domov / pošljite vprašanja / več o stari temi / forum / arhiv / anketa /  
Ali Državno pravobranilstvo dovolj učinkovito zastopa državo pri odškodninskih tožbah?

DA
NE

 

V TOREK 25. SEPTEMBRA NA I. PROGRAMU TVS

ODŠKODNINE DRŽAVE

Primer »Milica Makoter«, ki je pred dobrim tednom znova zavzel prve strani medijev – tokrat zaradi polmilijonske odškodnine, ki jo Makoterjeva zahteva od države zaradi treh in pol let neupravičenega pripora - je samo eden od primerov. Tam okrog 100 do 130 jih je na leto. Lani je država izplačala za 203 tisoč evrov odškodnin zaradi neupravičenega pripora.

Posebno poglavje so odškodnine zaradi protipravnega ravnanja pravosodnih organov – napak sodišč, tožilstva in policije torej. Najbolj znana primera sta istočasno tudi dve najvišji odškodnini, ki jih je kdaj država izplačala zaradi napak pravosodja oziroma policije: primer Uhernik in primer Gazvoda. Med odmevnimi primeri zdaj čaka na odškodnino družina Ulčar. Dalje - odškodnine za zaplenjeno premoženje. Na višjem sodišču čaka eden največjih zahtevkov – za kar 1,3 milijona evrov Alexandru Achenbachu, ki mu je pred 15-imi leti Urad za preprečevanje pranja denarja neupravičeno zaplenil takratnih 12 milijonov mark. Tu so odškodnine v postopkih denacionalizacije. Najvišji zneski gredo v milijone evrov. Skratka - koliko plačuje država in za kaj vse - v Tarči.

 

Gostje: Dr. RAJKO PIRNAT in Dr. MIHA JUHART, Pravna fakulteta v Ljubljani; BOŠTJAN VERSTOVŠEK, odvetnik in ANDREJA LANG, ministrstvo za pravosodje in javno upravo.