Na sivi podlagi skica človeških možganov, narisana z velo barvo. Pod možgani je dlan, kot bi jih želela ujeti. Foto: Pixabay
Na sivi podlagi skica človeških možganov, narisana z velo barvo. Pod možgani je dlan, kot bi jih želela ujeti. Foto: Pixabay

Letošnji dogodek v luči pomembnih mejnikov nosi naslov Svečani bazar. Vsako leto sicer bazar, kot so sporočili iz Centra Korak, obišče več sto Korakovih prijateljev in podpornikov, kar kaže na tesno prepletenost ljudi, ki živijo vsakdanje življenje, in tistih, ki jim je bila ta možnost odvzeta, ker jim je poškodba prekrižala pot.

Bazar bo tudi tokrat ponudil vrsto izdelkov, ki jih uporabniki v Centru Korak izdelujejo v okviru rehabilitacije in delovne terapije z namenom postopnega vračanja v vsakdanje okolje, ter zaposleni invalidi na zaščitenih delovnih mestih v Zaposlitvenem centru Korak. Dogodek bo odprl varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Center Korak deluje že 20 let

Kranjski center je začel delovati junija 2003. V 20 letih delovanja je bilo vanj vključenih že več kot 90 oseb s pridobljeno možgansko poškodbo. Kot poudarja direktorica centra Mateja Korošec, so vsi programi, ki jih izvajajo, zelo premišljeni. V svetu nevrološke znanosti veliko upov namenjajo temu, da je ob ustreznih rehabilitacijskih programih mogoče res veliko narediti.

Center Korak je bil ustanovljen leta 2001, leta 2003 pa je pridobil koncesijo in sprejel prve uporabnike. Korakovi bazarji so se začeli leta 2008, leto za tem pa je bil ustanovljeno tudi društvo Klub En korak več. Leta 2011 so ustanovili še Zaposlitveni center Korak, ki zaposluje invalide s 30 do 70 odstotkov delovne zmožnosti, in pričeli s koncerti Korakova pomlad. Naslednji mejnik je bil v letu 2020 s širitvijo koncesije in povečanjem mest za uporabnike.