Na kuhinjski pult se naslanja deček in bere knjigo z recepti. Foto: arhiv oddaje Infodrom, Čhavoro, MMC RTV SLO
Na kuhinjski pult se naslanja deček in bere knjigo z recepti. Foto: arhiv oddaje Infodrom, Čhavoro, MMC RTV SLO

Bližajo se zimske šolske počitnice. Del slovenskih šolarjev bo počitnikoval v tednu od 20. do 24. februarja, drugi del pa od 27. februarja do 3. marca. V počitniških dopoldnevih med ponedeljkom in petkom vas vabimo k ogledu posebnih Infodromovih dokumentarnih oddaj, opremljenih z zvočnim opisom za slepe in slabovidne.

Cikel dokumentarnih oddaj Infodrom – Moje življenje obsega pet dokumentarnih filmov, ki nam predstavljajo otroške in mladinske junake, ki se ukvarjajo z najrazličnejšimi dejavnostmi in razmišljajo o številnih stvareh.

Ponedeljek, 20. februarja, ob 9.45, TV SLO 2

Urbani športi , dokumentarni film za otroke in mlade

V kratkem dokumentarnem filmu nas osem protagonistov popelje v svoj prosti čas, ki ga preživljajo z gibanjem – ukvarjajo se z urbanimi športi. Skozi osebne zgodbe spoznavamo svet skejtanja, bmxanja in freeruna. Protagonisti predstavijo značilnosti športa in subkulturo, s katero se šport povezuje; ta odseva tudi v oblačilih in besednjaku mladih.

Scenarij je napisala Neža Prah Seničar, režirala pa je Siena Krušič.

Torek, 21. februar, ob 9.45, TV SLO 2

Čhavoro, dokumentarni film za otroke in mlade

Dokumentarni film predstavlja življenje mladih, ki se opredeljujejo za Rome in so na to tudi ponosni. Binito še vedno živi na nekdanjem smetišču v kontejnerju brez vode in elektrike. Druži se večinoma z otroki, ki so v podobni situaciji, skupaj s starši se borijo za obstanek in stremijo k temu, da bi bilo jutri bolje. Kristina je dekle, ki s svojimi starši živi s strnjenem romskem naselju, redno hodi v šolo in se rad ukvarja s snemanjem kratkih filmov o življenju Romov. Njihova družina je ugledna, sodelujejo v romskem društvu in si želijo napredka za Rome. Zaveda se, da veliko njenih vrstnic že razmišlja o svoji družini, sama pa je vzgojena tako, da bo s tem še počakala in raje dokončala šolo. Naš tretji protagonist pa je Niko, ki je po mami Rom in to s ponosom pove. A nikoli ni živel v romskem naselju.

Scenarij je napisala Tina Antončič, režiral je Marko Šantić.

Sreda, 22. februar, ob 9.25, TV SLO 2

Moje telo, dokumentarni film za otroke in mlade

Kaj vse Kaj vse nam omogoča naše telo, če mu dovolimo, da je to, kar je. Vmesnik med tabo in mano. Pot od želje do doživetja. Instrument, na katerega igramo življenje. Kratek dokumentarni film Moje telo predstavi življenja treh vztrajnih in prilagodljivih otrok, ki z različnimi prostočasnimi aktivnostmi pogumno uresničujejo svoje želje.

Scenarij je napisala Jasna Merklin, režirala je Siena Krušič.

Četrtek, 23. februar, ob 9.25, TV SLO 2

Konci in začetki, dokumentarni film za otroke in mlade

V kratkem dokumentarnem filmu se osredotočamo na življenje in smrt. Skozi zgodbe štirih protagonistov govorimo o tem, kaj nam pomeni življenje in kakšno je srečanje s smrtjo, tako bližnjega kot sebe. Poudarek filma je, da so vsa čustva dovoljena in da je smrt del življenja. Protagonisti razkrivajo svoje izkušnje, čustva in kaj jim pomeni proces žalovanja ter ali se ta sploh kdaj konča. Povedali so, kaj jim je pomagalo v težkih trenutkih.

Scenarij je napisala Neža Prah Seničar, režirala je Ema Muc.

Petek, 24. februar, ob 8.25, TV SLO 2

Infodromova misija, dokumentarni film za otroke in mlade

Lenart in Mark spoznavata dejavnosti in aktivnosti, ki jih je mogoče početi v mestu in na vasi. Prejela sta kratko sporočilo in se odpravila na posebno Infodromovo misijo. Izhodišče njune misije so prostočasnih dejavnosti, ki jih sama rada počneta, in tako drug drugemu postavljata izzive. Prav zato sta se obiskala in tako je vsak od njiju dan preživel v čevljih drugega. Zanimalo nas je, zakaj sama počneta določene stvari in kako bodo te iste dejavnosti šle od rok drugemu – mu bodo nenavadne, zanimive, dolgočasne, težke …?

Scenarij je napisala Tina Antončič, režiral pa je Darko Sinko.

Osnovnošolci in srednješolci, ki bodo počitnikovali drugi teden počitnic, bodo Infodromove dokumentarce prav tako lahko spremljali vsako dopoldne od ponedeljka do petka na 2. programu TV Slovenija.

Urbani športi bodo na sporedu v ponedeljek, 27. februarja, ob 9.50; Čhavoro v torek, 28. februarja, ob 9. 25; Moje telo v sredo, 1. marca, ob 9. uri; Konci in začetki v četrtek, 2. marca, ob 9.45 in Infodromova misija v petek, 3. marca, ob 9.05.

Zvočne opise za slepe in slabovidne je pripravila Carmen L. Oven. Vabljeni k ogledu!

V. R.

Na brisači sedijo otroci v kopalkah in igrajo karte. Foto: arhiv oddaje Infodrom, Moje telo,, MMC RTV SLO
Na brisači sedijo otroci v kopalkah in igrajo karte. Foto: arhiv oddaje Infodrom, Moje telo,, MMC RTV SLO