Opis fotografije: Mlajša ženska na sprehodu v parku poriva invalidski voziček, v katerem sedi starejši moški. Foto: Shutterstock
Opis fotografije: Mlajša ženska na sprehodu v parku poriva invalidski voziček, v katerem sedi starejši moški. Foto: Shutterstock

Poslanka NSi Iva Dimic je na današnji novinarski konferenci poudarila, da je zakon, ki so ga v parlamentarni postopek vložili prav poslanci te stranke, dejansko izboljšal življenje invalidom. A so se pri izvajanju zakona pojavile določene zlorabe. V slabem letu od začetka izvajanja zakona se je število uporabnikov osebne asistence potrojilo, število izvajalcev osebne asistence je poraslo z začetnih 29 na 80, velik porast je tudi samostojnih podjetnikov kot izvajalcev osebne asistence. Po opozorilih predsednice Društva za teorijo in kulturo hendikepa YHD Elene Pečarič je treba pomanjkljivosti zakona, ki omogočajo zlorabe, odpraviti, saj bo sicer finančno stanje uničilo zakon in njegov namen.

Neodvisno življenje posameznika

Smisel zakona je neodvisno življenje posameznika, ne pa reševanje socialnih stisk družin in njihovih sorodnikov. Zato bi bilo po mnenju Pečaričeve treba vzpostaviti ustrezen nadzor, ker, kot je dejala, so morda uporabniki osebne asistence "ujetniki biznisa v družini". Če so osebni asistenti starši uporabnika, so ti v vlogi izvajalca in zakonitega zastopnika, kar onemogoča, da bi se denimo tak uporabnik uprl, je pojasnila. Dogajalo naj bi se tudi, da na račun osebne asistence za polnoletnega otroka živi več družinskih članov, ki si lahko družinski proračun povečajo tudi do 11.000 evrov, če ima njihov polnoletni otrok dodeljenih 24 ur osebne asistence.

Ocenjevalci naj bi bili neizobraženi in neusposobljeni

Pečaričeva je opozorila, da mnogi izvajalci osebne asistence nimajo pojma, kaj osebna asistenca sploh je, gre za denimo taksiste in mizarje. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa da je izdajalo dovoljenja po tekočem traku, brez preverjanja usposobljenosti. "Odprla se je Pandorina skrinjica, ki jo bo zelo težko spraviti v red in jo zapreti," je poudarila. Težave po njenih navedbah nastajajo pri ocenjevalni komisiji, ki odloča o upravičenosti do osebne asistence. Nabor ocenjevalcev naj bi bil prevelik, ocenjevalci naj bi bili neizobraženi in neusposobljeni. Posledično naj bi se dodeljevalo preveč ur osebne asistence tistim, ki niso upravičeni do nje, nadzor pa se ne izvaja.

Ministrstvo naj opravi podrobno analizo izvajanja osebne asistence

V NSi odboru predlagajo sprejem sklepa, da pozivajo ministrstvo za delo, naj v treh mesecih opravi podrobno analizo izvajanja osebne asistence v lanskem letu in o tem obvesti DZ. Prav tako naj odbor pozove ministrstvo, da bo nemudoma zagotovilo kadre za izvajanje učinkovitega nadzora za izvajalce osebne asistence in do konca julija pripravilo novelo zakona, v kateri bodo primerne varovalke, da do zlorab ne bi več prihajalo, kršitve pa bi odkrivali in primerno sankcionirali. Od ministrstva tudi pričakujejo, da bo do parlamentarnih počitnic poročalo odboru o izvedenih ukrepih in stanju na področju osebne asistence.