Stavba URI Soča. Foto: Televizija Slovenija
Stavba URI Soča. Foto: Televizija Slovenija

V ponedeljek in torek so potrdili dve okužbi z novim koronavirusom tudi na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani. Testirani so bili vsi, ki so bili v stiku z okuženima- teh je bilo skupaj 33. Rezultati testov so bili negativni, testiranje pa bodo ponovili na začetku prihodnjega tedna.

"Oddelek je trenutno siva cona. To pomeni, da oddelek uporablja posebno varovalno opremo. Terapija se izvaja v bolniških sobah. Predvidevamo, da bo takšno stanje trajalo približno en teden, ko bomo ponovno odvzeli brise vsem zaposlenim. Če bodo negativni, se oddelek odpira spet v normalno stanje," je za TV Slovenija povedal generalni direktor inštituta Robert Cugelj.

Z URI Soča zatrjujejo, da je trenutno stopnja ogroženosti minimalna. V primeru večjega števila okužb pa imajo pripravljen načrt: "Bistveno je takojšnje zaprtje in izolacija oddelkov, kjer so se pojavile okužbe in postavitev ustreznih timov, ki bodo delali na teh oddelkih. Inštitut je v celoti grajen tako, da lahko v primeru večjega števila okuženih zapiramo posamične oddelke ali celotne objekte in jih tako preoblikujemo v sive ali rdeče cone."

Oba okužena bolnika so premestili na infekcijsko kliniko, kjer sta na opazovanju. Po besedah Cuglja je bila okužba verjetno vnesena od zunaj in ne od zaposlenih.

Zaradi števila okužb, ki se pojavlja v Sloveniji, je treba spoštovati protokole ob sumu okužbe, ob tem pa se je treba ravnati po pravilih posameznih institucij. V primeru suma okužbe s koronavirusom ostanite doma, pokličite svojega zdravnika in sledite njegovim navodilom.