Otvoritev razstave na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Foto: FB NSIOS, 5. 1. 2024
Otvoritev razstave na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Foto: FB NSIOS, 5. 1. 2024

Na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici so od danes, petka, 5. januarja 2024, na ogled fotografije utrinkov vsakdanjega življenja ter dela invalidov, ki so jih posneli in izbrali člani 24 invalidskih organizacij, ki so povezane v Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS). Razstava obeležuje začetek projekta vseslovenske akcije ozaveščanja o socialnem vključevanju invalidov, ki je sofinanciran z evropskimi kohezijskimi sredstvi.

Vseslovenska akcija ozaveščanja o socialnem vključevanju invalidov in evropska kartica ugodnosti za invalide

Projekt vseslovenske akcije ozaveščanja o socialnem vključevanju invalidov, v okviru katerega je nastala razstava, je po besedah predsednice NSIOS Mateje Toman močno povezan z nadaljnjim razvojem evropske kartice ugodnosti za invalide.

"Slovenija je bila med prvimi državami, ki je začela s tem projektom in je tudi prepoznana kot vodilna na tem področju, pomen kartice na celotnem območju Evropske unije pa je bil prepoznan tudi v zadnjih mesecih, še posebej v Bruslju," je ob odprtju razstave dejala Toman in dodala, da je naprednost Slovenije na tem področju dodatna spodbuda drugim državam, da se vključijo v izvajanje aktivnosti za promocijo evropske kartice za invalide na področju celotne Evrope.

Mateja Toman med govorom na otvoritvi razstave na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Foto: FB NSIOS, 5. 1. 2024
Mateja Toman med govorom na otvoritvi razstave na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Foto: FB NSIOS, 5. 1. 2024

Predsednica NSIOS je poudarila pomembnost osveščanja o življenju invalidov v družbi, saj predstavlja "pomemben korak k grajenju prave, vključujoče sodobne družbe, ki je prijazna do vseh državljanov. Tiste družbe, ki spodbuja sodelovanje vseh svojih prebivalcev, ne samo na nacionalni ravni, ampak tudi na ravni evropske unije."

NSIOS je glavni nosilec projekta, ki bo v prihodnjih mesecih obsegal različne aktivnosti tako na področju medijske promocije kot na področju delavnic za zaposlene na upravnih enotah, kjer izdajajo evropsko kartico ugodnosti za invalide. Projektne aktivnosti po navedbah NSIOS stremijo predvsem k vključevanju in spodbujanju mladih, da se seznanijo z vsakdanjim življenjem njihovih vrstnikov invalidov in da se tako tudi dodatno spodbudi vključevanje mladih invalidov v aktivno družbo.

Sodelovanje z Urbanističnim inštitutom Slovenije

V projektu bo sodeloval tudi Urbanistični inštitut Republike Slovenije, ki bo preverjal dostopnost ponudnikov storitev in blaga, ki se odločajo za sodelovanje v promociji evropske kartice ugodnosti za invalide. "Glavni cilj promoviranja evropske kartice ugodnosti za invalide je, da se tako ponudnike kot druge sodelujoče osvešča o pomenu zagotavljanja dostopnosti za vse skupine invalidov, pa tudi, da se invalide same spodbudi, da se čim bolj vključujejo v svojem lokalnem in širšem družbenem okolju," je še opozorila predsednica NSIOS, Mateja Toman.