Na poličkah na steni so razstavljeni predmeti razstave (ZA)kaj delaš? Foto: Mitja Ilc/arhiv projekta
Na poličkah na steni so razstavljeni predmeti razstave (ZA)kaj delaš? Foto: Mitja Ilc/arhiv projekta

V projektu »Interaktivni turizem za vse« se je povezalo šest lokalnih akcijskih skupin (LAS) iz različnih delov Slovenije. Vodilni partner pa je bil LAS Notranjska, ostali LAS-i so bili LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Med Snežnikom in Nanosom, Partnerstvo LAS Zasavje, LAS V objemu sonca in LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe (LAS PPD). Kot partner v projektu LAS PPD je sodeloval tudi Rokodelski center Ribnica.

Projekt nam je predstavil Primož Pahor, projektni vodja pri Razvojnem centru Kočevje Ribnica d.o.o., vodilni partner LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe (LAS PPD).

Projekt je trajal od začetek septembra 2018 do konec junija 2020. Kako je bil zasnovan?

Projekt je potekal v sklopu Programa razvoja podeželja RS. V sklopu projekta je bilo zastavljenih več sklopov aktivnosti. Prvi sklop se je nanašal na Razvoj integriranega turističnega produkta iz področja naravne in kulturne dediščine. V tem sklopu je vsak izmed sodelujočih partnerjev pripravil svoj turistični produkt.

V prostorih Rokodelskega centra Ribnica je bila na novo postavljena stalna razstava z naslovom (Za)kaj delaš. Poleg same razstave pa se je tudi kupila oprema za virtualno doživljanje dediščine in posnel interaktivni film. LAS Notranjska je pripravil predstavitev Snežnika in gozdnega rezervata Ždrocle; LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline je renoviral flosarsko zbirko in zasnoval vožnjo s flosom po reki Savinji. Turistični produkt LAS-a Med Snežnikom in Nanosom je predstavitev Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera; LAS V objemu sonca je oblikoval predstavitev Ledene jama Paradana; Partnerstvo LAS Zasavje vabi na virtualni sprehod skozi jamo Rudnika Trbovlje Hrastnik; LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe pa predstavlja ribniško suhorobarstvo.

V svetlem prostoru sedijo tri osebe s 3D očali na obrazu. Foto: Tina Zajc Zver/ arhiv projekta Interaktivni turizem za vse
V svetlem prostoru sedijo tri osebe s 3D očali na obrazu. Foto: Tina Zajc Zver/ arhiv projekta Interaktivni turizem za vse"

Velik poudarek ste v projektu namenili novim tehnologijam.

Tako je. V drugem sklopu smo se posvetili prenosu znanja na mlade in tudi izmenjavi med partnerji o novih tehnologijah. Izvedene so bile delavnice in usposabljanja za mlade na temo uporabe programske opreme za 3D modeliranje. Izvedeno je bilo 40- urno usposabljanje za pridobitev naziva »Vodnik interpretator«, ki zajema usposabljanje na področju interpretacije kulturne in naravne dediščine.

Kateri so bili glavni cilji projekta?

Cilji projekta so bili:
- povečanje vključenost ranljivih skupin v turistično ponudbo,
- s skupno promocijo novih integriranih produktov povečanje prepoznavnosti LAS območji;
- osveščanje o pomenu kulturne in naravne dediščine in njeno ohranjanje.

Kako so v projektu sodelovale tudi ranljive skupine?

Kot ranljive skupine v okviru Lokalne razvojne strategije LAS opredeljujemo različne skupine, to so: mladi, starejši, invalidi, Romi in drugi. Neposredno so bili v aktivnosti projekta vključeni mladi , in to predvsem na delavnicah izobraževanja o uporabi programov za 3D modeliranje, ter starejši , ki so sodelovali v predstavitvah 3D filma. Invalidi pa so bili v projekt vključeni kot uporabniki novih tehnologij, ki jim omogočajo podoživljanje dediščine kraja, ki je za njih drugače težje dostopna ali celo nedostopna.

Obiskovalci si ogledujejo eksponate v razstavnem prostoru. Foto: Mitja Ilc/ arhiv projekta Interaktivni turizem za vse
Obiskovalci si ogledujejo eksponate v razstavnem prostoru. Foto: Mitja Ilc/ arhiv projekta Interaktivni turizem za vse

Na kakšne načine ste turistične produkte, ki ste jih v okviru projekta razvili, prilagodili posameznim skupinam, na primer gibalno oviranim, slepim in slabovidnim, gluhim in naglušnim …

Vsaka točka oz. sodelujoči partner pri projektu je razvil produkt, namenjen ranljivim skupinam. Z nabavo opreme za 3D doživljanje dediščine in posnetim 3D filmom smo omogočili doživetje dediščine gibalno oviranim osebam. Tudi lokacija Rokodelskega centra Ribnica je že arhitektonsko prilagojena invalidnim osebam. Poleg filma so se v načinu 360° posnele tudi rokodelske delavnice, ki jih obiskovalci lahko vidijo na tabličnih računalnikih na interaktivni steni. Tako smo omogočili vpogled v rokodelske delavnice tudi gibalno oviranim. Za slepe in slabovidne osebe je besedilo na razstavi zapisano tudi v brajici. Zaposleni v Rokodelskem centru so obiskali izobraževanje v Centru Iris, kjer so jim predstavili slepoto ter jih izobrazili, kako predstaviti razstavo slepim in slabovidnim osebam.

Kako nove tehnologije pripomorejo k večji dostopnosti turizma?

Nove tehnologije, ki pripomorejo k večji dostopnosti turizma so očala za 3D vizualizacijo, na katerih se predvaja 3D film oz. film posnet s 360° kamero. Tablični računalniki s 360° posnetki delavnic. Na ta način postane dostopna tudi naravna in kulturna dediščina, ki bi bila sicer za gibalno ovirane osebe težje ali nedostopna. Hkrati pa z uporabo 3D doživljanja dediščine zmanjšujmo pritisk oz. obisk predvsem naravne dediščine in jo na tak način tako tudi ohranjamo.

Kakšen je odziv uporabnikov in lokalnih skupnosti?

Projekt se je sicer šele zaključil in bil pred kratkim predstavljen javnosti. Dosedanji odziv pa je pozitiven, saj posamezna točka na ta način nagovarja novo vrsto uporabnikov in dopolnjuje obstoječe predstavitve s sodobnimi pristopi, da so bolj zanimivi tudi za redne obiskovalce.

Ali se bo projekt nadaljeval?

Projekt se je s 30. 6. 2020 zaključil z vidika financiranje iz EU sredstev Programa razvoja podeželja. Aktivnosti projekta pa se bodo nadaljevale. Kupljena oprema in posneti filmi bodo na voljo obiskovalcem za uporabo. Sama oprema pa omogoča nadgradnjo vsebin, torej se lahko posnamejo dodatne lokacije in naredijo novi filmi za nadgradnjo obstoječih vsebin.