Na fotografiji je dimnik, iz katerega uhaja bel dim. V ozadju je drevo. Foto: BoBo
Na fotografiji je dimnik, iz katerega uhaja bel dim. V ozadju je drevo. Foto: BoBo

Gluhi gledalci lahko edino potrošniško oddajo v Sloveniji ob torkih ob 17.30 sočasno s slišečo javnostjo, ki oddajo Koda gleda na TV SLO 1, spremljajo na MMC TV, kjer vsebine v slovenski znakovni jezik izmenično tolmačita Nataša Kordiš in Tanja Giuliatti Davinić. V Kodi bodo tokrat vzeli pod drobnogled male kurilne naprave, ki so v zimskem času glavni vir povečane onesnaženosti zraka.

Slovenijo prekomerno onesnaževanje zraka z zdravju nevarnimi trdimi delci uvršča med države z bolj onesnaženim zrakom v Evropi. Dve tretjini vseh izpustov sta posledica kurjenja lesa v povečini zastarelih kurilnih napravah gospodinjstev. Po drugi strani dimnikarske službe že dlje časa opozarjajo, da so na slovenskem trgu še vedno na prodaj peči na trdno gorivo za centralno ogrevanje, ki ne izpolnjujejo predpisanih zahtev glede izpustov. Še dodatno pa zrak onesnažujejo tisti, ki v svojih pečeh kurijo plastiko, lakirane lesene panele ali drugače obdelan in premazan les, oblačila in druge odpadke.

Na onesnažen zrak opozoril z gladovno stavko

Da je zrak v Prvačini, predvsem v predelu, kjer živi z družino, prekomerno onesnažen, Aleš Alagič opozarja že več let. Po njegovem mnenju naj bi za to bili krivi sosedi, ki kurijo mokra drva. Inšpektorji so v zadnjih letih dvakrat preverili njegove trditve, a nepravilnosti niso odkrili. Prepričan v svoj prav, se je Alagič januarja odločil na težave opozoriti z gladovno stavko in o tem obvestil tudi okoljsko ministrstvo: »Ko grem iz hiše, moram pomisliti, ali lahko peljem psa, ker smrdi, pa če lahko otroka spustim ven, ker je smog. Enostavno peče grlo.« Minister za okolje je odredil inšpekcijske nadzore pri vseh treh prijavljenih sosedih in meritve izpustov v neposredni bližini njegove hiše. A so manjše nepravilnosti odkrili zgolj pri enem sosedu. Meritve izpustov v bližini Alagičevega doma so se zaključile 18. januarja, rezultati analize, ki bodo pokazali ali je količina škodljivih delcev PM presežena, pa bodo znani konec februarja.

Zrak najbolj onesnažen popoldne in zvečer

»Dvomim, da bodo izmerili preseganje delcev PM2.5 in PM10, zato, ker je obdobje, ko je zrak zares zelo onesnažen, relativno kratek. To je popoldne in zvečer. Ostanek dneva je pa zrak relativno čist. In je povprečna koncentracija, ki jo izračunaš, pod neko mejno vrednostjo, kakor jo določa direktiva iz leta 2008,« opozarja Griša Močnik z Inštituta Jožef Stefan. Kot je pojasnila Janja Turšič iz Agencije Republike Slovenije za okolje, se meritve na vrtu gledalca izvajajo z referenčno metodo: »To pomeni, da se merijo koncentracije v 24 urnem povprečju in je res, da se vrhovi, ki se pojavljajo v dnevu, zgladijo in se tudi zgubijo v povprečju. Je pa ta metoda referenčna in je edina metoda, ki je predpisana s strani Evropske komisije in je tudi kot referenčna prenesena v našo zakonodajo.« Sogovornica tudi meni, da bi sicer bila veliko bolj natančna avtomatska metoda, ki bi v kombinaciji z referenčno dala natančnejšo analizo stanja.

Primer iz Prvačine predstavili v Avstriji

V to, da januarska analiza meritev ne bo prikazala realnega stanja, je prepričan tudi Alagić, ki je gladovno stavko sicer prekinil. Odločil pa se je, da bo na analizo odnesel tudi filtre iz svoje prezračevane naprave. Primer iz Prvačine so predstavili tudi na včerajšnjem srečanju Evropske zveze dimnikarjev v Avstriji, saj je uporaba neprimernega kuriva, velik problem. »Že pred leti so se začeli uporabljati peleti, v katerih je bil pesek, verjetno tudi kakšni formaldehidi, lepilo. Sicer pa ljudje kurijo vse, od starega motornega olja, iverk, plastike. Ljudje so naivni in kupujejo poceni gorivo, s tem pa škodujejo sebi,« opozarja dimnikar Bojan Brenčič. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da se negativni učinki na zdravje kažejo predvsem kot bolezni dihal in obtočil, bolezni živčevja in presnovne bolezni. Najnovejše raziskave povezujejo dolgotrajno izpostavljenost veliki koncentraciji PM delcev tudi s sladkorno boleznijo, pri nosečnicah pa z zastojem rasti ploda. Mednarodna agencija za raziskavo raka pa je pred nekaj leti delce PM10 uvrstila med dokazano rakotvorne snovi. Dodajmo, da so ogroženi predvsem kronični bolniki, otroci, starejši in fizično aktivni na prostem. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je zaradi izpostavljenosti onesnaženemu zraku v letu 2012 v svetu umrlo 3,7 milijona ljudi, kar predstavlja 6,7 odstotka vseh smrti.

Več v oddaji Koda

Kako se država loteva problema onesnaženost zraka zaradi nepravilnega kurjenja in uporabe zastarelih malih kurilnih naprav? Zakaj namerava ministrstvo za okolje omogočiti legalizacijo novih neustreznih centralnih peči v trgovinah in tistih, ki jih imajo potrošniki že doma vgrajene, čeprav ogrožajo zdravje prebivalstva? In kaj menijo o pred dvema letoma sprejeti dimnikarski zakonodaji uporabniki, kot tudi dimnikarji sami? Odgovore boste dobili v oddaji Koda, ki jo boste lahko v slovenskem znakovnem jeziku spremljali tudi danes, 12. februarja ob 17.30 na MMC TV na povezavi: http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc. Vse objavljene oddaje si boste pozneje lahko znova ogledali tudi v arhivu MMC, na spletni strani www.dostopno.si, pod rubriko Oddaje z znakovnim jezikom.

V.P.