Opis fotografije: Na fotografiji so evrski bankovci. Foto: Reuters
Opis fotografije: Na fotografiji so evrski bankovci. Foto: Reuters

Svet Fiha je na določil razporeditev sredstev fundacije med invalidske in humanitarne organizacije v prihodnjem letu. Med invalidske organizacije bodo predvidoma razdelili 11,8 milijona evrov, med humanitarne organizacije pa skoraj 6,4 milijona evrov, so sporočili po seji sveta. Kot še ugotavlja svet Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS (Fiho), so invalidske in humanitarne organizacije tudi letos zaprosile za občutno večdenarja, kot ga bo dejansko na voljo.

29 invalidskih organizacij je zaprosilo za kar 63 odstotkov več sredstev, kot jih bo dejansko na voljo, 88 humanitarnih organizacij pa kar za 144 odstotkov več sredstev od tistih, s katerimi bo razpolagal Fiho. Merila za sofinanciranje je sicer izpolnjevalo 27 invalidskih in 79 humanitarnih organizacij. Tiste invalidske in humanitarne organizacije, ki izpolnjujejo pogoje, bodo individualne sklepe o dodeljenih sredstvih za prihodnje leto prejele predvidoma do 23. decembra. V primeru, da Fiho v prihodnjem letu od koncesijskih zavezancev, ki izvajajo igre na srečo na podlagi zakona o igrah na srečo, dejansko dobi toliko prilivov, kot jih načrtujejo, bo za invalidske organizacije na voljo 11.797.285 evrov, za humanitarne organizacije pa 6.352.384,50 evra.

Ena invalidska organizacija bo morala vrniti denar

Člani sveta Fiho so se seznanili tudi z oceno porabe sredstev za delovanje organov in strokovne službe Fiha do konca leta in sprejeli finančni načrt za njihovo delovanje za prihodnje leto, za kar je predvidenih dobrih 529 tisoč evrov. Na seji so člani sveta obravnavali tudi poročilo o zaključenih nadzorih po programu nadzorov v letošnjem letu. Glede na ugotovitve iz opravljenega nadzora bo morala ena invalidska organizacija vrniti nekaj manj kot 11 tisoč evrov dodeljenih sredstev in pripraviti nov elaborat o socialno-ekonomski upravičenosti investicije, ki bo podlaga za vsebinsko in finančno revizijo smotrnosti in racionalnosti investicije v prostore v obdobju od leta 2006 do 2015. Svet Fiha bo sicer znova zasedal predvidoma februarja.

V.P./STA