Oseba na invalidskem vozičku. Viden je zgolj spodnji del telesa in voziček. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Oseba na invalidskem vozičku. Viden je zgolj spodnji del telesa in voziček. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ob 75. obletnici sprejetja splošne deklaracije človekovih pravic vladi priporočil, naj zagotovi izboljšan prevod mednarodne konvencije o pravicah invalidov. Opozoril je, da je zaradi vrste napak in nedoslednosti v uradnem slovenskem prevodu oteženo razumevanje in zagotavljanje vseh pravic ljudem z invalidnostmi.

Z ministrstva za delo so za STA sporočili, da je Slovenija 30. marca 2007 podpisala konvencijo o pravicah invalidov in opcijski protokol h konvenciji, zato je ministrstvo aprila 2007, zaprosilo ministrstvo za zunanje zadeve, da skliče strokovno skupino za redakcijo slovenskih besedil mednarodnih aktov, ki bo verificirala neuradni prevod konvencije in protokola, so zapisali na ministrstvu. Leta 2008 je Slovenija konvencijo o pravicah invalidov z opcijskim protokolom ratificirala.

Kot so pojasnili, je bila za namen prevoda konvencije sestavljena strokovna delovna skupina od vladnih predstavnikov, strokovnih institucij, strokovnjakov, prevajalcev in invalidskih organizacij, ki zastopajo večino invalidov v Sloveniji.

"Skupina je strokovno pripravila prevod konvencije, pri čemer so se vsi člani strinjali s terminom invalid, ki ga Zagovornik načela enakosti želi spremeniti v osebo z invalidnostjo. V slovenščini invalid pomeni osebo z invalidnostjo," so navedli in pojasnili, da lahko termin uporabljamo v ženski in moški obliki, kar v angleščini ni izvedljivo in se zato uporablja 'persons with disabilities'. Prav tako ne bi bilo mogoče uporabljati nekaterih besednih zvez, če ne bi uporabljali termina invalid, so dodali.

Kot so še pojasnili, je termin invalid uveljavljen v pravnih besedilih in zlasti v zakonodaji in je zabeležen v Pravnem terminološkem slovarju, kjer je definiran kot "oseba s trajno prirojeno ali pridobljeno telesno ali duševno motnjo, ki je ni mogoče odpraviti z zdravljenjem z medicinsko rehabilitacijo, in je delno ali popolno nezmožna za izobraževanje, delo ali samostojno življenje, zaradi česar ji je priznan poseben pravni položaj".

Na področju prava je invalid uveljavljen in nevtralen termin, ki se uporablja tako v slovenski ustavi kot v zakonodaji, ki ureja invalidsko področje. "Termin invalid je že dolgo uveljavljen in vsesplošno uporabljen. Prav tako se z njim strinja velika večina invalidskih organizacij, ki zastopajo večino invalidov. Menimo, da ponoven prevod konvencije o pravicah invalidov zaradi zgoraj navedenega ni potreben," so zapisali na ministrstvu.