V primežu kartelnih dogovorov


Tema tedna

V primežu kartelnih dogovorov

Od zdravil in plina do uradnikove sponke. Nezakoniti dogovori nas stanejo milijone. V Tarči razkrivamo interese, ozadja in pritiske. Velike številke, konkretni primeri.

Novinar Borut Janc je pregledal monopole in kartele, ki se jih je Agencija za varstvo konkurence že lotila. Med drugim je odkril, da je predsedniku Lekarniške zbornice Slovenije zelo dober kredit odobril največji dobavitelj zdravil v državi.

Novinar Jure Brankovič je objavil dokumente in podatke, ki dokazujejo, da je državna uprava je zaradi kartelnih dogovorov najmanj štiri leta bistveno predrago plačevala pisarniški material za več kot 130 uporabnikov, kar je ugotovila Agencija za varstvo konkurence. Dokumenti so objavljeni na naši strani Tarča - dokumenti. Podpisnik sporne pogodbe je bil v imenu dobavitelja DZS-ja njen takratni divizijski direktor Jožef Petrovič, ki je dan po objavi oddaje nepreklicno odstopil z mesta gospodarskega ministra. Zanikal je, da bi bil podpis na pogodbi njegov, vendar želi svojo nedolžnost dokazati brez obremenjevanja dela vlade. Podrobneje na rtvslo.si  

Uredništvo Tarče je opozorilo tudi na nezakonito sledenje in fotografiranje direktorja Agencije za varstvo konkurence Andreja Kraška. 


V dozdajšnjih oddajah

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D
Navedki Zadetki
  • To bi bil lahko nov slogan @TarcaRTVSLO: razkrivamo največje slovenske riti

    Boštjan Gorenc, twitter
  • V arhivu @rtvslo sem si pogledal Tarčo z naslovom Sladki ubijalec. Obvezno si poglej tudi ti! Bravo za to oddajo!  

    Rok Istenič, twitter
  • Čestital bi zaposlenim na AVK, ker se upirajo pritiskom. Država bi morala bolje zavarovati ljudi na tako pomembnih funkcijah.

    Jože P. Damijan, Tarča, 16.10.2014
Twitter