Seja Ustavne komisije. Foto: ZDGNS
Seja Ustavne komisije. Foto: ZDGNS

Predlog je pripravila na podlagi spremenjenega predloga strokovne skupine komisije, ki pa se je spremenil le redakcijsko, ne pa tudi vsebinsko.

Če bo DZ sprejel sklep o začetku ustavnorevizijskega postopka in predlog stališča o osnutku ustavnega zakona, bo strokovna skupina pripravila delovni predlog ustavnega zakona, je danes povedal predsednik ustavne komisije Dejan Židan iz stranke Socialni demokrati.

Predlog strokovne skupine je zdaj nekoliko redakcijsko popravljen, medtem ko se vsebinsko ne spreminja, je v imenu skupine povedal Ciril Ribičič. Komisija je sicer predlog strokovne skupine iz vsebinskega vidika obravnavala že prejšnji teden. Slednja predlaga, naj se v ustavi uredi ne le pravica do uporabe slovenskega znakovnega jezika, pač pa tudi znakovnih jezikov obeh narodnih skupnosti ter pravica do uporabe jezika gluhoslepih.

Jezik oseb z gluhoslepoto

Kako težka okvara je gluhoslepota, so predstavniki Združenja gluhoslepih Dlan komisiji po njegovih besedah že predstavili. Zaradi staranja prebivalstva pa je vse več ljudi, pri katerih naknadno pride do gluhoslepote, je dejal Židan.

Uresničevanje človekovih pravic

Koncept človekovih pravic je v okviru Sveta Evrope zelo izdelan, je še pojasnil. Evropsko sodišče za človekove pravice skrbi, da ne bi države kršile minimalnih evropskih standardov varstva človekovih pravic. Zaželeno pa je, da imajo države članice širše urejene pravice od nujne ravni po evropski konvenciji za človekove pravice, je navedel Židan.

Marjetka Kulovec iz strokovne skupine je poudarila, da je slovenski znakovni jezik avtohton, samostojen in enakovreden vsem drugih jezikom. Njegova uporaba pa po njenih besedah omogoča samostojno in neodvisno življenje gluhih na vseh področjih.

Predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Mladen Veršič in predsednik Združenja gluhoslepih Dlan Janko Plesec sta se zahvalila poslancem za izkazana prizadevanja. Plesec je poudaril, da jim to veliko pomeni. S spremembo ustave bodo gluhoslepi enakopravni člani družbe, je dejal.