Na fotografiji so idrijski žlikrofi. Foto: MMC
Na fotografiji so idrijski žlikrofi. Foto: MMC

V Idriji bodo 25. avgusta pripravili Praznik idrijskih žlikrofov, ki bo tudi letos imel dobrodelen poudarek. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica bo na posebni stojnici pokazalo, kako rezančevo testo s krompirjevim nadevom pripravljajo tisti, ki imajo težave z vidom. Obiskovalci pa se bodo lahko preozkusili v pripravi žlikrofov s prevzo na očeh ali s senzornimi očali. O Prazniku idrijskih žlikrofov smo se pogovarjali s Tilnom Božičem iz Mladinskega centra Idrija, ki je organizacijo dogodka prevzel lani in obljubil številne novosti.

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica bo imelo svojo stojnico. Na kakšen način se bodo predstavili obiskovalcem?

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica je že lani sodelovalo na Prazniku idrijskih žlikrofov. Tudi letos se bodo udeležili festivala, tokrat s posebnim obeležjem, saj praznujejo 70. letnico svojega delovanja. V ta namen so pripravili posebno dobrodelno akcijo zbiranja prispevkov preko sms sporočil s ključno besedo SLEPI (SLEPI1 in SLEPI5), s čimer prispevate en ali pet evrov za programe rehabilitacije slepih in slabovidnih.

Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v pripravi žlikrofov s prevezo na očeh. Kdo jim bo pri tem pomagal?

Na stojnici jim bo pomagala Mojca Blaško, tekmovalka v šovu MasterChef, omako za idrijske žlikrofe, ki jih bodo na festivalu izdelovali slepi in slabovidni, v slepem izdelovanju žlikrofov se bodo lahko preizkusili tudi obiskovalci Praznika idrijskih žlikrofov, pa je priskrbelo gostinsko podjetje Nebesa.

Lani ste praznik prvič pripravili mladi iz Zveze društev Mladinski center Idrija. Rekli ste, da mu želite dodati nekaj novosti. Katere boste letos uvedli?

Ko smo lani v Mladinskem centru Idrija prevzeli organizacijo Praznika idrijskih žlikrofov, smo načrtno šli v povsem drugačen format praznika, saj smo prednost dali okusom, kar pomeni zmanjšanje porcij na degustacijske porcije, na tej točki pa smo zaradi pričakovanega večjega odpada plastični pribor zamenjali z biorazgradljivim, ki tudi lepše izgleda. Letos nadaljujemo organizacijo festivala s poudarjeno ekološko noto in odgovornostjo do okolja. Poleg že omenjenega biorazgradljivega pribora smo se v sodelovanju z Ekologi brez meja odločili še za najem povratnih plastičnih kozarcev, ki se jih po uporabi opere in vrne Ekologom brez meja. S tem se odpad plastike močno zmanjša, kar posledično pomeni znatno manjše obremenjevanje okolja.

Ampak ključno pri tem je informiranje.

Res je. S Komunalo Idrija, ki je naš generalni sponzor, smo sklenili dogovor o logistični podpori pri organizaciji. Z njihovo pomočjo bomo postavili ločevalne otoke in informirali prostovoljce, ki bodo pomagali obiskovalcem pri pravilnem odmetu odpadkov ter skrbeli za okolju prijazno in odgovorno razvajanje.

Bo pa še nekaj drugih novosti. Katere?

Na kulinaričnem nivoju bomo tudi na Prazniku idrijskih žlikrofov razvijali pester kulinaričen program z več kot 10 stojnicami certificiranih proizvajalcev žlikrofov in lokalnih gostincev, svoje stojnice pa bodo dobile tudi jedi iz alpskega okolja: krafi iz Bovca, kvočevi nudlni iz slovenske Koroške in jedi, značilne za italijanski Tolmezzo. Poleg stojnic s kulinariko, se bodo predstavljali tudi lokalni in regionalni proizvajalci kulinaričnih produktov: med, sir, suhomesnati izdelki, marmelade, začimbe, žgane pijače, potekalo bo senzorično ocenjevanje bakalce, ki jo kuhajo Lovska društva, predstavili se bodo priznani vinarji in zanimivi mikropivovarji. Bogat kulinarični program bo spremljal še Dan KS Idrija z bogatim zabavnim programom. Pomembna letošnja programska dopolnitev pa je, da želimo v okviru Praznika idrijskih žlikrofov predstaviti povezanost idrijskih žlikrofov z alpskim prostorom. V ta namen bo letos prvič v okviru festivala poseben kotiček, Alpski otok, kjer bomo predstavili nekaj »bratrancev« naših idrijskih žlikrofov. Želimo izpostaviti, da so jedi na Idrijskem tako kot v preostalem alpskem območju nastajale skorajda izključno iz lokalnih sestavin in v skladu s trajnostnim razvojem. Našo idejo je finančno podprla tudi Alpska konvencija, ki v okviru posebne mednarodne pogodbe združuje alpske države. Obiskovalci si bodo lahko ogledali priložnostno razstavo Od semena do krožnika, kjer bo predstavljen trajnostni vidik festivala. Ta je v skladu z razmišljanjem naših prednikov, ki so se trudili, da so za vse “odpadke” našli ponovno uporabo ali pa jih porabili na druge načine. Na stojnicah Alpskega otoka pa bodo obiskovalci lahko okušali kvočeve nudlne iz slovenske Koroške, bovške krafe in tradicionalne jedi iz italijanskega Tolmezza. Čeprav bodo v ospredju seveda idrijski žlikrofi, bodo lahko tako okusili tudi druge alpske jedi, ki v slovenskem prostoru niso tako izpostavljene. Pripravljamo tudi delavnice na temo ponovne uporabe izdelkov ter kulinarične delavnice za odrasle o pripravi jedi iz lokalnih sestavin. Na prizorišču festivala pa bomo pripravili več infografik, ki bodo opozarjale na pomen recikliranja in trajnostnega razvoja. Naš cilj je opozoriti obiskovalce na pomembnost varovanja alpskega okolja, da bo ostal čist in prijeten.

V prihodnjih letih bi praznik tudi radi spremeniti v večdnevno prireditev. Kdaj boste to lahko uresničili?

Naša vizija je, da bi festival z leti rastel skozi povezovanje z idrijskim žlikrofom in idrijski kulinariki sorodnih jedi iz lokalnega in regijonalnega prostora. Pri tem je pomemben odziv obiskovalcev, saj le z njihovo podporo lahko Praznik idrijskih žlikrofov organsko preraste enodnevni format prireditve z močno poudarjeno ekološko noto in odgovornostjo do okolja v katerem se odvija. Razvajajmo se okolju prijazno.

Vesna Pfeiffer