Slepi in slabovidni an sprehodu po NOvi Gorici. Foto: Ana Rojc
Slepi in slabovidni an sprehodu po NOvi Gorici. Foto: Ana Rojc

Pri sprehodu so se jim pridružili predstavniki Policijske uprave Nova Gorica in novogoriške mestne občine z županom Samom Turelom na čelu. Predsednik medobčinskega društva Igor Miljavec je ob zaključku sprehoda poudaril, da za Novo Gorico zdaj zares lahko rečemo, da je postala prijazna za slepe in slabovidne pešce. Do tega rezultata je privedlo zgledno sodelovanje med društvom, policijo in lokalno skupnostjo. Uspešen model sodelovanja prevzemajo tudi druge občine in na ta način izboljšujejo dostopnost za slepe in slabovidne pešce ter osebe na vozičkih.

»Z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica po moji oceni odlično sodelujemo. Gre jim zahvala za vse, kar skupaj z nami izvajajo na področju dostopnosti vseh vrst. Sodelovali smo že pri pripravi spletne strani, torej na področju digitalne dostopnosti. Tesno sodelujemo vsakokrat, ko v Novi Gorici izvajamo kakšen nov infrastrukturni projekt na način, da so na novo zgrajeni objekti primerni za vse vrste oviranosti, tako za slepe in slabovidne kot za ljudi na vozičkih. Mislim, da so drugi ta model kot uspešen že prepoznali. Podoben način sodelovanja društvo vzpostavlja z Občino Ajdovščina, Občino Vipava, dogovarjajo se z Občino Brda. Mislim, da se lahko, kar se tega sodelovanja tiče, pohvalimo in smo za zgled tudi drugim delom Slovenije,« je dejal župan Nove Gorice Samo Turel.

Dean Božnik, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Nova Gorica, je izpostavil odlično sodelovanje z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica. »Letos mineva 15 let, od kar smo skupaj izdali zgibanko. Vsa ta leta smo sodelovali tudi v okviru različnih delavnic in izvedli več dejavnosti za večjo varnost slepih in slabovidnih. Cilj je osveščati tudi skozi samozaščitno ravnanje, da jih opozarjamo na številne nevarnosti in pasti, ki prežijo bodisi na cestah bodisi pri preprečevanju kriminalitete in podobno. Na področju Policijske uprave Nova Gorica smo prvi v Sloveniji že pred leti izvajali projekt, in sicer Z roko v roki za večjo varnost slepih in slabovidnih, ki je leta 2011 kot primer dobre prakse postal vsedržavni projekt,« je dejal.

Dean Božnik, Igor Miljavec in Samo Turel. Foto: Ana Rojc
Dean Božnik, Igor Miljavec in Samo Turel. Foto: Ana Rojc

»Zahvala gre vsem, ki kakorkoli pripomorejo k dostopnosti. Pomembno je, da se slepi lahko sami gibljejo po mestu. Z novogoriško mestno občino dnevno sodelujemo na vseh področjih, pri infrastrukturi, storitvah, izobraževanju, rešitvah za vse ranljive skupine. Iščemo skupne rešitve tako z uporabniki kot z zaposlenimi na novogoriški mestni občini ter z izvajalci del. Na društvu imamo kot edini med društvi zaposlenega tiflopedagoga, specialista za slepe in slabovidne, ki jim pomaga na vseh področjih. Predvsem pri fizični dostopnosti in pri dostopnosti storitev, tudi pri urejanju doma, ko oseba oslepi, da ji pomaga, da se sooči s situacijo in da živi normalno življenje. Od naših 245 članov jih je 200 uporabilo individualno pomoč na različnih področjih, približno 100 članov pa se udeležuje raznih aktivnosti, ki jih organiziramo. V minulem letu smo pri težavah z vidom pomagali tudi preko 300 osebam, ki niso povezane z društvom,« pa je poudaril Igor Miljavec, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Župan Samo Turel je izpostavil pomen dostopnosti tudi za prihajajočo Evropsko prestolnico kulture 2025: »Dostopnost je tudi eno izmed temeljnih vprašanj Evropske prestolnice kulture. Vsi dogodki, ki se bodo zgodili, bodo privabili številne obiskovalce. Želimo si, da bi bili resnično dostopni za vse. Zato bomo tudi temu področju posvetili veliko pozornosti.«