Na fotografiji je električni priklop za invalidski voziček. Foto: RTS Medical
Na fotografiji je električni priklop za invalidski voziček. Foto: RTS Medical

Ljubljana se lahko pohvali s številnimi ukrepi, s katerimi omogoča dostopnost osebam z oviranostmi. Najnovejša pridobitev sta dva električna priklopa za invalidski voziček, ki si ju lahko brezplačno izposodijo v Slovenskem turistično-informacijskem centru STIC na Krekovem trgu v Ljubljani. STIC je tako postal prvi turistično-informacijski center v Evropi, ki to omogoča. Kot pravijo na Mestni občini Ljubljana, imata pri načrtovanju turizma v mestih mobilnost in potreba po dostopnosti za vse pomembno vlogo.

Električni priklop SPEED3Xosebam na invalidskem vozičku omogoča lažje in hitrejše gibanje ter premagovanje daljših razdalj, so zapisali na spletni strani Mestne občine Ljubljana. Pripomoček se enostavno pripne na voziček, povezovalni element pa ima nastavljivo višino in širino, zato je primeren za praktično vsak invalidski voziček brez posebnega prilagajanja. Z enim polnjenjem baterije ima doseg do 40 km, kar omogoča osebam na invalidskem vozičku, da se na potepu po mestu pridružijo prijateljem in svojcem s kolesom ali peš. Uporabnik mora za izposojo predložiti le osebni dokument in kavcijo, kimu jo ob vračilu nepoškodovanega priklopa v celoti vrnemo. Sicer pa je to le eden izmed številnih ukrepov, s katerimi v Ljubljani omogočajo dostopnost osebam z oviranostmi na področju zagotavljanja dostopnosti grajenega okolja, javnega prevoza, informacij, storitev in programov.

Izdelek je plod domačega dela

Priklop SPEED3X jeplod dela domačih strokovnjakov iz podjetja RTS medical,pojasni Jana Ferjan iz podjetja RTS Medicalin nadaljuje: "Pri nastanku priklopa SPEED3X je sodelovala ekipa našega podjetja, v kateri so z inženirji sodelovali tudi dolgoletni uporabniki invalidskih vozičkov. Iz lastnih izkušenj torej vemo, kako pomembna je mobilnost za uporabnike invalidskih vozičkov, zato smo želeli razviti izdelek, ki bo med podobnimi izdelki najbolje prilagojen čim bolj širokemu krogu uporabnikov. Začelo se je tako, da smo preizkusili podobne izdelke na tržišču, vendar nam pri vsakem kaj ni bilo všeč. Tako je tudi nastala ideja, da razvijemo svoj, slovenski izdelek, takega, ki bo vse druge prekašal. To je bil tudi naš največji motiv, izdelati torej priklop, ki bo praktičen, kvaliteten in nenazadnje tudi vizualno privlačen. Najprej smo mislili, da bomo do rezultatov prišli hitro in enostavno, ko pa smo se zadeve resno lotili in bili resnično pozorni na to, da izpopolnimo vsako podrobnost, je od zamisli do končne realizacije minilo približno dve leti."

Primeren za vse vozičke

VRTS medical so prepričani, da izdelek presega kvaliteto in enostavnost vseh podobnih produktov v Evropi in svetu."Pri izdelavi so kot rečeno sodelovali sami uporabniki invalidskih vozičkov, ki znajo zase zagotovo najbolje oceniti, kaj jim ustreza in kaj ne. Pozorni smo bili na podrobnosti, zato se naš izdelek od podobnih odlikuje ne samo po privlačnem videzu, ampak tudi po kvaliteti uporabljenih materialov, po praktičnosti uporabe. Zaradi primerne velikosti in teže ga je mogoče spraviti v avto, za uporabo pa niso potrebne nobene nastavitve na samem vozičku, saj je sistem pripenjanja na voziček zasnovan tako, da se prilagodi vsaki vrsti in obliki vozička. Tako si lahko na primer v Ljubljani turisti, uporabniki invalidskih vozičkov izposodijo priklop, prijatelji ali družina pa kolesa in si skupaj ogledajo mesto." Dodajmo, da je hitrost priklopa SPEED3X omejena na 24 km na uro. "Za klasični električni voziček potrebuješ precej prostora, ker je večji in ni tako okreten kot priklop, z njim ne moreš povsod tja, kamor greš lahko s priklopom. Poleg tega je priklop zelo enostavno odpeti z vozička. Primernost uporabe priklopa in tudi vozička pa je odvisna tudi od poškodbe posameznika," še pojasni Ferjanova.

Ljubljana po dostopnosti med najboljšimi v Evropi

Možnost brezplačnega najema priklopa za invalidski voziček je v slovenski prestolnici zadnja v vrsti novosti za boljšo mobilnost gibalno oviranih oseb. Sicer pa je Ljubljana za širok pristop k dostopnosti, ki zajema celotno prebivalstvo, lani osvojila srebrno priznanje na natečaju Evropske komisije Access City Award 2018.Na natečaju je sodelovalo26 mest in vse Evrope, v finalni izbor so se uvrstila štiri. Poleg Ljubljane še zmagovalec Lyon ter Luxembourg in Viborg. »Access City Award« jeiniciativa Evropske komisijeza spodbudo uresničevanja temeljnih ciljevEvropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010 – 2020. Namen iniciative je izpostaviti in nagraditi mesta z več kot 50 tisoč prebivalci, ki sistematično načrtujejo in izvajajo ukrepe za izboljšanje dostopnosti urbanega okolja osebam z oviranostmi na štirih ključnih področjih:grajeno okolje in javni prostor v mestu, javni prevoz in s tem povezana infrastruktura, informiranje in komuniciranje, objekti v javni rabi in javne storitve.

Vesna Pfeiffer