→ Ogled časopisa na spletu
22. - 28. avgust

1na1

Boris Pahor si želi predvsem manj nevoščljivosti med Slovenci

Ob jubileju še častni naziv kulturnega ambasadorja

Pisatelj Boris Pahor je ob današnjem 102. rojstnem dnevu prejel častni naziv kulturnega ambasadorja Republike Slovenije, ob tem jubileju pa sta bili predstavljeni novi knjigi - njegova Rdeči ...

Slovenca na Lezbosu: "Begunci so kronično utrujeni, opečeni in prehlajeni"

Na grški otok Lezbos bo Adrijino letalo na pobudo dveh slovenskih prostovoljcev v petek pripeljalo humanitarno pomoč, ki jo za begunce, ki v Grčijo prihajajo po morju iz Turčije, zbirajo v nekaterih ...

Ženske na podeželju ostajajo v neenakopravnem položaju

Na kmetijah so ženske še vedno velikokrat v podrejenem položaju in preveč odvisne od moških, pravi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule.

Fučka: Čeprav nisem igral za reprezentanco, sem se vedno imel za Slovenca

"Treba je veliko izgubiti, preden kaj dobiš. Težka pot vodi do lovorike," je v intervjuju za MMC dejal Gregor Fučka, v Kranju rojeni košarkar, ki je z Italijo leta 1999 postal evropski prvak.

Staša iz Šrilanke, kjer je veliko korupcije, poljube pa si lahko delijo le pod dežnikom

"Veliko je korupcije, izkoriščanja delovne sile in neplačnikov, nekakšen urbani kaos," pravi Staša Mlekuž, ki že več kot tri leta živi v Šrilanki.

Poglobljeno

Pestra jesen na slovenskih sodiščih - Patria, Balkanski bojevnik,Tekačevo, Niš ...

Ustavno sodišče bo odločilo, ali je dopusten referendum o zakonu o zakonski zvezi

V prihodnjih tednih bo znano, ali bo dopuščen referendum o noveli zakona o zakonski zvezi, ter ali se bo na slovenskih sodiščih znova odvijala sodna saga o zadevi Patria.

Fotoreportaža: Begunci na meji med Srbijo in Madžarsko

Potem ko je Makedonija za nekaj časa zaprla mejo z Grčijo in jo nato spet odprla, so množice beguncev prek te države in Srbije spet dosegle Madžarsko.

Klasičen audi A8 prekratek za potrebe predsednika vlade

Vlada bo kupila eno veliko in osem poslovnih protokolarnih vozil za dobrih 480 tisoč evrov. Audi 6 ali BMW 5 z modrimi lučmi bosta namenjena tudi uradu za Slovence po svetu.

Bo ob kitajskih gospodarskih težavah znova zasijalo zlato?

Kitajska je pretrgala vezavo na dolar in s tem zatresla svetovne borze, slovenski vlagatelji medtem pridno kupujejo zlatnike in palice. Gospodinjstva imajo privarčevanih 15,3 milijarde evrov.

Časovni pasovi - področje, na katerem so države povsem samostojne

V Nepalu so ure 15 minut pred indijskimi, ogromna Kitajska ima enoten časovni pas, Venezuela premika ure "po vetru".

Naj se dan za spremembo začne samo z dobrimi novicami

Številni države v razvoju povezujejo z revščino in lakoto, ravno takšen pogled pa se trudi spremeniti projekt Najboljše novice iz sveta, ki se osredotoča zgolj na pozitive novice iz omenjenih držav ...

Medtem ko nebo sameva, balonarji s prstom kažejo na recesijo in medije

Tri leta minevajo od balonarske nesreče na Ljubljanskem barju, baloni pa se še kar niso vrnili na nebo. Domačih potnikov skoraj ni, za kar balonarji krivijo gospodarsko krizo in medije.

Egon Bahr – mož tajnih kanalov (do Moskve)

Eden najboljših prijateljev Wilyja Brandta. Temeljni kamen SPD-ja. Oče nove vzhodne politike. Mož tajne komunikacije z Moskvo ... pa tudi Washingtonom.

Zakaj so množični pokoli "izrazito ameriška težava"?

Strelski pohod v kinematografu. Pokol v osnovni šoli. Masaker na univerzi.

Smrtonosni Salvador: en umor vsako uro

V Salvadorju je bilo ta teden samo v treh dneh ubitih 125 ljudi, s čimer je ta majcena srednjeameriška država ob Tihem oceanu samo še potrdila, zakaj ji pravijo kar svetovna prestolnica umorov.

Foto: Mala Diona pred ogromnim Saturnom

Sonda Cassini je v fazi poslednjih obletov Saturnovih lun še zadnjič obiskala Diono. Nasa je izdala poslovilne posnetke tega naravnega satelita, ki je sestavljen večinoma iz ledu.

"Ko bomo odkrili lastnosti temne snovi, bomo vedeli, kaj z njo početi"

Trenutno so znanstveniki glede temne snovi še bolj ali manj v temi, kar pomeni, da je še prezgodaj govoriti, kakšne bi bile njene mogoče uporabe.

Montreal navdušuje z arhitekturo in parki

Svetovalec za turizem pri National Geographic Jonathan B. Tourtellot je zapisal: "Ko si tu na obisku, postaneš del Montreala."

