Nastopajoči v tradicionalnih prekmurskih oblačilih na pokritem odru pod sojem luči plešejo in pojejo. Foto: Andrej Križ/Ministrstvo za kulturo
Nastopajoči v tradicionalnih prekmurskih oblačilih na pokritem odru pod sojem luči plešejo in pojejo. Foto: Andrej Križ/Ministrstvo za kulturo

V soboto, 17. avgusta 2019, se bo ob 20.30 pred gradom v beltinskem parku začela osrednja državna počastitev 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Slavnostni govornik bo predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.
Avtor koncepta in režiser Primož Ekart ter soavtor scenarija Dušan Šarotar sta tematske poudarke državne proslave utemeljila na treh vsebinskih pojmih, ki tvorijo tudi naslov umetniškega dela proslave: Reka. Pesem. Gravitacijski valovi.
Reka
Prekmurje je pokrajina z izjemnimi naravnimi danostmi, med katerimi je panonska reka tista, ki s svojimi zavoji oblikuje in naslavlja prav poseben del prekmurske duše in prekmurskega značaja. To je reka, ki označuje naravno mejo Prekmurja in ga istočasno povezuje s svetom.
Pesem
Skozi stoletja so Prekmurci in prekmurstvo obstali zaradi jezika, umetnosti in znanosti. Svoj jezik so utrjevali s pomočjo pisane in tiskane besede. Prekmurje je duhovno bogata pokrajina, polna intelektualnih in umetniških presežkov. V pesmi je sublimirana vsa ustvarjalnost prekmurskih umetnikov. Umetnost pa je moč, ki ljudi povezuje.
Gravitacijski valovi
Leta 2017 je znanstveni svet zatreslo izjemno znanstveno odkritje – prvič v zgodovini so znanstveniki zaznali in opazovali gravitacijske valove, ki so nastali ob trčenju in zlitju dveh nevtronskih zvezd. Gravitacijski in svetlobni valovi, ki so nastali ob trčenju, so povezali znanstvenike v globalni projekt, kakršnemu v astrofiziki doslej še nismo bili priča. Pri projektu je sodelovala tudi prekmurska astrofizičarka dr. Andreja Gomboc.
Zgodba, ki jo bodo pripovedovali, je zgodba o Prekmurju 21. stoletja in obenem tudi zgodba o povezanosti.
V njej je namreč zelo pomembno tudi to, da je bilo Prekmurje že od nekdaj izrazito večetnična, večverska, večjezična in potemtakem resnično večkulturna pokrajina. Takšno je postalo in ostalo tudi zaradi medsebojne povezanosti svojih prebivalcev. Ko se je pred stotimi leti povezalo z novonastalo državo, je s svojo večkulturnostjo nanjo nedvomno vplivalo. Prekmurci s svojo zgodovino dokazujejo, da se prav vse da, in v tem duhu se bo proslava ob stoti obletnici združitve tudi zaključila.
Ne zamudite neposrednega prenosa državne proslave ob dnevuzdružitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom s tolmačem v slovenski znakovni jezik v soboto, 17. avgusta 2019, ob 20.30 na TV SLO 3.
A. T.