Eva Pirnat s staršema Jožetom in Vanjo Pirnat. Foto: Špela Pavšer
Eva Pirnat s staršema Jožetom in Vanjo Pirnat. Foto: Špela Pavšer

Eva Pirnat je šla prvič v plesno šolo okoli svojega osmega leta, pred skoraj 31 leti. Ko zasliši lepo melodijo, jo kar ponese v prostor. Pravi, da se ob glasbi in plesu sprosti, za kratek čas se ji takrat celo zazdi, kot bi ves preostali svet izginil. Kadar ne pleše, piše in slika. Ljubezen do umetnosti je v domu družine Pirnat ves čas prisotna.

V članku v Gorenjskem glasu, objavljenem 29. 3. 2012 na spletu, sem prebrala, da ste vi, gospod Pirnat, nekoč igrali violino, vi, gospa Pirnat, pa klavir. Kako dolgo ste se ukvarjali z glasbo in kako je stik z glasbeno in plesno umetnostjo pozneje vplival na Evo? Takrat ste med drugim povedali, da doma od nekdaj poslušate radio, Evo pa vozite v opero in na baletne predstave.

Jože Pirnat: Tam nekje do 14., 15. leta sem hodil v glasbeno šolo. Potem sem sodeloval pri orkestrih, tu je bil na primer gimnazijski orkester, ali pri kakšnih manjših zasedbah. Moj največji uspeh je bil, da sem dvakrat igral solo z orkestrom. Na violino sem igral do 18. ali 19. leta, ko sem si zlomil levo roko. Slabo se je zarasla, zato sem pozneje z njo težko igral. Tako od svojega 20. leta violine nisem imel več v rokah, smo pa pri nas doma vedno imeli radi in vedno poslušali glasbo. Tudi Eva. Glasbo smo spremljali na televiziji, radiu. Tudi moja sestra je Evo vozila na balet in koncerte, Evi smo omogočili, da je bila povsod. Midva – in vsa družina, imava še dve starejši hčerki – sva se začela z Evo ukvarjati še istega dne, ko je prišla iz porodnišnice. Tako da je verjetno najin odnos do glasbe vplival tudi nanjo. Eva je pri šestih ali sedmih letih začela kazati veliko zanimanje za glasbo, ples. In okoli njenega osmega leta starosti smo jo začeli vključevati v plesne dejavnosti.

Vanja Pirnat: Jaz imam narejenih šest razredov klavirja, znam zaigrati Sveto noč, tamle imamo klavir, in ko so bili otroci še majhni, sem jim igrala Kuža, pazi in podobne pesmi. Drugače pa imamo vsi pri nas res radi klasiko; midva sva jo vedno gledala po televiziji in poslušala po radiu, in tudi Eva jo je vzljubila.

Jože Pirnat: Solo z orkestrom sem igral Montijev Čardaš. In ta čardaš Eva odpleše tako, kot je treba, z dušo. Ima tudi pravo obleko za ta ples. Moram reči, da včasih čardaš zapleše posebej zame.

Eva Pirnat: Ko dam v CD-predvajalnik glasbo, točno vem, katero bom izbrala. Pesem, ki očija spravi do solz, to je Montijev Čardaš.

Jože Pirnat: Ples je počasen in hiter, glasba pa res enkratna.

Vanja Pirnat: Ker je mož to igral na violino, sem potem tudi na internetu poiskala posnetek.

Kaj ste občutili med igranjem glasbe in kakšna glasba, poleg klasike, vas še razveseljuje?

Jože Pirnat: Jaz sem užival, če sem igral solo, na primer na kakšnem klavirskem koncertu. Klasika mi je ostala najbližja. Že v gimnaziji smo hodili v opero. Imamo pa pri nas radi vso muziko! Za novo leto smo na primer poslušali Varšavski koncert Richarda Addinsella. In Koncert za klavir in orkester št. 1 v b-molu, op. 23, Čajkovskega.

