Dekle z Downovim sindromom v rokah drži punčko Barbie z Downovim sindromom. Foto: Reuters
Dekle z Downovim sindromom v rokah drži punčko Barbie z Downovim sindromom. Foto: Reuters

Ameriški proizvajalec igrač Mattel se je v preteklosti spopadal s kritikami, da lutka Barbie, ki je luč sveta s svojimi svetlimi lasmi, dolgimi nogami in ozkim pasom prvič ugledala leta 1959, ne predstavlja resničnih žensk – avstralska raziskava je namreč pokazala, da je možnost, da ima žensko telo tako obliko, kot je barbikino, ena proti 100.000.

Tako je v preteklih letih že ustvaril barbike različnih etničnih skupin, višin, s polnejšo postavo, slušnim aparatom, umetno nogo in invalidskim vozičkom.

Ker se trudi, da bi bil nabor znamenite igrače bolj vključujoč, je podjetje tokrat prvič izdelalo barbiko z Downovim sindromom. "Raznolikost je pomembna. Ljudje morajo v svetu videti več takih ljudi, kot sem jaz, ne da se nas skriva," je povedala britanska manekenka Ellie Goldstein, ki se bori za vključenost, vidnost in razumevanje ljudi z Downovim sindromom, ki so jo, ko je prvič uzrla novo podobo barbike, preplavila čustva.

Pri oblikovanju in izdelavi je podjetje sodelovalo z ameriškim Nacionalnim društvom za Downov sindrom (National Down Syndrome Society). Barbika ima tako telesne značilnosti osebe s tem genetskim stanjem – med drugim je obraz bolj okrogle oblike, oči mandljaste oblike, ima manjša ušesa in plosk nosni greben. "Dlani lutke vključujejo eno samo črto, kar je značilnost, ki jo pogosto povezujemo s tistimi z Downovim sindromom," so še dejali pri proizvajalcu.

Barbie v cvetlični obleki in z roza opornicami na golenih. Foto: Reuters
Barbie v cvetlični obleki in z roza opornicami na golenih. Foto: Reuters

Barbika nosi barvito obleko z napihnjenimi rokavi, krasijo pa jo metulji in rože živahne modre in rumene barve, ki so povezane z ozaveščanjem o Downovem sindromu. Celotno obleko dodatno popestri tudi rožnata ogrlica, s tremi navzgor obrnjenimi obeski v obliki črke v, ki predstavljajo tri kopije 21. kromosoma – genetski material, ki povzroča omenjene značilnosti. Z barvo nakita se ujemajo tudi rožnate opornice za gležnje, ki jih nosijo nekatere osebe z Downovim sindromom.

"Naš cilj je vsem otrokom omogočiti, da se vidijo v lutki Barbie, obenem pa jih spodbujati, da se igrajo s punčkami, ki niso podobne njim," je poudarila Lisa McKnight, izvršna podpredsednica Mattela, in dodala, da upa, da bo nova barbika pomagala pri ustvarjanju bolj razumevajočega sveta.