Smučar v modrem kombinezonu, slikan v hrbet. Nosi fosforescentno rumeno-zelen jopič z napisom SLEPI SMUČAR. Foto: ZDSSS
Smučar v modrem kombinezonu, slikan v hrbet. Nosi fosforescentno rumeno-zelen jopič z napisom SLEPI SMUČAR. Foto: ZDSSS

Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec je izpostavil, da gre pri organizaciji dneva na snegu za slepe in slabovidne tudi za ozaveščanje, saj slepi in slabovidni smučarji s svojimi spremljevalci smučajo med videčimi. Tudi Katjuša Koprivnikar, ki se je akcije udeležila kot vodnica za slepe in slabovidne smučanje, je dejala, da ima akcija širši pomen. »Predvsem zato, ker še vedno obstaja mnenje, da slepi ne morejo smučati. S tem, ko se tukaj pokažemo, premagujemo tudi ta stereotipna razmišljanja,« je za Radio Prvi povedala novinarki Romani Erjavec.

Janez Mlačnik, ki se kljub svoji invalidnosti smučanju ne želi odpovedati, pa je dejal, da je pri spremljanju slepega smučarja bistvenega pomena brezpogojno zaupanje. »Dejansko si prepuščen spremljevalcu, moraš mu zaupati, po drugi strani pa se moraš zanašati na svoj občutek, kar je nekaj fantastičnega.« Skratka, adrenalinsko, je zaključil Mlačnik.

Slepi smučar s svojim spremljevalcem na smučišču. Foto: arhiv ZDSSS
Slepi smučar s svojim spremljevalcem na smučišču. Foto: arhiv ZDSSS

Vodniki slepih smučarjev so za to delo posebej usposobljeni in morajo tudi sami biti zelo dobri smučarji. Igor Miklavčič pa pravi, da vodenje poteka na različne načine: lahko preko voki-toki postaje ali pa se vodi na sluh. Dodaja tudi, da je za dobro smuko bolje, če je smučišče nekoliko širše in ni preveliko ljudi.

Jana Firer, ki se je po belih strminah spuščala s pomočjo naveze s palicami v spremstvu vodnice Katjuše Koprivnikar, je za take priložnosti zelo vesela, saj s tem lahko tudi slepi pokažejo, da marsikaj zmorejo in si želijo enakih doživetij kot vsi drugi.

Smučarki na smučeh na zasneženem smučišču. Obe imata čeladi in zaščitna očala. Držita prečno postavljen par palic, da smučata v navezi. Foto: arhiv ZDSSS
Smučarki na smučeh na zasneženem smučišču. Obe imata čeladi in zaščitna očala. Držita prečno postavljen par palic, da smučata v navezi. Foto: arhiv ZDSSS

Dan na snegu za slepe in slabovidne je potekal že šesto leto zapored, tokrat se ga je udeležilo več kot 20 smučarjev in smučark

Ob spremstvu vodnikov in spremljevalcev so se lahko udeleženci akcije Dan na snegu preizkusili tudi v sankanju ter teku na smučeh ali se odpravili na sprehod v naravi, zelo pomembno pa je bilo tudi medsebojno druženje.

"Zahvaljujem se Lions klubu Idrija in ostalim lions klubom na severnem Primorskem, ki ta dogodek podpirajo, saj organizacija Dneva na snegu za slepe in slabovidne terja načrtovanje in ustrezno logistiko, da lahko nemoteno poteka," je izpostavil predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica in pooblaščenec Lions klubov Slovenije za pomoč slepim in slabovidnim Igor Miljavec.

Poslanstvo dogodka je širiti vključenost invalidov v okolje in odpravljati predsodke družbe do invalidov. "Dogodek je pomemben tudi zato, ker pri njegovi pripravi in izvedbi združijo moči ljudje, ki sicer nimajo neposrednega osebnega stika s slepoto in slabovidnostjo, a so se o tem podučili in omogočili slepim in slabovidnim, da preživijo lep dan na smučišču Cerkno," je še poudaril Miljavec. Miljavec se je zahvalil tudi hotelu Cerkno, ki upravlja s Smučarskim centrom, saj so udeležencem zagotovili brezplačne smučarske karte in tople obroke. Smučarsko društvo Novinar pa je smučarjem in smučarkam posodilo smučarsko opremo.