Vanja Pirnat: Prav uživamo v glasbi, nekako nas sprosti. Tudi Avsenike imamo radi. Jaz pa zelo spremljam še najnovejšo glasbo. Recimo Dance Monkey, to je nekaj čisto modernega. Vso najnovejšo muziko slišimo na radiu, tako da smo res na tekočem. Pri Evi pa najraje vidimo, če nastopa ob spremljavi klasične glasbe.

Eva, kako se spominjate svojih plesnih začetkov? V katere plesne šole ste najprej hodili?

Eva Pirnat: S plesom sem se začela ukvarjati pri osmih letih. Začela sem z baletom pri Klavdiji Debeljak. Tam so me zelo lepo sprejeli. Takšno, kot sem. Čeprav imam diagnozo Downov sindrom, me to nič ne moti.

Vanja Pirnat: Zelo lepo so jo sprejeli, moram reči. Tudi njena mentorica je rekla, da je Eva zelo hitro vse usvojila. Pozneje pri Katji Vidmar, plesalki, ki ima skupino Katja Dance Company, je bilo tudi tako. Lani ali predlani je namreč Katja povabila Evo v skupino, ko so tam že trenirali. Ko smo jo pripeljali k njim, ni vedela, kakšna je Eva. Potem je povedala, da česa takega še ni videla, kajti ko je prvič pokazala gib, ga je Eva takoj znala odplesati. Eva ima glasbo in gibanje nekje v sebi že od majhnega, tudi zelo gibčna je. Že ko je bila stara par let, sta z možem hodila na igrala, da je telovadila.

Eva Pirnat: Na balet sem hodila tudi k Jeleni Markovič in Karmen Lasič. Skupaj sta bili to dobri dve leti baleta.

Eva Pirnat in Matevž Česen, plesalec, koreograf, plesni trener in sodnik. Foto: Jože Pirnat
Eva Pirnat in Matevž Česen, plesalec, koreograf, plesni trener in sodnik. Foto: Jože Pirnat

Se vam je balet zdel težak?

Eva Pirnat: Ko sem prvič prišla na uro baleta, sem res mislila, da mi bo zelo težko. Ampak sem kar ujela videno. Sem se pa pred tem kar malo žrla.

Vanja Pirnat: Malo je bila živčna. Zdaj si samozavestnejša.

Spoznali ste različne zvrsti glasbe, športne plesne discipline in plesne tehnike, sloge. Kaj najraje plešete danes?

Eva Pirnat: Danes najraje plešem latinskoameriške plese in sodobni ples. Drugače pa zelo rada plešem na klasično glasbo.

Kateri od latinskoameriških plesov vam je najljubši, če imate najljubšega?

Eva Pirnat: Moj najljubši latinskoameriški ples je paso doble.

V katerih plesnih šolah, pri katerih plesnih pedagogih ste zdaj dejavni?

Eva Pirnat: Na latinskoameriške plese hodim v Plesno zvezdo h Katarini Venturini. Drugače pa hodim v plesno šolo Kazina, kjer me uči Danijel Mišon.

Vanja Pirnat: Z Danijelom najprej vadita to, kar bo na nastopu, na koncu pa zmeraj plešeta latinskoameriške plese.

Eva Pirnat: Za mojo dušo. Od standardnih pa angleški valček.

Vadite še kje drugje?

Eva Pirnat: Enkrat na teden imam tri ure solo plesa pri Ani Romih in Saši Lončar v KD Qulenium.

Kako velika je tista skupina?

Eva Pirnat: Devet nas je v skupini.

Jože Pirnat: Povedati pa moramo, da po naših izkušnjah zaradi te diagnoze nikoli ni bilo nikakršnih problemov, da bi bil kdo nesramen ali kaj takega. V glavnem jo sprejmejo. Pa tudi Eva ni vsiljiva in se zna prilagoditi. Tako da, kar se tega tiče, res nikoli ni bilo problemov.

