Na fotografiji je direktorica Steklarne Hrastnik Irena Gajšek. Foto: Steklarna Hrastnik
Na fotografiji je direktorica Steklarne Hrastnik Irena Gajšek. Foto: Steklarna Hrastnik

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Steklarni Hrastnik podelilo nagrado za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov za leto 2016 v kategoriji družb, ki poslujejo kot invalidsko podjetje. Za nagrado se je potegovalo sedem podjetij, vendar je zaradi inovativnega pristopa pri zaposlovanju invalidov, ki z razpršeno dejavnostjo omogoča širše vključevanje invalidov v poslovanje podjetja, pripadla prav Steklarni Hrastnik. Direktorica podjetja Irena Gajšek pravi, da nagrada še dodatno potrjuje njihova prizadevanja za vključitev invalidov v aktivno delovno okolje

Za nagrado se je potegovalo sedem podjetij. Zakaj ste si nagrado po vašem mnenju prislužili prav vi, kaj je navedeno v obrazložitvi?

Nagrado za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov smo po našem mnenju prejeli, ker našim sodelavcem omogočamo najširše zaposlitvene možnosti, in s tem posledično vključenost v družbo ter dvig kakovosti življenja. Pri naši organiziranosti stremimo k cilju, da z različnimi spodbudami, organizacijo dela in delovnih mest oblikujmo delovno okolje, ki invalidom omogoča, da pokažejo svoje delovne in ustvarjalne zmožnosti. Veseli nas, da je to prepoznala tudi komisija. Tudi komisija je v svoji obrazložitvi poudarila, da naše podjetje v svoje poslovanje vključuje gospodarsko vrednost zaposlenih invalidov. To dosega s kreativnimi in inovativnimi ukrepi, krepitvijo humane organizacijske kulture, prilagoditvami delovnih mest, razvijanjem ustreznih veščin ter s sposobnostjo rabe različnih spodbud, ki jih zagotavlja sodobna družba, gospodarno uporablja njihove delovne in ustvarjalne zmožnosti ter jih vključuje v celostno poslovanje podjetja. Seveda ni ostalo neopaženo tudi, da našim zaposlenim omogočamo usposabljanje za njihov nadaljnji razvoj in da kreiramo nove dejavnosti, primerne za opravljanje dela invalidov.

Koliko je v vašem podjetju od vseh zaposlenih invalidov in za katere vrste invalidnosti gre?

Trenutno nas je v invalidskem podjetju zaposlenih 100, od tega je 52 invalidov. V večini primerov gre za invalidnost II. ali III. stopnje, torej ko je delavčeva zmožnost znižana do 50 odstotkov ali celo skrajšana na štiri urni delavnik. Večinoma gre za invalidnost zaradi kostno-mišičnih obolenj, psihosomatskih obolenj ter za posledice obolenj za rakom.

Na katerih delovnih mestih so zaposleni invalidi in ali prilagajate delovna mesta? So invalidi vključeni v celostno poslovanje podjetja?

Večina invalidov je zaposlena na delovnih mestih za pakiranje, deklariranje in sortiranje blaga. Naše osnovno poslanstvo in tudi vrednota je, da invalidom ponudimo varno in prijazno delovno okolje, ter jih vključimo v normalno življenje in poslovanje podjetja, zato delovna mesta in okolje prilagajamo njihovim specifičnim potrebam.

Kako pomembna spodbuda je nagrada za nadaljnje zaposlovanje invalidov v vašem podjetju?

Nagrada je za naše podjetje potrditev, da delamo dobro tudi na področju zaposlovanja invalidov, da so naši inovativni pristopi uspešni. Vsekakor je nagrada dodatna motivacija, da bomo tudi v prihodnje iskanju novih tržnih aktivnosti, ki bodo zadovoljevale tako naše kupce kot tudi naše zaposlene, namenjali veliko pozornosti.

Delo je za vsakega človeka pomembno. Zakaj menite, da nekateri delodajalci ne vidijo v invalidnih osebah njihovih sposobnosti in imajo predsodek pred zaposlovanjem invalidov?

Za vsakim delom stoji človek. Od nekdaj so mi govorili, da je dober vodja tisti, ki zna prepoznati posameznika in mu naložiti delo, ki ga zmore, rad in z veseljem opravlja. Enako je z invalidi. Gre za medsebojno dam-daš razmerje. Invalidi so odlični, produktivni sodelavci, ki so na ustreznem mestu v celoti enakovredni sodelavcem brez omejitev.

Kakšno pa je vaše stališče do posameznih skupin invalidov? Zaposlujete vse - slepe, gluhe, gibalno ovirane?

Ker je naše invalidsko podjetje še mlado podjetje, smo v prvi fazi zaposlovali invalide iz matične družbe, ki imajo v glavnem gibalne ovire. Ker pa smo si zastavili kar nekaj ambicioznih ciljev na področju vzpostavljanja novih dejavnosti, bomo zaposlovali tudi ostale skupine invalidov iz Zasavske regije, seveda odvisno od zahtev delovnega mesta.

Načrtujete v bližnji prihodnosti nove zaposlitve invalidov?

Da. Načrtujemo zaposlitev dodatnih pet do šest invalidov predvsem na področju storitvenih dejavnosti.

Vesna Pfeiffer