Na fotografiji so državne zastave in prapori, nad njimi je velik napis 27. APRIL in spodaj DAN UPORA. Foto: arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji so državne zastave in prapori, nad njimi je velik napis 27. APRIL in spodaj DAN UPORA. Foto: arhiv MMC RTV SLO

Na predvečer državnega praznika Dan upora proti okupatorju vas vabimo, da si ob 20. uri ogledate neposredni prenos državne proslave iz dvorane Zlato polje v Kranju. Državno proslavo s tolmačem v znakovni jezik si lahko sočasno ogledate na 3. programu TV Slovenija.

Zaradi neprestanega, skoraj trideset let dolgega izkoriščanja zgodovinskih dogodkov med drugo svetovno vojno za dnevna politična in svetovno nazorska prerekanja, se vse bolj izgublja temelj in bistvo državnega praznika, ki ga povsem jasno določa in pojasnjuje ime: “dan upora proti okupatorju”. Bistvo praznika je spoštovanje upora kot osebnega, družbenega in nacionalnega dejanja v hipu, ko je bila narodova samobitnost na meji izničenja. Upor je spoštovanje lastne samobitnosti in človeškega dostojanstva. Upor je zavest in spoštovanje narodove samobitnosti pred lastnim svetovnim nazorom, mimo političnega prepričanja in daleč od materialih koristi. Upor je etično dejanja pokončnih ljudi! In tu in pri tem ideološke in dnevno politične interpretacije zgodovine izgubijo vse argumente in vso težo. Najprej pa je upor tako intimno dejanje, da ga lahko najbolj pretanjeno izrazi pesem. Zato, ker so bile v viharju bitk, spopadu množic, največje žrtve povsem intimne, ker sta se v istem hipu srečevala neizmerna ljubezen in smrt, obup in vera v prihodnost. Upor je zavest, da je narodova samobitnost celo pred lastnim življenjem. In zato ne pozabimo, da je praznik upora proti okupatorju izraz spoštovanja države in naroda do vseh, ki so v tem uporu žrtvovali svoja življenja, in da je upor nujen temelj in zagotovilo narodove samobitnosti, tako kot kultura, tako kot gospodarstvo, če ne želimo spet postati plen.
Režiser in scenarist letošnje državne proslave ob dnevu upora proti okupatorju je Tomaž Letnar.
Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa ob 20. uri na TV SLO 1 in sočasno s tolmačem v slovenski znakovni jezik na TV SLO 3.
V. R.