Plešete tudi doma?

Eva Pirnat: Vadim tudi doma, z mami. Vsak dan.

Še vedno velja, da skupaj z mamo oblikujeta koreografije za nastope in plesna oblačila?

Vanja Pirnat: Nastopi, po katerih Evo poznajo s televizije, so zmeraj najine koreografije, pravzaprav njene. Jaz izberem glasbo in obleko.

Eva Pirnat: Jaz pa naredim koreografijo.

Vanja Pirnat: Ta res pride iz srca. Ona ve, kako zaplesati, jaz pa povem, kaj se mi zdi v redu in kaj ne. Se tudi prepirava: »Daj, to takole naredi.« Ali pa: »To si že.« Ampak to, kar sestaviva, Eva potem odpleše in je na dogodku tudi posneto. Eden od dogodkov, kjer je nastopila s svojo plesno točko, je bil na primer TEDx 11. maja 2015 v Prešernovem gledališču Kranj. Pri oblačilih pa si jaz le zamislim videz. Zgornji del običajno kupimo že narejenega, za spodnji del oblačila pa izberemo blago in ga potem izdela šivilja Mojca.

Na fotografiji je Eva Pirnat med plesnim nastopom. Ima dolge svetle lase, oblečena pa je v črno srajčko in dolgo rdeče krilo. Foto: Bobo
Na fotografiji je Eva Pirnat med plesnim nastopom. Ima dolge svetle lase, oblečena pa je v črno srajčko in dolgo rdeče krilo. Foto: Bobo

Po navadi polovico treninga v plesni šoli zavzameta ogrevanje in raztezanje, nato sledijo vaje plesne tehnike, na koncu še koreografija. Podobno potekajo tudi vaše plesne ure doma?

Vanja Pirnat: Eva se doma najprej ogreva. Potem narediva načrt, zgodbo, ki naj bi jo ples predstavljal. Da se tudi ona vidi v tisti glasbi. Koreografijo pa sama sestavi.

Eva Pirnat: Ja.

Vanja Pirnat: Včasih, ko na televiziji predvajajo kak ples, ji rečem: »Daj, oglej si kakšen gib.« Pa pravi: »Ne.« Želi vse sestaviti sama. Tudi gibov, ki se jih učijo na plesnih vajah, noče umeščati v svoje nastope. Sestava je na koncu kar po najinem okusu.

Če bi na primer omenili svojih pet najljubših nastopov do zdaj: katere zgodbe ste z njimi uprizorili, na katere skladbe ste jih odplesali?

Eva Pirnat: Meni najljubše plesne točke do zdaj so bile: Romeo in Julija, to sem odplesala pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju.

Vanja Pirnat: Na katero glasbo si to plesala?

Eva Pirnat: Na Tosellijevo Serenado. Pa dobri dve leti sem plesala pri Tanji Žagar.

Vanja Pirnat: Na njenih koncertih.

Eva Pirnat: Plesala sem tudi na skladbo Namesto koga roža cveti Vlada Kreslina in na skladbe Perpetuum Jazzile. Z Aniko Horvat sem posnela spot za pesem Vi ste naši mali sončki. Plesala sem tudi na skladbo Nuše Derenda Energy.

Eva Pirnat in glasbenik Vlado Kreslin. Foto Jože Pirnat
Eva Pirnat in glasbenik Vlado Kreslin. Foto Jože Pirnat

Na katere plesne nastope pa ste najbolj ponosni?

Eva Pirnat: Najbolj sem ponosna, da sem zaplesala pri gospodu predsedniku Borutu Pahorju, to je bilo leta 2014. In na nastop Ples je ljubezen na dogodku TEDxYouth@Kranj.

Vanja Pirnat: Tisto v Kranju je bilo kar naporno, ker je morala pred plesno točko govoriti deset minut.

Eva Pirnat: Imela sem tako kompliciran govor … Ampak mi je potem šlo!

