Poslanci v poslanskih klopeh DZ. Foto: DZ/Matija Sušnik
Poslanci v poslanskih klopeh DZ. Foto: DZ/Matija Sušnik

S to novelo želijo zagotoviti pošteno in socialno pravično nagrado za invalide, ki so vključeni v zaposlitveno rehabilitacijo. Med drugim bi bil po predlogu vsak upravičen do povračila stroškov za prehrano.

Kaj bi novela zakona prinesla invalidom

Invalidi v zaposlitveni rehabilitaciji bi bili po predlogu upravičeni do povračila stroškov za prehrano med delom, kot jih prejemajo zaposleni v javnem sektorju.

V noveli je tudi rešitev, na podlagi katere bi ta skupina invalidov prejemala prejemke, ki bodo sorazmerni z obsegom števila ur socialne aktivacije. S tem bi bili do denarnega prejemka upravičeni tudi tisti invalidi, ki ne zmorejo opravljati dela, ki obsega več kot 100 ur mesečno. Obenem pa bi tisti, ki zmorejo delati več, imeli možnost višjega denarnega prejemka.

Če invalid dela od 60 do 128 ur mesečno, bi po predlogu imel pravico do prejemka v višini 68 odstotkov minimalne plače, kar je neto 507 evrov. Če pa dela več, bi imel pravico do prejemka v višini 83 odstotkov minimalne plače oz. neto 607 evrov, je na današnji novinarski konferenci pojasnil poslanec SD Dejan Židan.

Zakon bo po njegovem mnenju dodatno motiviral invalide, da bodo pridobili dodatna znanja in lahko živeli od lastnega dela.

Oseba na invalidskem vozičku. Foto: BoBo
Oseba na invalidskem vozičku. Foto: BoBo

Invalidnost ne izbira

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič je poudaril, da invalidnost ne izbira in lahko prizadene vsakega človeka, zato moramo biti še toliko bolj pozorni na to skupino ljudi. Spomnil je, da je na sistemsko napako glede prejemka invalidov v zaposlitveni rehabilitaciji opozarjal tudi varuh človekovih pravic.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je spomnil, da so nadomestila za invalidnost nizka, prav tako prejemek za delovno aktivacijo invalidov. S tem se dodatno marginalizira že tako šibko skupino ljudi. S predlogom želijo to popraviti in invalidom, ki želijo biti aktivni, dati več dostojanstva, je povedal in poslance pozval, naj dajo na stran strankarske delitve ter razmislijo o podpori.

Tudi poslanec SAB Andrej Rajh je poudaril, da invalidnost ne izbira in je zato prav, da država tistim, ki jih to doleti, priskoči na pomoč. V SAB se po njegovih besedah zavzemajo za to, da lahko vsi člani družbe enakovredno prispevajo v dobrobiti države, zato želijo, da so vsi invalidi ustrezno nagrajeni, če se želijo zaposliti.

Židan, čigar stranka je vrsto let vodila ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je danes na vprašanje, zakaj je ta problematika doslej ostala nerešena, odgovoril, da je za to težavo izvedel sredi tega leta. Takoj se je odzval s predlogom.

Petevrski bankovec, nekaj kovancev in računov. Foto: BoBo
Petevrski bankovec, nekaj kovancev in računov. Foto: BoBo

Prejemki invalidov, vključenih v zaposlitveno rehabilitacijo

Zavod RS za zaposlovanje letno napoti k izvajalcem zaposlitvene rehabilitacije okoli 2000 oseb, od teh jih okoli 300 prejema 40 odstotkov minimalne plače. Trenutno invalidi, ki nimajo drugih prejemkov, prejmejo od zavoda 376,23 evra mesečno, pojasnjujejo predlagatelji novele. Po njihovih ocenah okvirne finančne posledice novele za državni proračun znašajo okoli pet milijonov evrov letno.