Nekoliko zabrisan ženski obraz, v čelo ima usmerjen termometer, ki ga drži oseba z modrimi rokavicami na rokah. Foto: Reuters
Nekoliko zabrisan ženski obraz, v čelo ima usmerjen termometer, ki ga drži oseba z modrimi rokavicami na rokah. Foto: Reuters

Novi koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2. Covid-19 pa je novo poimenovanje za bolezen, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je sicer običajno za pljučnico.

Kaj je koronavirus?

Koronvirus povzroča virusno bolezen, ki se kaže s simptomi, podobnimi gripi. Pri približno 80 % okuženih poteka v lažji obliki, težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Ocenjuje se, da je smrtnost približno 2 %. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje.

Prenos virusa

Virus se prenaša kapljično, se pravi s kašljanjem ali kihanjem, varna razdalja je 1,5 metra. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženo osebo.
Mogoče je tudi, da se okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, a to še ni dokazano. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah, prve informacije pa kažejo, da lahko preživijo nekaj ur. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka. Tisti, ki prejemajo pakete iz Kitajske, ne tvegajo, da bi se okužili, saj koronavirusi ne preživijo dolgo na predmetih, kot so pisma ali paketi.
Da bi se bolezen prenašala po zraku, do zdaj ni bilo potrjeno.

Rizične skupine

Najbolj so ogroženi starejši ljudje in tisti z že obstoječimi zdravstvenimi stanji, kot so na primer sladkorna bolezen, bolezni srca in podobno.

Umivalnik, nad katerim je na eni strani plastenka z razkužilom, na drugi pa plastenka z milom. Foto: BoBo
Umivalnik, nad katerim je na eni strani plastenka z razkužilom, na drugi pa plastenka z milom. Foto: BoBo

Kako ravnati?

Za zdaj ukrepamo predvsem preventivno. Nujni preventivni ukrepi so podobni kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal:
1. Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
3. Zelo pomembno je, da upoštevamo pravila higiene kašlja (kašljamo torej v robec).
4. Redno si umivamo roke z milom in vodo ter uporabljamo razkužilo za roke.
5. Izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi.

Do zdravnika po telefonu, ne osebno

Na morebitne znake nove bolezni morajo biti pozorni tisti, ki se vračajo iz držav, kjer je bolezen razširjena.
Za vse, ki bi zaradi vročine, kašlja in težkega dihanja ter morebitnega stika z okuženim ali s kom, ki je bil na ogroženem območju v tujini, posumili, da so morda okuženi tudi sami, velja poziv: Ne hodite naokoli, pokličite osebnega zdravnika ali najbližji urgentni center in upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev.

Na levi strani fotografije so dlani v zaščitnih medicinskih rokavicah. Oseba v rokah drži leseno palčko, s katero bolnici drži razprta usta, z vatirano palčko pa ji jemlje bris iz ustne votline. Na desni strani fotografije je del ženskega obraza: nos in razprta usta. Foto: BoBo
Na levi strani fotografije so dlani v zaščitnih medicinskih rokavicah. Oseba v rokah drži leseno palčko, s katero bolnici drži razprta usta, z vatirano palčko pa ji jemlje bris iz ustne votline. Na desni strani fotografije je del ženskega obraza: nos in razprta usta. Foto: BoBo

Testiranje na koronavirus

Samoplačniško testiranje ni na voljo. Testiranje se izvede le pri tistih, ki kažejo znake akutne okužbe dihal – vročino, nahod, kašelj, občutek pomanjkanja zraka – in so v zadnjih 14 dneh pripotovali iz Kitajske, Južne Koreje, Irana ali italijanskih provinc Lombardija, Benečija, Piemont ali Emilija - Romanja oziroma bili v stiku z okuženo osebo. Odločitev o izvedbi testiranja sprejme lečeči zdravnik. Testiranje bolnikov v Sloveniji izvajajo: Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Ljubljani in Mariboru.

Trenutno znana dejstva

Nekateri okuženi niso kazali bolezenskih znakov; za zdaj ni znano, ali taki okuženi virus tudi prenašajo. Prav tako ni jasno, ali okuženi virus prenaša, preden se pri njem razvije bolezen. Strokovnjaki prav tako še ne vedo, ali so tisti, ki so bolezen preboleli, zaščiteni pred ponovno okužbo.
Več:

Negotovi so tudi podatki o inkubacijski dobi, za zdaj je ta glede na znanje o drugih koronavirusih ocenjena na od 2 do 12 dni, ne več kot 14.

Po dozdajšnjih ugotovitvah pri 80 odstotkih okuženih bolezen poteka v lažji obliki. Smrtnost je po prvih ocenah od 2- do 4-odstotna. Večina umrlih je starejših in kroničnih bolnikov.

Uradno potrjenega zdravila še ni, prihajajo pa dobre novice o učinkovitosti nekaterih že znanih zdravil, predvsem dveh: za zdravljenje ebole in malarije.

Zdravljenje je simptomatsko: z zdravili poskušajo olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, če ob okužbi ni zadostna, npr. ob hudi prizadetosti pljuč bolnike mehanično predihavajo (umetna ventilacija), dodajajo kisik, nadomeščajo tekočine ipd.

Zaščitne maske niso potrebne

Glede na trenutne razmere Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sporoča, da splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
Kot pojasnjujejo, se maske premočijo in po določenem času ne zagotavljajo več zaščite. Treba jih je nadomestiti z novimi. Zelo pomembno je, da so maske pravilno nameščene (pokrivajo nos in usta). Maske so smiselne v zdravstvenih ustanovah, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna, ter o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju.

Aktualne informacije dobite na spodnjih povezavah:
Ministrstvo za zdravje: https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/
Nacionalni inštitut za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Spremljajte tudi poročanje v dnevnoinformativnih oddajah TV Slovenija in Radia Slovenija, aktualne novice so dostopne tudi na portalu MMC RTV SLO, kjer so vsi članki in prispevki zbrani na posebni podstrani Koronavirus, dostopni na povezavi: https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus.

Prav tako so vse aktualne informacije o koronavirusu na voljo na Teletekstu stran 350.

Obveščali vas bomo tudi o vseh oddajah v prilagojenih tehnikah, ki bodo spremljale dogajanje in informirale državljane o morebitnih ukrepih. x

Plakat, na katerem so s skicami in razlagalnim besedilom pojasnjena dejstva o koronavirusu in preventivni ukrepi proti širjenju okužb. Foto: Vlada RS
Plakat, na katerem so s skicami in razlagalnim besedilom pojasnjena dejstva o koronavirusu in preventivni ukrepi proti širjenju okužb. Foto: Vlada RS