Vijolično ozadje, na katerem je bel krog z odsekom, ki prikazuje 15 odstotni delež prebivalstva. Poleg kroga napis #WeThe15, zapisan s črnimi črkami. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Vijolično ozadje, na katerem je bel krog z odsekom, ki prikazuje 15 odstotni delež prebivalstva. Poleg kroga napis #WeThe15, zapisan s črnimi črkami. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Obeleževanje je namenjeno osveščanju o tem, da so tudi invalidi del družbe, ki se še vedno pogosto sooča z diskriminacijo, socialno izključenostjo in različnimi ovirami, ki otežujejo enakopravno sodelovanje na številnih področjih življenja.

"Slovenski invalidi se povezujemo v invalidskih organizacijah, ki niso le prostor izmenjave izkušenj, ampak z izvajanjem številnih programov in dejavnosti pomembno prispevajo k izboljšanju položaja invalidov. Velika večina reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij, v okviru katerih deluje tudi 210 lokalnih društev, sodeluje v Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije. NSIOS si prizadeva za zagotavljanje temeljnih človekovih pravic invalidov, spremlja uresničevanje zavez, ki jih ima naša država na podlagi Konvencije ZN o pravicah invalidov ter drugih mednarodnih in nacionalnih pravnih aktov, opozarja na diskriminacijo, družbeno-ekonomski položaj invalidov in pomen zagotavljanja enakih možnosti ter prispeva k oblikovanju enakopravne, pravične in vključujoče družbe. Skladno z načelom Nič o invalidih brez invalidov ter ob strokovnem znanju in izkušnjah, ki so se v več desetletnem delovanju akumulirali v invalidskih organizacijah, utemeljeno pričakujemo, da so predstavniki NSIOS tvorno vključeni v procese oblikovanja sistemskih rešitev in drugih ukrepov na vseh področjih, ki so relevantna za invalide," je Mateja Toman, predsednica NSIOS, zapisala v letošnji poslanici ob mednarodnem dnevu invalidov.

Vijolično obarvane občine

NSIOS je povabil slovenske občine, da se v nedeljo, 3. decembra, obarvajo vijolično, kajti tudi lokalno okolje ima ključno vlogo pri zagotavljanju vključujočega okolja za vse prebivalce.
Vijolična barva je namreč mednarodna barva invalidov, kot jo promovira tudi kampanja #WeThe15. Slednja opozarja na dejstvo, da invalidi predstavljajo 15 % svetovne populacije, kar je več kot 1 milijarda ljudi. "Kot največja družbena manjšina ne moremo in ne smemo biti spregledan del družbe," piše v poslanici NSIOS.

Udeleženci konference, med katerimi v 2. vrsti na desni strani sedi Mladen  Veršič. Foto: ZDGNS
Udeleženci konference, med katerimi v 2. vrsti na desni strani sedi Mladen Veršič. Foto: ZDGNS

Evropska konferenca ob mednarodnem dnevu invalidov

Vsako leto bodisi evropski parlament ali evropska komisija v svojih prostorih organizira konferenco ob mednarodnem dnevu invalidov. Letošnji mednarodni dan invalidov organizira v svojih prostorih Evropska komisija. Konference se udeležujejo predstavniki invalidskih organizacij na mednarodni ravni ter predstavniki nacionalnih krovnih organizacij invalidov. V imenu Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije se je tokrat udeležuje predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Mladen Veršič. Tokratne teme so usmerjene v pravice invalidov do dostopnih volitev, izzive usposabljanja in zaposlovanja ter dostopnost. Ključnega pomena je dostop do informacij v procesu volitev ter predvsem možnost voliti in biti izvoljen. Za to pa morajo imeti sto odstotno dostopnost do informacij in komunikacij.