Na fotografiji je deklica, ki sedi na rolki in s pomočjo spremljevalke vleče vrv. Foto: Center Janeza Levca Ljubljana
Na fotografiji je deklica, ki sedi na rolki in s pomočjo spremljevalke vleče vrv. Foto: Center Janeza Levca Ljubljana

V soboto 12. novembra je Pedagoška fakulteta gostila 13. državne igre MATP, ki so del Specialne olimpijade (SOS). Program MATP je najmlajši športni program specialne olimpijade. Kratica MATP izhaja iz ameriškega poimenovanja Motor Activities Training Program. Prijela se je že tudi v Sloveniji in je danes v splošni uporabi v krogih, ki program razvijajo. Program so kot dodatek športom specialne olimpijade zasnovali Američani (dr. Martin E. Block), iz Amerike pa se je v devetdesetih letih razširil v Evropo. Specialna olimpijada ima že več kot 50 letno tradicijo. Vse skupaj se je začelo leta 1963, ko je bil na pobudo družine Kennedy v Združenih državah Amerike organiziran prvi športni tabor za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Pet let kasneje so bile izvedene tudi prave športne igre, ki so se jih udeležili specialni olimpijci iz ZDA, povabljeni pa so bili tudi športniki iz drugih delov sveta, ki so specialno-olimpijsko idejo ponesli v svoje sredine. Danes je v svetovno gibanje specialne olimpijade vključenih že prek 200 programov iz 150 držav sveta, ki so združene v sedem regij. V Sloveniji smo v gibanju specialne olimpiade začeli sodelovati že leta 1990, formalno pa smo bili v svetovno gibanje vključeni tri leta kasneje. Iger se je med drugimi udeležila ena glavnih trenerk programa MATP pri Specialni olimpijadi Slovenije Tanja Princes, sicer tudi učiteljica in mentorica športnih dejavnosti v CIRIUS-u Vipava. "Zelo sem vesela, da se po dolgem času spet lahko družimo. Da lahko osebe s posebnimi potrebami pokažejo, kaj so se naučile. Zavedam se, da za tem stoji zelo zahtevna organizacija," je dogodek pozdravila Princes.

Tekmovalci so se preizkusili na 6 tekmovalnih postajah

Pogoj za udeležbo na državnih igrah je sodelovanje na regijskih igrah, ki jih organizirajo vsako leto spomladi. Igre MATP je letos prvič organiziral Center Janeza Levca Ljubljana, kjer vzgajajo in izobražujejo učence s posebnimi potrebami, med katerimi je največ otrok z avtizmom in otrok s težavami v duševnem razvoju. Kot je pojasnila vodja 13. državnih iger Vanda Kočar Junkar, igre MATP omogočajo, da se športnih aktivnosti udeležijo tudi osebe, ki zaradi težjih in težkih motenj v duševnem razvoju in drugih pridruženih motenj, kot so avtizem, senzorna preobčutljivost, epilepsija, gibalna oviranost, ne morejo sodelovati pri športnih programih, ki zahtevajo razumevanje navodil in pravil. Prav tako ne morejo sami izvajati športnih aktivnosti.

"Namen teh iger je, da se udeleženci preizkusijo v igrah na različnih športnih postajah. Pripravili smo šest tekmovalnih postaj. Na njih so tekmovalci metali žogo v koš, brcali žogo v gol, podirali keglje, metali vrečke v cilj, vozili oz. upravljali voziček ob vrvi in zbijali žogo s stožca," je povedala Vanda Kočar Junkar. Pred začetkom je sodelujoče nagovoril ravnatelj Centra Janeza Levca Ljubljana Matej Rovšek: "Zelo smo veseli, da smo lahko organizirali 13. državne igre MATP in da se je udeležilo toliko ekip. Ponosen sem na svoje sodelavce, ki so s takšnim žarom organizirali to prireditev." Navzoče je pozdravil tudi župan Ljubljane Zoran Janković.

Na igrah je sodelovalo 120 tekmovalcev in 100 prostovoljcev

Na sliki je skupinska fotografija vseh udeležencev na 13. državnih igrah MATP. Foto: Center Janeza Levca Ljubljana
Na sliki je skupinska fotografija vseh udeležencev na 13. državnih igrah MATP. Foto: Center Janeza Levca Ljubljana

Iger se lahko udeležijo vsi programi iz Slovenije, ki se ukvarjajo s populacijo s posebnimi potrebami. "V okviru tekmovanja imamo dve starostni skupini, in sicer mlajši - do 15 let in starejši od 15 let. Naloge prilagodimo na način, da so primerne za vse starosti," je razložila Kočar Junkar. Letošnjih 13. državnih iger MATP se je udeležilo 31 ekip iz vse Slovenije, med njimi je bilo 30 oseb, ki uporabljajo invalidski voziček. To je okoli 120 športnikov starih od 7 do 65 let, ki jih je spremljalo 85 spremljevalcev. Na tekmovanju je pomagalo 60 študentov 2. in 3. letnikov Pedagoške fakultete v Ljubljani in večina zaposlenih s Centra Janeza Levca iz območne enote Jarše. Skupaj več kot 100 prostovoljcev, brez katerih iger ne bi mogli organizirati. "Zelo pomembno se mi zdi, da vključujemo osebe s posebnimi potrebami v šport in da imajo možnost pokazati svoje sposobnosti," je dejala ena izmed študentk pedagoške fakultete, ki je na dogodku pomagala kot prostovoljka.

Sodelujoči so uživali na vseh športnih postajah

Za prireditev so pripravili tudi kratek kulturni program, na katerem so med drugim predvajali tudi himno Specialne olimpijade. "Z učenci smo se cel mesec intenzivno pripravljali na današnji nastop. Zelo so ponosni, da lahko nastopajo na takšnem dogodku," sta se strinjali mentorici kulturnega programa Špela Novak in Lea Đaković. Predstavnik športnikov je povedal prisego, ki se glasi: Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu. Spremljevalci so povedali, da so tekmovalci uživali na prav vseh postajah. "Všeč mi je. Metala sem na koš. Vse koše smo dali!" se je veselila tekmovalka Blažka. Tekmovalki Evi je bilo najbolj všeč metanje na koš, medtem ko je tekmovalka Kanita povedala: "Najbolj mi je všeč, da sem se vozila z vozičkom."

Na fotografiji je Zoran Janković, ki z mikrofonom v roki nagovarja sodelujoče na igrah MATP. Foto: Center Janeza Levca Ljubljana
Na fotografiji je Zoran Janković, ki z mikrofonom v roki nagovarja sodelujoče na igrah MATP. Foto: Center Janeza Levca Ljubljana

Vsi športniki so se ob koncu športne prireditve razveselili medalj, ki jih je podelil najboljši slovenski boksar Dejan Zavec, in uživali na zabavi s plesom, ki je potekala po prireditvi. Za glasbo je poskrbel glasbenik Jože Potrebuješ.