Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

RTV-prispevek

Kontakti

Vse zadeve v zvezi z RTV-prispevkom se urejajo preko Službe za obračun RTV-prispevka.

Naslov: RTV Slovenija, Služba za obračun RTV-prispevka, Čufarjeva ulica 2, 1550 Ljubljana

Telefonska številka: 01/475 46 00
Informacije po telefonu od ponedeljka do petka od 8.00 do 14.00

Elektronska pošta: rtv.prispevki@rtvslo.si

Informacijska pisarna: Čufarjeva ulica 2, Ljubljana
Uradne ure: ponedeljek - petek od 8.00 do 12.00 ter ob sredah še od 14.00 do 17.00

RTV-prispevek je finančna obveznost, ki so jo po zakonu dolžni plačevati tako fizični, kot tudi pravni subjekti. Sredstva iz RTV-prispevka so namenjena neposrednemu financiranju za opravljanje dejavnosti nacionalne radiotelevizije. Na podoben način se financirajo tudi mnoge druge nacionalne radiotelevizijske hiše v Evropi (RAI v Italiji, BBC v Veliki Britaniji, ORF v Avstriji ipd.).

Obveznost plačevanja RTV-prispevka je vezana na imetništvo radijskih ali televizijskih sprejemnikov oziroma kakršnihkoli drugih naprav, ki omogočajo sprejemanje radijskih oziroma televizijskih programov (kot na primer računalniki, tablični računalniki in mobilni telefoni z dostopom do spleta). RTV Slovenija omogoča spremljanje svojih programov preko signala iz oddajniškega omrežja (potrebna je antenska naprava) in preko satelita. RTV Slovenija financira satelitsko opremo vsem zainteresiranim zavezancem, ki na naslovu svojega bivanja nimajo ustreznega signala iz oddajniškega omrežja. Ustreznost signala preveri strokovna oseba RTV Slovenija z merilno napravo.

Več

Mnogi uporabniki se zaradi dodatne ponudbe in pestrosti izbire televizijskih programov odločijo za sklenitev pogodbe s kabelskim, satelitskim ali internetnim operaterjem. Tudi v tem primeru obveznost plačevanja RTV-prispevka ne preneha, saj gre za dve povsem ločeni in neodvisni finančni obveznosti. RTV-prispevek je zakonska, parafiskalna obveznost, medtem, ko je plačilo izbranemu operaterju vezano na bilateralno pogodbo, katere sklenitev je prostovoljna oziroma potrošniška odločitev posameznega uporabnika storitev.

Obveznost plačevanja RTV-prispevka ne nastopi avtomatično oziroma samodejno, temveč nastopi s prijavo sprejemnikov. Sprejemnike je Radioteleviziji Slovenija dolžan prijaviti vsakdo sam, in sicer v 30 dneh po pridobitvi sprejemnikov. Prav tako niso samodejne spremembe v primeru selitve na drug naslov. Vse spremembe podatkov, ki kakorkoli vplivajo na obračun RTV-prispevka, morajo zavezanci sporočiti sami v 15 dneh po nastali spremembi.

Povezava s podatki distributerjev električne energije

Na podlagi 37. člena ZRTVS-1 pridobiva RTV Slovenija od distributerjev električne energije podatke o registriranih odjemalcih oziroma plačnikih električne energije. Pridobljene podatke uporabimo za primerjavo z bazo obstoječih zavezancev za plačilo RTV-prispevka in k prijavi sprejemnikov pozivamo tiste odjemalce, ki jih ne vodimo v bazi zavezancev za RTV-prispevek. Četrti odstavek 31. člena ZRTVS-1 namreč vsebuje domnevo, da ima sprejemnik vsak odjemalec oziroma plačnik električne energije, razen če poda zakonsko predpisano izjavo o neposedovanju sprejemnikov.


Urejanje zadev RTV-prispevka in obrazci

Računi in plačevanje

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov