Petarda. Foto: BoBo
Petarda. Foto: BoBo

Bližajo se božično-novoletni prazniki, ko je pod določenimi pogoji dovoljenja uporaba pirotehničnih izdelkov. Policija ob tem poziva, da pirotehniko uporabimo varno ter brez motenja in ogrožanja drugih. Mladoletniki naj izdelke uporabljajo le pod nadzorom. Potrebna je tudi previdnost pri nakupu teh izdelkov. Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1 je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati povsod. Prav tako je prepovedana predelava, lastna izdelava ter preprodaja pirotehnike. Na črnem trgu se prodajajo izdelki, ki niso kakovostno preverjeni in so ob uporabi zelo nevarni. Zaskrbljujoče pa so posledice neprevidne uporabe pirotehnike. Policije je med božično-novoletnimi prazniki 2018/19 obravnavala osem primerov telesnih poškodb, od tega tri primere hudih poškodb.

"Vsaka taka poškodba je specifična"

Dr. Klemen Rogelj, predstojnik KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline pri UKC Ljubljana pravi: “Na oddelku vsako leto obravnavamo po nekaj primerov hujših poškodb z eksplozivnimi telesi in pirotehničnimi sredstvi. Pri tem gre v večini primerov za kombinacijo opeklin in raztrganin, ki najpogosteje prizadenejo roke in obraz. S kirurško oskrbo se poskuša ohraniti oziroma povrniti vsaj del funkcije prizadetih udov, pogosto pa sama eksplozija povzroči amputacijo posameznih prstov ali večjega dela okončine, zaradi česar ostanejo dolgotrajne posledice z invalidnostjo.” Dodaja: “Vsaka taka poškodba je specifična in zahteva posamezniku prilagojeno operativno oskrbo. Do poškodb pa ne pride nujno samo v prednovoletnem obdobju in so pogosto posledica eksperimentiranja in lastnega spreminjanja posameznih pirotehničnih sredstev, ki na koncu pripeljejo do nekontrolirane aktivacije in posledične poškodbe.”

V primeru poškodbe moramo poklicati 112, v primeru opekline pa jo še pred tem hladiti in sterilno zaviti. Čeprav število poškodb upada, pravi zdravniška stroka, pa vrsta poškodb ostaja enaka: največkrat so prizadete dlani in obraz zaradi opeklin, pogoste so tudi amputacije prstov, globoke rane ter poškodbe oči in sluha.

Nekateri zaradi poškodbe potrebujejo celostno rehabilitacijo

Paciente s hudimi poškodbami sprejmejo v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča. Prof. dr. Helena Burger, vodja Oddelka za rehabilitacijo pacientov po amputaciji, pravi: “Na oddelku za rehabilitacijo pacientov po amputaciji URI - Soča pacientov, ki so se poškodovali z raznimi pirotehničnimi sredstvi, na srečo ni veliko. K nam so napoteni po težjih poškodbah, ki močno vplivajo na izvajanje vsakodnevnih aktivnosti. To so večinoma amputacije zgornjih udov: v zapestju ali višje ali več prstov obeh rok. V teh primerih so deležni celostne rehabilitacije. V ta namen v URI - Soča s pacientom delajo zdravnik specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine, medicinske sestre, delovni terapevt, fizioterapevt, pomembna je tudi podpora psihologov in socialnih delavcev ter športni pedagog. Del tima so tudi inženirji ortotike in protetike. Ocenimo tudi preostale sposobnosti za vožnjo in svetujemo potrebne prilagoditve avtomobila ter preverimo možnost vračanja na delo.” Dodaja pa: “Ljudi po amputaciji posameznih prstov obravnavamo ambulantno in večina jih do nas ne pride.”

Lansko leto je bila uporaba pirotehnike prepovedana

Vlada je namreč v načrt ukrepov, ki so veljali med lanskimi decembrskimi prazniki, uvrstila tudi prepoved uporabe pirotehnike. “Omejitve gibanja ostanejo veljavne, od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah, seveda tudi na silvestrovo, velja prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in prirejanja ognjemetov,” je takrat pisalo v vladnem načrtu ukrepov med prihajajočimi prazniki. Za letošnje leto vlada še ni razodela načrta ukrepov, ki bodo veljali med božično-novoletnimi prazniki.

Rogelj z UKC Ljubljana v zadnjih letih opaža upad lažjih poškodb: “V zadnjih letih je sicer opaziti manjši upad predvsem lažjih poškodb, kar gre verjetno pripisati predvsem osveščenosti prebivalcev in upam, da tudi upadu zanimanja za sicer ‘vprašljiv užitek’ ob poku pirotehničnega sredstva.”