Dan mobilnosti invalidov. Foto: TV Maribor
Dan mobilnosti invalidov. Foto: TV Maribor

V evropskem tednu mobilnosti so včeraj, 20. septembra, v središču Maribora na svoje težave opozorili invalidi. Dogodek je organiziral Svet invalidov Mestne občine Maribor (SIMOM). Na stojnicah v centru mesta so se sicer predstavljala različna invalidska društva in zavodi, ki so opozarjali na vsakodnevne probleme, s katerimi se soočajo osebe z različnimi oviranostmi.

Kljub precejšnjemu napredku, ki ga je Maribor kot občina po meri invalidov dosegel v zadnjem obdobju, osebe z oviranostjo pravijo, da so granitne kocke, visoki robovi pločnikov in zasedena parkirna mesta za invalide še vedno pogosta ovira na njihovi poti.

V uvodnem nagovoru je Milan Kotnik, predsednik Sveta invalidov Mestne občine Maribor, poudaril pomen aktivnega iskanja rešitev za odpravljanje arhitektonskih in komunikacijskih ovir: "Danes ozaveščamo širšo javnost, da smo invalidi del te družbe in da vsekakor potrebujemo pomoč ali pa vsaj razumevanje. Invalidi se vsakodnevno spopadamo z različnimi arhitektonskimi ovirami, zato si želimo, da se te čim prej odpravijo."

Lidija Šestak Zorič, predsednica društva Sonček Maribor, dodaja: "Načeloma govorimo o univerzalnem dizajnu, se pravi, da so vsi objekti enako dostopni prav za vse." Boris Klep iz Društva paraplegikov Podravja dodaja: "Meni granitne kocke niso bile nikoli všeč, ne manjše ne večje, ker je težava predvsem zaradi sprednjih koles in mora biti človek ves čas pozoren. Če nisi pozoren, lahko takoj padeš."

Reševanje gibalno oviranih v primeru evakuacije poteka drugače

Uporaba evakuacijskega stola. Foto: TV Maribor
Uporaba evakuacijskega stola. Foto: TV Maribor

Dneva mobilnosti invalidov so se udeležili tudi predstavniki Zavoda Brez ovir, ki so izvedli prikaz evakuacije gibalno ovirane osebe s pomočjo evakuacijskega stola in posebne evakuacijske blazine. Nataša Kovačič iz mariborske poslovalnice Zavoda Brez ovir je ob tej priložnosti izpostavila: "Veseli smo, da na Dnevu mobilnosti invalidov sodelujemo že tretje leto. V našem zavodu že leta opozarjamo na potrebe po izboljšanju mobilnosti in dostopnosti okolja, v katerem živijo tudi osebe z različnimi oviranostmi. Danes pa obiskovalcem svetujemo glede osebne asistence, jim predstavimo ponudbo dostopnega turizma za gibalno ovirane in tehnične pripomočke, s katerimi zagotovimo dostopnost objektov." Ekipa Zavoda Brez ovir je v okviru dogodka izvedla tudi prikaz evakuacije gibalno ovirane osebe po stopnicah s pomočjo posebne evakuacijske opreme. Laura Resnik iz Zavoda Brez ovir: "Pripeljali smo evakuacijski stol, na katerega namestimo gibalno ovirano osebo, ki ne more sama hoditi in jo tako odpeljemo po stopnicah ven iz objekta v primeru požara ali potresa." Janja Skvarča iz Zavoda Brez ovir je razložila: "Pri načrtovanju evakuacije se žal še vedno včasih pozabi, da se v zgradbi nahajajo tudi osebe z gibalnimi oviranostmi, ki jih bo treba rešiti. Zato želimo prikazati javnosti, kako to poteka in kakšna oprema je za to potrebna. Izvedli smo prikaz evakuacije z evakuacijskim stolom, na katerega namestimo osebo, ki sama ne more hoditi, in jo odpeljemo po stopnicah ven iz objekta v primeru izrednih razmer.«

Posebna zgodba so parkirna mesta

Marjan Mežnar, uporabnik invalidskega vozička: "Parkirni prostori so zasedeni, sploh pred trgovskimi centri. Če ni označen kot prostor za invalide, poiščeš prostor, ki je dovolj velik, da lahko prideš iz avta ven." Invalidi se premikajo tudi po kolesarskih stezah. Boris Klep je rekel: "Dostikrat so narejene, kot da so jih delali za kaskaderje. In so zelo dvignjene in spuščene, ni neke normalne povezave cestišča s pločnikom." Dr. Samo Peter Medved, podžupan MO Maribor, zaključuje: "Zdaj smo začeli urbani prostor urejati drugače: tako da spuščamo robnike vsepovsod. In tudi projekt Brez robnika od Drave do parka bomo nadaljevali. Urbani prostor, ki nima arhitekturnih ovir, je bolj kakovosten in lepši.