Skupina odraslih pred Ruško kočo, nekateri imajo bele palice, dve osebi imata tudi psa vodiča. MMC RTV SLO
Skupina odraslih pred Ruško kočo, nekateri imajo bele palice, dve osebi imata tudi psa vodiča. MMC RTV SLO

Omenjene organizacije so sporazum o sodelovanju pri organizaciji in izvedbi inkluzivnih pohodov podpisale 8. februarja po pohodu na Mariborsko kočo, ki mu je sledil še vzpon na Ruško kočo. Podpis sporazuma pomeni tudi začetek triletnega projekta slepih in
slabovidnih planincev, v okviru katerega nameravajo prehoditi slovensko planinsko pot. Prvega pohoda se je udeležilo 154 pohodnikov, od tega 34 slepih in slabovidnih in 12 pohodnikov s Hrvaške.

Gre za velik projekt, ki bo zaradi svoje specifičnosti potreboval odlično organizacijo in veliko logistične podpore. Prav v ta namen je odbor PZS Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami zzgoraj omenjenimi organizacijami podpisal dogovor o sodelovanju. V njem so se taborniki skavti in prostovoljci Karitasa zavezali, da potrebe planincev posredujejo na svoje lokalne enote, od koder potem po zmožnostih ponudijo prostovoljce za spremljevalce na posameznih inkluzivnih pohodih. Ti slepim in slabovidnim ter drugim osebam z oviranostmi omogočajo gibanje v naravi, hkrati pa predstavljajo priložnost za druženje in inkluzijo.

Vodja odbora Jurček Nowakk je za STA pojasnil, da denimo osebe na vozičku potrebujejo po dva spremljevalca, spremljevalca potrebujejo tudi nekateri z motnjami v duševnem razvoju, nekaterim slepim pomagajo psi vodniki, drugim pa za pohod zadostujeta palica in družba. Prostovoljci spremljevalci za pomoč na pohodih ne potrebujejo posebnih certifikatov, bodo pa na PZS prostovoljcem kljub temu še naprej nudili usposabljanja.

Gluhi strežejo v planinskih kočah

Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah se bo letos izvajala že tretjič. Začela se bo soboto, 7. marca in bo po enajstih planinskih kočah potekala do oktobra. V okviru projekta bodo gluhi in naglušni prostovoljci stregli v planinskih kočah in se pri tem z obiskovalci sporazumevali s pomočjo komunikacijskih valjčkov, pantomime ter s slovenskim znakovnim jezikom. Kretnje za naročilo bodo obiskovalcem na voljo skupaj z jedilnim listom. Gluhi bodo letos stregli tudi v akcijah slepih in slabovidnih ter gibalno oviranih in s tem v praksi dokazovali inkluzijo in sodelovanje, kar je tudi moto akcije, so še zapisali na PZS.