Na fotografiji je silhueta moškega, ki ima na glavo poveznjeno kapuco. Foto: Pixabay
Na fotografiji je silhueta moškega, ki ima na glavo poveznjeno kapuco. Foto: Pixabay

Gluhi gledalci lahko edino potrošniško oddajo v Sloveniji ob torkih ob 17.30 sočasno s slišečo javnostjo, ki oddajo Koda gleda na TV SLO 1, spremljajo na MMC TV, kjer vsebine v slovenski znakovni jezik izmenično tolmačita Nataša Kordiš in Tanja Giuliatti Davinić.Tokrat bodo v Kodi govorili o ljubezenskih prevara na spletu, ki jih je zadnje čase vse več. Opozorili pa bodo tudi na druge spletne goljufije,kraje identitete in zalezovanja.

Spletnih prevar je vse več, tudi takih, ki se dogajajo v imenu ljubezni in žrtev ne prizadenejo zgolj čustveno, temveč jih tudi finančno oškodujejo. Scenarij je znan: na Facebooku vas privlačen moški prosi za prijateljstvo, predstavi se kot zdravnik ali vojak na misiji, delavec na naftni ploščadi, vojak. Spletni klepet preraste v prijateljstvo, to pa v ljubezen. Kar naenkrat pa ljubimec potrebuje denar, veliko denarja. Svojo finančno stisko svoji žrtvi zaupa seveda šele, ko vez, čeprav virtualna, postane dovolj močna. In ko dobi denar, sledi nič kaj prijetna streznitev. Romantični Romeo pa z denarjem izgine v neznano. Tudi moški niso imuni na ljubezenske prevare na spletu. Zgodba je običajno taka, da na katerem od portalov za zmenke spoznajo simpatično dekle, ki pravi, da prihaja iz Rusije. Po več mesečnem dopisovanju in izpovedovanju ljubezni, si dekle zaželi bližnjega srečanja. A za to potrebuje denar. V trenutku, ko zaljubljenec neha nakazovati denar, izpuhti tudi ljubezen. Nemalokrat se lepotica posluži tudi izsiljevanja z intimnimi posnetki, ki si jih zaljubljenca v času največje evforije radodarno izmenjujeta. Žrtev seveda ne ve, da se za lepotičinim profilom na družbenem omrežju v resnici skrivajo izsiljevalci, ki jim je edini cilj iztržiti čim več denarja. V nasprotnem primeru bodo intimne fotografije objavili na spletu.

Izpoved žrtve: izdajal se je za Facebook administratorja

Celjanka je pred časom pozabila geslo za svoj Facebook profil. Ker ji ga nikakor ni uspelo ponastaviti, se je po nasvetu prijateljev obrnila na mladeniča iz Kranja, ki se je predstavljal kot Facebook administrator. Namesto, da bi ji pomagal, pa je lažni administrator njen profil prijavil kot lažen, zato ga je Facebook izbrisal. Po nekaj mesecih si je ustvarila novega, mladeniču pa je blokirala dostop do profila. Takrat jo je začel nadlegovati z drugih profilov. »To je počel s profila, za katerega sem kasneje izvedela, da ga je ukradel moji znanki iz Celja in ga zdaj uporablja on, češ da mu ona to tudi dovoli, ker je njegova prijateljica. To seveda ni res,« je povedalo sogovornica, ki je želela ostati anonimna. Prosila ga je, naj jo pusti pri miru, mu sporočila, da ga bo prijavila policiji, v odgovor pa je postala tarča groženj. »Bili so klici s Facebooka, tudi videoklic, češ da bi mi lahko pomagal. V tistem videoklicu me je tudi vprašal, zakaj sem zapeta do vratu. Naj malo odpnem, naj malo pokažem dekolte, enkrat je bil celo v mojem kraju in je rekel, naj pridem ven, ampak sem zavrnila.« Naša sogovornica ni edina, na katero naj bi se spravil isti moški. Žrtev naj bi bilo več. Pri nekaterih se ni končalo le s spletnim nadlegovanjem, pove sogovornica, ki je januarja mladega Kranjčana prijavila policiji. S policije so medtem sporočili, da v omenjenem primeru preiskujejo sum zalezovanja.

Več v oddaji Koda

Spletnih prevar je vse več, svarijo strokovnjaki, zato bodo v oddaji Koda preverili, zakaj se tako zlahka ujamemo v past premetenih goljufov. Pogovarjali so se tudi z evropskim poslancem Francem Bogovičem in novinarjem Boštjanom Veseličem, ki so jima na Facebooku ukradli identiteto. Gledalci pa boste slišali tudi izpoved dekleta, ki jo je po spletu nadlegoval moški, ki se izdaja za spletnega administratorja. V Kodi torej o dobro spletenih kriminalnih mrežah, ki lovijo na limanice naivne uporabnike družbenih omrežij, o tem, zakaj tako zlahka nasedemo prevaram, kdo so žrtve in kdo storilci, pa tudi o tem, da se nadlegovanje iz virtualnega sveta lahko prenese tudi v resnični svet. Oddajo boste lahko v slovenskem znakovnem jeziku spremljali tudi danes, 26. februarja ob 17.30 na MMC TV na povezavi: http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc. Vse objavljene oddaje si boste pozneje lahko znova ogledali tudi v arhivu MMC, na spletni strani www.dostopno.si, pod rubriko Oddaje z znakovnim jezikom.

V.P.