Na fotografiji je napis Za dostop na Lent. Foto: gt22
Na fotografiji je napis Za dostop na Lent. Foto: gt22

V mariborskem GT22 so z javno dražbo unikatov in izdelkov uporabne umetnosti in umetniških artefaktov kot del donacijske akcije „Za GT22 – ZaDostopNaLent“ začeli zbirati sredstva za ureditev lažjega dostopa ljudi s posebnimi potrebami znotraj same hiše GT22 in na poti do Lenta. Ker je projekt odvisen od donacij, se bo izvajal po etapah, veseli pa bodo tudi vsake denarne donacije, ki bo omogočila, da čim prej izpeljejo projekt do konca in da ljudem s posebnimi potrebami čim prej omogočijo dostop iz centra mesta na Lent.

Najprej bodo po napovedih uredili dostop na Intimni oder in v Intimni kino znotraj GT22. Nadaljevali bodo s postavitvijo ograje ter ureditvijo taktilnih oznak za slepe in slabovidne med Židovskim trgom, Židovsko ulico in Lentom, nato pa bodo postavili klančino od GT22 do vrtca ter montirali dvigalo s strojnico od vrtca do Lenta. Akcija zbiranja sredstev bo trajala do zaključitve projekta v celoti. "S projektom smo že seznanili tudi Mestno občino Maribor in Zavod za varstvo kulturne dediščine, ki nam bosta izdala potrebna soglasja za pričetek del oziroma že tvorno sodelujeta pri akciji," so sporočili iz GT22. Poleg denarnih prispevkov zbirajo tudi umetniške izdelke, ki bi jih lahko ponudili v odkup na dražbi. V petek bodo v okviru akcije ZaDostopNaLent tudi odprli razstavo ZaDostop, na kateri bodo predstavili arhitekturno rešitev za dostop invalidov v GT22 in na Lent.

Umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij

GT22 je v prostorih na Glavnem trgu, ki jih je družina Oset-Puppis v začetku leta 2013 mecensko ponudila v uporabo Fundaciji Sonda. Tam sta se začela graditi umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij, ki ga trenutno sestavljajo Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska platforma MišnicaGT22, Kud Moment, Fotografski muzej Modrinjak, YoureupRadio, EX-garaža, Zavod Razvoj, Zavod Kultivacija, Woodster, Center grafičnih umetnosti in Ustanova Fundacija Sonda. Pridružujejo pa se jim vedno novi kolektivi, ekipe, posameznice in posamezniki. Kot poudarjajo v GT22, delujejo kot platforma za raziskave, izobraževanje in produkcijo, ki povezuje ustvarjalnost, umetnost in šport. Na Glavnem trgu 22 ponujajo različne ustvarjalne prostore, od hack-laba in galerije do skateparka in gledališkega odra.

V.P.