža Laha in Matica Javornika, najdete tudi na projektni spletni strani. Te fotografije predstavljajo brezplačno in vsem dostopno bazo slik inkluzivnega kolesarjenja - slike kolesarjev z različnimi telesnimi in/ali duševnimi omejitvami na raznolikih kolesih.

Preizkus prilagojenih koles

Ob otvoritvi razstave so mimoidoči lahko tudi preizkusili nekatera prilagojena kolesa – električni tricikel, vzporedni tandem in kolo, na katerem je mogoče peljati osebo na invalidskem vozičku. Obiskovalci so bili najbolj navdušeni prav nad vožnjo s kolesom.
Če ste dogodek zamudili, lahko za vožnjo s prilagojenimi kolesi kontaktirate Zavod Uvid Rogaška Slatina.

Več tudi v TV prispevku:

Kampanja Kolesarjenje za vse v pomoč osebam z invalidnostjo.