Oko za oko: o filmu Darilo

Če slučajno prehvalim novi triler Darilo , je to zaradi tega, ker so dobre srhljivke tako redke, da si ta pameten in domiseln primer žanra zasluži podporo.

Pred leti že odpisan, zdaj pa pomemben člen reprezentance

Doslej je na pripravljalnih tek mah košarkarske reprezentance pozitivno presenetil Mitja Nikolić, ki se je izkazal z igrami v obrambi, na zadnjih tekmah pa dokazal, da se prebuja tudi v napadu.

S postavljeno obrambo kos svetovnim podprvakom, ob hitri igri pa ne

"Izgubili smo, a to je trenutno ena najboljših ekip v Evropi, in če želiš na tekmi zmagati, moraš pokazati malo več," je po porazu proti Srbiji (70:79 ) povedal Jure Zdovc.

Jolanda Čeplak najbližje svetovnemu rekordu

Državni rekord Jolande Čeplak na 800 metrov je (glede na odstotke) najbližje svetovnemu rekordu med vsemi atletskimi disciplinami, ki so na sporedu svetovnih prvenstev in olimpijskih iger.

Pušnika najbolj veseli ponavljanje stvari, ki jih trenirajo

Gorica 18, Olimpija 16, Maribor 11 točk, je po 7. krogu položaj pri vrhu Prve lige TS, ki ga pred sezono ne bi napovedal nihče.

Mnenje

Filmska recenzija: Ljubezen (3D)

Neuspešen konceptualni film velikega mojstra

Enfantu terrible francoskega filma, Gasparju Noéju, je s prvimi eksplicitnimi fotografijami iz svojega "pornografskega filma v 3D" uspelo še pred premiero v Cannesu dvigniti precej prahu.

Pluti je treba, ne živeti (črtica o kritiki)

Kritika, ne v pomenu vrednotenja, temveč kontinuiranega, eksperimentalnega premišljevanja, ki prispeva k umestitvi nekega umetniškega dejanja ali pojava v kontekst.

Sproščeno

Frequency: ko festival avstrijskemu mestu prinese 14 milijonov evrov

MMC na festivalu Frequency

130.000 obiskovalcev in 14 milijonov evrov dobička je izkupiček 15. izvedbe festivala Frequency, ki je postregel z imeni, kot so Ellie Goulding, The Chemical Brothers, The Prodigy, Nero, Kendrick ...

Foto: Bistro FTP združuje sveže ideje z vsega sveta

Interier bistroja FTP v Tehnološkem parku Ljubljana za razvoj vrhunskega podjetništva je zasnovan v slogu industrial z retropridihom. Pika na i so obnovljene luči iz Sovjetske zveze.

Kosmati prašič z debelo plastjo maščobe, ki je obnorel kuharske mojstre

Slovenski kuharski mojstri v zadnjem času spet odkrivajo mangalico, staro, avtohtono srbsko-madžarsko pasmo prašičev, znanih po svoji kodrasti, skoraj ovčji dlaki in debeli plasti maščobe, zaradi ...

Hana Karim - od nakita za drzne "fashionistke" do lončenih izdelkov za dom

Ajdovski oblikovalki Hani Karim so nesluten uspeh prinesle broške, prstani, uhani in ogrlice v obliki prisrčnih ptičic.

Foto: Festival Avsenik napolnjen z energijo, tako kot bi želel Slavko

V Begunje na Gorenjsko se zgrinjajo ljubitelji narodno-zabavne glasbe - začel se je festival Avsenik, ki bo v vas s približno 1.000 prebivalci v treh koncertnih dneh privabil skupaj okoli 6.000 ...

Pušja vas v Furlaniji - od mumij in potresa do sivke in buč

V Pušjo vas, Venzone po italijansko, Vençon po furlansko, je vabil praznik sivke. Zvenelo je kot dobra ideja za poletni nedeljski izlet.

Posebna izdaja

V Vrtojbi je ostala le ena hiša, na Škabrijelu umrlo 40.000 vojakov
Pogovor z zgodovinarjem Renatom Podbersičem ml.
Video: Najstarejši Slovenec praznuje 108. rojstni dan
Obiskal ga je tudi predsednik republike
Knut umrl zaradi redke avtoimune bolezni
Velika zvezda berlinskega živalskega vrta
A building of the downtrodden
Slovenia Revealed

Audio / Video

Pretresljiva pričevanja staršev
Gost v studiu: Boris Pahor
Zelena oaza nedaleč od glavnega mesta
Finalna borba Tine Trstenjak

Sledite nam

MMC
MMC NOVICE
MMC SVET
MMC Kultura
 
MMC Zabava
MMC Šport
MMC Moja generacija
MMC English
Na RTV Slovenija se zavedamo odgovornosti ravnanja z osebnimi podatki. Vse osebne podatke obdelujemo skrbno, zbirke osebnih podatkov vodimo, hranimo in nadzorujemo v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP). Več o obdelavi vaših osebnih podatkov, varovanju zasebnosti in vaših pravicah si lahko preberete tukaj.
To sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na tedenski e-časopis. Za odjavo kliknite tukaj. Če imate težave pri odjavi, pošljite e-sporočilo na: mmc@rtvslo.si