Iztok Mlakar med branjem Desetega brata na predstavitvi na knjižnem sejmu 2021. Foto: Radio ARS/Peter Frank
Iztok Mlakar med branjem Desetega brata na predstavitvi na knjižnem sejmu 2021. Foto: Radio ARS/Peter Frank

Sveže izdana zvočna knjiga Deseti brat pomeni, da je zdaj prvi slovenski roman na voljo tudi kot zvočnica. Iztok Mlakar, ki je Jurčičevemu delu posodil glas, se priduša, da vsi poznamo definicijo klasike: “To je nekaj, kar vsi poznamo, a nihče ni prebral. Jurčič se ti zdi dolgočasen, če ga ne bereš tako, kot je treba brati poezijo. Na glas, da slišiš ritem, barvo in zvočno sliko. Jurčič je izjemno plastičen človek. Tu notri je tak talent in jezik, da ga je užitek interpretirati. Težko se je bilo spopasti z njim. V stoletje in pol starem jeziku se je skrivalo ogromno pasti, kajti skoraj nobena beseda ni taka kot v sodobni slovenščini. Njegova proza je zelo gledališka,” premišljuje igralec in kantavtor.

“Iztoka Mlakarja je treba poslušati, ko bere Desetega brata. To ni igra za film ali gledališče. V popolnosti je ostal v interpretaciji zvest vsebini, le toliko jo je obarval, da poslušalec loči med dialogom in veznim besedilom To je ključna razlika med interpretacijo dramskega besedila in zvočne knjige. Tukaj pride do izraza visoka umetniška beseda, čisto in spretno podajanje besedila,” dodaja režiser in urednik Alen Jelen.

Literarna zgodovinarka in profesorica na ljubljanski filozofski fakulteti dr. Urška Perenič opozarja, da ima Deseti brat v slovenski književnosti posebno mesto, a ni nastal kar tako, iz nič: “Delo je rezultat, kot bi rekel Jurčič sam, izjemne ‘ženialnosti’, delavnosti in študioznosti. Že v gimnazijskih letih si je v beležnicah delal zapiske in študiral vaške značaje.”

Na predstavitvi zvočnice sta sodelovala tudi glasbenika Andrej Ofak in Borut Mori, ki sta za projekt 1. programa Radia Slovenija Dvakrat Josip pripravila tri nove skladbe, v katerih sta se navdihovala pri Jurčiču.

Celotno predstavitev zvočne knjige Deseti brat pa si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Produkcija ZKP RTV Slovenija

V zbirki Slovenski literarni klasiki in sodobniki je v letu Josipa Jurčiča izšla zvočna knjiga njegovega dela Deseti brat. Prvi slovenski roman je s svojim glasom v režiji Alena Jelena in njegove asistentke Renate Vidič zaznamoval Iztok Mlakar. Zvočnica je izšla v sodelovanju RTV Slovenija (Program ARS, Radio Koper in ZKP RTV Slovenija), s SNG Nova Gorica, katerega član igralskega ansambla je Iztok Mlakar, ter ob finančni podpori Javne agencije za knjigo.

Dobite jo tukaj.