Vanja Pirnat: Če omeniva še režiserja Matjaža Pograjca …

Eva Pirnat: Matjaž Pograjc in Slovenska popevka leta 2017, ja, tam sem imela največ plesnih vlog.

Vanja Pirnat: Tudi v zrak so jo dvigovali. Skupno je imela na prireditvi pet plesnih točk. Zelo dobrih.

Jože Pirnat: Na odru so bili igralci in osem ali devet sodelujočih s posebnimi potrebami.

Vanja Pirnat: Vsak od njih je dobil svojega mentorja.

Jože Pirnat: In ti so se z njimi res dobro poistovetili.

Vanja Pirnat: Sicer pa so nas tudi na Madžarsko enkrat povabili na nastop.

Eva Pirnat: V Budimpešto.

Kako se pomirite, če imate pred nastopom tremo? Nosite s seboj na nastope kak predmet za srečo?

Eva Pirnat: Predmet za srečo je kar moj telefon. Da se sprostim ob glasbi.

Vanja Pirnat: Vedno pred nastopom malo gleda v telefon.

Eva Pirnat: Vedno. Ampak ko stopim na oder, trema kar mine. Takoj ko zaslišim glasbo, se kar sprostim. Ne plešem samo za ljudi, ampak tudi za svojo dušo.

Kaj pa plesne predstave, ki si jih greste vi ogledat, katere so vam najbolj ostale v spominu? Je res, da še vedno zelo radi gledate klasični balet?

Eva Pirnat: Najbolj so mi ostale v spominu predstave Romeo in Julija, Giselle, Carmen in Hrestač.

Te ste si ogledali v SNG Opera in balet Ljubljana?

Eva Pirnat: Ja. In Labodje jezero.

Vanja Pirnat: Vse baletne predstave je gledala večkrat.

Ali imate plesne vzornike, kdo so in s čim vas najbolj navdušujejo?

Eva Pirnat: Imam štiri plesne vzornike. Moja baletna vzornika sta Ana Klašnja in Lukas Zuschlag, med plesalci latinskoameriških plesov pa Katarina Venturini in Andrej Škufca.

Vanja Pirnat: Evi je na primer všeč, če lahko med plesom daleč iztegne nogo, zato tudi občuduje, kako je Katarina med drugim tudi to zelo obvladala. Posnetke njunega plesa si pogosto ogleduje na Youtubu. V Rogaški Slatini, kjer Katarina vsako leto priredi srečanje za plesalce svoje plesne šole – no, letos in lani dogodka zaradi epidemije covida-19 ni bilo –, se je srečala z obema. Ob 10. obletnici njene šole Plesna zvezda jih je namreč prišel učit tudi …

Eva Pirnat: Andrej Škufca.

Vanja Pirnat: Dopoldne in popoldne so vadili, zvečer pa imeli nastop.

Kadar si glasbo zavrtite, ne da bi razmišljali o treningu in nastopu ali se pripravljali nanj, le za užitek, kaj takrat poslušate?

Vanja Pirnat: Pri nas doma je glasba vedno prisotna. Poslušamo radio ali CD-je. Eva pa v svoji sobi posluša čisto drugačno glasbo. Povej, kaj še poslušaš.

Eva Pirnat: Glasbo poslušam kar po telefonu, gor si dam slušalke in tudi zapojem. Poslušam Wernerja, Vlada Kreslina, Tanjo Žagar.

Jože Pirnat: Ko se Eva usede v avto, si takoj nadene slušalke in začne poslušati glasbo. Če želiš spregovoriti z njo, ji moraš pomahati.

Eva Pirnat: Poslušam tudi Heleno Blagne, njo spremljam že več kot deset let. Sašo Lendero tudi.

Kaj občutite med plesom?

Eva Pirnat: Hm … Zdaj ste me pa dobili. Pravzaprav zelo uživam, ko plešem. Ko zaslišim glasbo, se kar sprostim.

