Članki

Prisluhnimo tišini

Marino Kegl, prvi gluhi športnik zaposlen v javni upravi

Objavljeno: 7. 2. 2018 ob 10:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Izobraževalno oddajo Prisluhnimo tišini lahko spremljate vsako drugo nedeljo dopoldne na TV SLO 1. Tokrat s podnaslovom Služimo narodu!
Prvi gluhi športnik, ki se je na osnovi novega zakona o športu, ki izenačuje vse športnike, ne glede na to, ali so invalidi ali niso, zaposlil v javni upravi je teniški igralec Marino Kegl. Tako je postal prvi gluhi športnik, ki se je zaradi svojih vrhunskih rezultatov zaposlil v javni upravi. Novi zakon o športu, ki je bil sprejet maja lani, bo zapisan kot pomemben dosežek v zgodovini športa gluhih. Zakon po novem enači športnike neinvalide in invalide, med njimi tudi gluhe, in jim zagotavlja enake pravice pri pridobitvi nagrad za osvojene olimpijske medalje. V zvezi z zakonom je bil sprejet tudi Zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa, kar velja tudi za gluhe športnike.
Kaj torej zaposlitev v javni upravi pomeni za Marina Kegla? Kakšne izkušnje imajo že prej zaposleni invalidi športniki? In kakšne so njihove dolžnosti do delodajalca? O tem in še o čem v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini. V nedeljo ob 10.45 na prvem!
V. R.

Na fotografiji je posnetek iz uvodne špice oddaje Prisluhnimo tišini. Foto: iz oddaje, TV SLO
Na fotografiji je posnetek iz uvodne špice oddaje Prisluhnimo tišini. Foto: iz oddaje, TV SLO