Na fotografiji je logotip oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv TV Slovenija
Na fotografiji je logotip oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv TV Slovenija

Izobraževalni četrtkovi popoldnevi na TV SLO 1 in s tolmačem v slovenski znakovni jezik na MMC TV: ob 17.25 poljudnoznanstvena oddaja Ugriznimo znanost in ob 17.55 petminutna oddaja Na kratko, ki razlaga pojme z družboslovnega in humanističnega področja. Sočasno s predvajanjem na 1. programu TV Slovenija tudi s tolmačem v SZJ na povezavi http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc.

Ugriznimo znanost, ob 17.25
Tema: Omrežje 5G
V svetu se uveljavlja novo mobilno omrežje 5G. Raziskovalno ali komercialno ga že uporabljajo v Južni Koreji, delih Kitajske in ZDA, Švici in nekaj mestih v Veliki Britaniji. V Sloveniji imamo trenutno LTE omrežje, ki je nadgradnja omrežja 4G. Vsaka nova generacija mobilnega omrežja naj bi omogočala 10 krat več od prejšnje: hitrejši internet, hitrejše povezovanje, zmogljivejše omrežje, hitrejši prenos podatkov. Kako se 5G razlikuje od prejšnjega omrežja in kaj vse bo omogočalo? Kako deluje? Kako dobro je raziskan vpliv 5G tehnologije na zdravje ljudi? In kdaj bomo imeli mobilno omrežje 5G v Sloveniji?
Na kratko, ob 17.55
Tema: Inovativnost
Brez inovativnosti ne bi bilo inovacij, brez inovacij pa ne družbenega napredka. A kaj, ko so naši možgani leni in sami po sebi niti malo »inovativni«. Kako jih pripraviti do tega, da bodo bolj inovativni, in zakaj so socialne inovacije prav tako pomembne kot tehnološke? O inovativnosti, človeku in tehnologiji bomo zato na kratko spregovorili v oddaji Na kratko!
Oddaje s tolmačem so po premiernem predvajanju dostopne v našem arhivu na spletni strani www.dostopno.si v rubriki Oddaje z znakovnim jezikom. V rubriki Podnaslovljene oddaje pa so na voljo oddaje s podnapisi.
V. R.

Logotip oddaje Na kratko. Vir: arhiv TV Slovenija
Logotip oddaje Na kratko. Vir: arhiv TV Slovenija