Kot da ves preostali svet ne bi obstajal?

Eva Pirnat: Ja.

Vanja Pirnat: Če smo v trgovini in tam predvajajo kakšno glasbo, tudi kar začne plesati.

Evina slika cvetočega drevesa. Foto: arhiv družine Pirnat
Evina slika cvetočega drevesa. Foto: arhiv družine Pirnat

Kako ste doživeli zadnje leto dni, kolikor že traja pandemija covida-19?

Eva Pirnat: Treninga ni bilo v tem času nobenega, šele pred kratkim sem ga imela po enem letu. Sem pa še kako drugače ustvarjala. Slikala sem. (Pred spletno kamero izmenjaje postavi tri slike na manjših platnih.) Že pred leti sem imela samostojno slikarsko razstavo Letim kot ptič. In že pred leti sem napisala knjigo Pisano platno, ljubezen in ples v mojih očeh. Eno misel iz nje vam bom povedala: Ljudje smo preveč črnogledi, zato vidimo vse narobe. Zakaj ne bi poskusili videti svetlih plati in se jih dotakniti, da bi misli vzcvetele.

Vanja Pirnat: V petek, 16. aprila 2021, je sodelovala na virtualni konferenci – Kongresu o vzgoji in izobraževanju. Plesala je na Tosellijevo Serenado. Ples smo posneli pri nas doma, posnetek pa poslali v predvajanje organizatorjem, ti so potem povedali, da je bil nastop dober. Sicer pa je imela Eva v zadnjem letu dni plesno vadbo kar doma.

Eva Pirnat: Vsak večer telovadim. Tako ohranjam svojo postavo. Peš pa hodimo okoli Brda, naredimo cel krog, to traja uro in pol. Pred kratkim smo nabirali regrat. Regrat rada nabiram, čeprav ga ne maram in ne jem.

Izven plesnih dvoran ste zelo aktivni: tudi smučate, plavate, kolesarite, jahate … Kaj pa počnete, ko se ne ukvarjate s športom?

Eva Pirnat: Takrat si odpočijem noge. Jih malo zmasiram. Kdaj se tudi poškodujem. Ali me prime kakšen krč. Pa malo rišem. Sicer pa vsak večer skupaj gledamo nadaljevanki Najini mostovi in Šverckomerc.

Eva na lipicancu. Foto Jože Pirnat
Eva na lipicancu. Foto Jože Pirnat

Na spletu sem prebrala, da se učite španskega jezika. Od kod veselje ravno za španščino?

Eva Pirnat: Ko sem bila majhna, sem gledala telenovele. Čisto vsak dan. Tako so me navdušile, da sem dobila željo, da bi se učila španščine. Še danes se je učim. Traja že kar nekaj let. Trenutno je učiteljica drugič na porodniški. Potem se bova spet lotili učenja. To poteka kar po video klicu na Facebooku.

Prej ste omenili televizijske serije, kaj pa plesni filmi, imate svoje najljubše?

Eva Pirnat: Imam, to so Briljantina 1 in Briljantina 2, Umazani ples, Flashdance in Mamma mia.

Za konec še vprašanje, kaj vam v življenju največ pomeni, kaj si želite?

Vanja Pirnat: Jaz si želim, da bi Eva še plesala, da bi ji noge še služile, da bo zdrava in da bomo čim dlje skupaj.

Jože Pirnat: Midva sva stara že 80 let.

Vanja Pirnat: Veliko sveta smo videli, brez Eve ne greva nikamor. Najini kolegi zmeraj pravijo, ali gre Eva tudi zraven. Ja, gre. Mi smo tako navajeni, da vsi trije skupaj hodimo naokoli. In si želimo, da bi bilo tako čim dlje. Kaj bo potem, pa ne vem.

Eva Pirnat: Na koncu lahko rečem še to: bonito saludo, señora Kaja.

Hvala vsem trem za pogovor.